Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

“Opozicijski” Mesec ureja vladajoče pri minimalni plači

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 06/11/2018)

Moti nas način, kako je do predloga za dvig minimalne plače prišlo. Levica se sklicuje na protokol o sodelovanju, ki pa ga s koalicijo ne želi podpisati, so iz SMC Mira Cerarja včeraj protestirali proti način, kako je šef Levice Luka Mesec zbral podpise poslancev vseh vladnih strank za popravek zakona povišanju o minimalne plače. Ni pa SMC protestiral proti temu, da zakona strokovno ne pripravi in vloži vlada, ki ima za to aparat. Zakonodajni projekti poslancev vladajočih strank so praviloma nevarne propagande bližnjice. Poslanci SMC so, čeprav jih način rahlo moti in so proti temu, da bi se vsi dodatki umaknili iz izračuna minimalne plače z novim letom, pomisleke pa imajo tudi o načinu poviševanja, podpisali Mesečev predlog. V dobrem letu se bo minimalna plača, če bo potrjeno v državnem zboru, zvišala na 700 evrov neto, je povedal predsednik Levice Mesec.

So Mesečevi šefi vsem ali so celo proti sebi?

Vsi vladni poslanci so predlog Levice morali podpisati. Z levico so se o tem namreč dogovorili, vsi predsedniki strank pa so podpisali (sami temu pravijo parafirali) sporazum o sodelovanju, ki pravi, da bo šesterček LMŠ, SD, SMC, Levica, DeSUS in SAB poskrbel za “”dvig minimalne plače nad raven praga tveganja revščine in izločitev dodatkov iz njene definicije.” Sporazum je še bolj določen. Določa, da bo koalicija, ki jo pri tem vodi Levica, to storila že letos. Med drugim določa:

“Partnerski projekt, katerega nosilec je Levica, za katere se delovne skupine ustanovijo v letu 2018, je:
1. Dvig minimalne plače in ureditev prihodkov iz študentskega dela”

Celoten sporazum si lahko preberete tukaj. Stranko Levica, ki po dogovoru vodi projekt višanja minimalne plače vladne koalicije, morajo stranke koalicije po istem dogovoru javnosti razglašati za opozicijo. Spremembe zakona zato najbrž celo ne more strokovno pripraviti in vložiti vlada, ki bi lahko izpeljala običajno javno razpravo in socialni dialog pred začetkom postopka v DZ. Čudna hibridna opozicijsko vloga, ko Levica hkrati vlada, pa nikakor ne pomeni, da nasprotuje projektu višanja minimalne plače, saj ga vodi.

Luka Mesec je včeraj povedal, da so zadovoljni, ker jih je koalicijski petorček podprl. Sprememb bo, je napovedal Mesec, še več, a zakona, da bi jih dosegli, čeprav podpise že imajo, formalno še niso vložili v proceduro, da bi lahko to presodila tudi javnost. Tako je Levica objavila izjavo Luke Meseca:

 

 

Iz SMC pa so včeraj sporočili, da so predlog Levici podpisali, ker je dvig minimalne plače programska usmeritev stranke, ker se je k temu zavezala tudi koalicija, smiseln je tudi zaradi prihajajočega dviga denarne socialne pomoči, oziroma ohranitve v višini 392,75 evrov.

SMC: Ni dialoga, pomisleke o skoraj vsemu

Ob pomisleku, da Levica ureja stvari po sporazumu, ki ga noče slavnostno podpisati, pa so iz SMC opozorili še, da ni bilo socialnega dialoga, “ki je pri takšni materiji nujno potreben”. Upajo, da bo pri nadaljnjem usklajevanju Levica upoštevala potrebo po usklajevanju s socialnimi partnerji.  SMC ima pripombe na izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače že s 1. 1. 2019, na predlagano formulo za izračun in višino postopnega dviga.

Kaj menite o sporazumu o sodelovanje Levice s koalicijo, ki jo opredeljuje kot opozicijo vladajočim, lahko odgovorite v anketi

Kako ravna koalicija, ki je z Levico podpisala sporazum, da ta podpira vlado in da je v opoziciji?

View Results

Loading ... Loading ...
Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu