Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarčeva vlada bo od jutri zgodovina

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/02/2020)

Z odstopom premiera Marjana Šarca, in s tem hkrati vseh ministrov, se bo državni zbor seznanil jutri. Da naj čim hitreje ugotovijo, da mu je vlada padla, je predsednika državnega zbora Dejana Židana (SD) pozval Šarec sam.

Od Janše bo odvisen razplet

V odstopni izjavi, ki jo je Židanu poslal včeraj, je zapisal:

Odstopna izjava Marjana Šarca

S seznanitvijo poslancev z odstopom Šarca bo obveljajo, da so odstopili vsi ministri. Šarec in vsi ministri pa bodo morali še opravljati posle, dokler ne bo izvoljena nova vlada.

Ali bo nova vlada izvoljena hitro, bo odvisno od odločitve v SDS Janeza Janše, ki je zmagala na zadnjih volitvah poslancev in ima daleč največ poslancev: 25 poslancev. Brez SDS je le teoretično mogoče sestaviti novo koalicijo, ki bi zavladala.

Nova vlada bi lahko oblast prevzela v mesecu ali dveh, če se SDS odloči za to smer. Organi stranke bodo o tem, ali sestavljati novo vlado, razpravljali konec tedna.

Da možnosti za hiter prevzem oblasti so, je pokazalo to sporočilo:

Če se SDS odloči drugače, za smer predčasnih volitev, bo trajalo precej dlje, vlada Marjana Šarca bo posle opravljala do konstituiranja novega državnega zbora in izvolitve nove vlade v njem po volitvah.

Torej do poletja.

Kakšno je vaše mnenje, za katero smer se bo odločila SDS, lahko odgovorite v anketi:

Kaj bo posledica odstopa vlade Marjana Šarca

View Results

Loading ... Loading ...

Šarec: Ni več šlo

Po odstopu vlade se je danes oglasil Šarec in pojasnil, da ni odstopil zaradi odstopa finančnega ministra Andreja Bertonclja pred tem.

Razlog je, je pojasnil, ker je tudi sicer obupal nad dogajanjem. To je pojasnil tako:

“Dobro jutro. Včeraj sem podpisal odstopno izjavo, ker je v danem trenutku to edina možna rešitev. Vsak dan me zasipate s svojimi vprašanji in problemi, ki jih je treba rešit. S to vlado se tega žal ni dalo storiti. Brez podpore v parlamentu. Odtegnila nam jo je Levica, ki je nekajkrat celo glasovala zelo usklajeno z SDS. S svojeglavim poslancem stranke DeSUS in še drugimi težavami…Čeprav moji nekdanji partnerji skušajo prikazati moj odstop kot posledico odstopa ministra, je vsakomur jasno, da so vzroki drugje. Pri toliko zamenjanih ministrih pa res to ne more biti glavni problem. Za učinkovito delovanje vlade bi moral narediti temeljito rekonstrukcijo ministrske ekipe. A čemu? Kakšen smisel bi imeli vsi napori? S svojimi 13 poslanci sem naredil, kar sem lahko. Nekateri so jih imeli 5, obnašali so se pa kot da jih imajo 30. Edina poštena opcija je, da gremo na predčasne volitve in da ljudje povedo, kdo ima podporo in kdo ne.”

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu