Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je za vzpon Šarca res kriv Janša ali so zadaj druge sile?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th avgust 2018, 07:46 dop

V medijih in na spletnih omrežjih pred glasovanjem o tem, ali bo Marjan Šarec sestavljal vlado, potekajo živahne polemike, kaj je razlog, da državni zbor odloča, ali bo vlado sestavljal šef nove stranke, ki je zastopnike v parlamentu dobila prvič, na volitvah pa ni bila najuspešnejša. Krepko uspešnejša je bila SDS Janeza Janše. Podobno kot Šarec sta z novima strankama po dveh zadnjih volitvah, obakrat smo poslance volili predčasno, vladi sestavljala (s strankama novinkama v DZ) Zoran Janković (PS) in Miro Cerar (SMC).

Mandatar z daleč najmanj volivci v zgodovini države

A oba sta bila relativna zmagovalca volitev. Jankoviću pa je celo spodletelo. Cerar je bil izvoljen in uspelo mu je vzdržati skoraj ves mandat, a k dobremu rezultatu in zato pozneje relativno stabilnemu vladanju, je prispevalo, ker je moral v času volilne kampanje Janez Janša v zapor, kar je SDS znižalo rezultat. Nenavadno dogajanje, ko serijsko zmagujejo novinci in s kako slabim rezultatom prevzema oblast te dni Šarec, kaže preglednica volilnih rezultatov za večje stranke po letu 2000. S klikom na prikaz podatkov, ga lahko povečate:


 

V zgodovini države vodenja vlade še nikoli ni prevzemal politik, katerega stranko je volilo manj kot 200.000 volivcev. Praviloma je bilo nujnih celo okoli 300.000 glasov. Šarec jih je z LMŠ zbral le 112.250. Slab rezultat bo kompenziralo veliko število strank, ki jih združuje.  Pred odločanjem o mandatarstvu je veliko propagandnih sporočil in celo zmerjanj. Na spletnih omrežjih so z leve sprožili pravo nevihto propagandnih sporočil o zadolževanju državnega proračuna v zadnjih desetletjih, trgovini z orožjem in aferi Patria, s katerimi poskušajo diskreditirati desnico, SDS in Janeza Janšo. Janez Pogorelec, ki je del vrha NSi, pa že spet skoraj do onemoglosti ponavlja sporočila, ki jih pošilja že nekaj let, da se mora  Janša umakniti z vrha SDS, da ne more dobiti volitev, da nima mandatarskega potenciala in da bo desnica takoj zmagala in prevzela oblast v državi, če se Janša le umakne.

Je res kriv Janša, da večine ni dobila desnica?

Ključ, da bo Šarec verjetno izvoljen, je odločitev strank leve sredine že pred volitvami, da se po volitvah nobena z Janezom Janšo ne bo niti pogovarjala o možnosti, da bi vstopila v vlado desne sredine. Čeprav jih je Janša po volitvah večkrat povabil, da bi se vsaj pogovarjali, so ga po volitvah levosredinske stranke, ki so so zadnja leta vladale in so izgubile volitve, odločno zavračale.  Namesto tega so se povezale z novincem. Kljub dramatični izgubi volivcev še lahko zberejo večino, ki pa bo daleč od dvotretjinske, ki jo je leva sredina imela v prejšnjem mandatu. Zato je Janša moral na koncu zavrniti ponudbo predsednika republike Boruta Pahorja, da bi ga predlagal za mandatarja. Ni imel dovolj glasov. V drugem krogu, tik pred iztekom roka, ko bi moral Pahor razpustiti državni zbor, pa je kandidaturo s podpisi 43 poslancev LMŠ, SD, SMC, Desus in SAB vložil Šarec, ki si je po tem zagotovil podporo še devetih poslancev Levice in lahko računa na vsaj 52 glasov. Za vladanje jih potrebuje 46. Levica, ki se je s posebnim sporazumom zavezala, da bo podpirala Šarca, njegove ministre in njegovo vlado, trdi, da ostaja opozicijska stranka. Kar je slovenska politična  posebnost.  Če Šarca podpreta še manjšinca bo zbral 54 glasov.

Kaj menite o dogajanju lahko odgovorite v anketi:

Kaj je razlog, da mandatar postaja Šarec, čeprav je LMŠ volilo le 112.250 volivcev?

View Results

Loading ... Loading ...

Ko gre za zadolževanje državnega proračuna so podatki o zgodovini države in položaju, ki ga bo prevzela nova vlada, takšni:

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

V preglednici so podatki finančnega ministrstva o rasti dolga proračuna države, dodani so podatki o datumih imenovanja vlad iz spletne strani vlade in prikazane vsote zadolženosti, ki približno ustrezajo času imenovanj vlad (potrditve ministrov).

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (13)

Disqus Comments (13)

https-spletnicasopis-eu