Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tanko sklical sejo o poslanskih stanovanjih

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 28/06/2018)

Za danes je Jože Tanko (SDS) sklical prvo nujno sejo mandatno volilne komisije v tem mandatu in sploh drugo sejo kakšnega delovnega telesa v tem mandatu. Na prvi je ista komisija predlagala potrditev mandatov vsem poslancem. Poslanci se bodo danes pogovarjali o razpisu o oddaji službenih stanovanj v najem. Podobnih sej, da bi uredili vse formalnosti, da bodo novi poslanci lahko začeli delati, bo v prihodnjih tednih še nekaj.

Pred štirimi leti le 26 poslanskih stanovanj 

Po volitvah se morajo poslanci, ki niso kandidirali ali niso bili izvoljeni, takoj izseliti iz službenih stanovanj v Ljubljani. Poslanska stanovanja uporablja le manjši del predstavnikov ljudstva. Po pravilih so lahko za službeno stanovanje zaprosili poslanci, ki domujejo več kot 60 kilometrov od državnega zbora ali če tako daleč stran stanuje njihov zakonec ali zunajzakonski partner. Po prejšnjih volitvah se je službena stanovanja vselilo le 26 poslancem, od tega osem takšnih, ki so bili poslanci že v prejšnjem mandatu. Državni zbor je takrat razpolagal z 49 poslanskimi stanovanji, poslanci so jih torej zasedli nekaj več kot polovico. Ker je bilo interesa za stanovanja malo, stanovanj pa dovolj, so jih dobili tudi poslanci, ki sicer živijo bližje Ljubljane. Nekaj časa ga je tako imel danes predsednik Levice Luka Mesec, dodelili so mu ga s pogojem, da mora najprej odpovedati pogodbo za stanovanje, ki je imel že najeto. A poslanskemu stanovanju se je po pol leta odrekel. Pozneje ga je dobil prav tako poslanec Levice Miha Kordiš, ki je ob izvolitvi živel le dobrih 20 kilometrov iz Ljubljane. Nekoliko dlje, iz Gorenje vasi, je bil izvoljen Žan Mahnič (SDS). Pregled 25 poslancev, ki so uporabljali službena stanovanja v začetku lanskega leta, s podatki, kje so bili izvoljeni in koliko je ta kraj oddaljen, je bil takšen:

Poslansko stanovanje je v prejšnjem mandatu uporabljal tudi predsednik SD Dejan Židan, ki je bil po izvolitvi za poslanca imenovan za ministra za kmetijstvo.

Večini se ne splača, za mlade priložnost

Strošek za poslansko stanovanje ni visok, na začetku prejšnjega mandata je bila najemnina in obrabnina za poslansko stanovanje v velikosti 19,44 kvadratnega metra 90 evrov, za stanovanje v velikosti 66 kvadratnih metrov pa 300 evrov. A interesa za ta stanovanja ni bilo veliko tudi zaradi tega, ker poslanci s službenimi stanovanji izgubijo pravico do povračila za prevoz na delo, ki je v preteklosti med poslanci, ki so se vozili iz oddaljenih krajev, znašal tudi slabih 400 evrov na mesec. Slovenija je majhna in tistim, ki imajo hiše ali velika stanovanja in družine uro vožnje iz Ljubljane, se je bolj splačalo voziti.

Pri mladih poslancih, ki so zaprosili za službena stanovanja, je bilo slišati nekaj šaljivih razlag, da so pa bila zanje poslanska stanovanja koristna, ker so se tako vsaj odselili od svojih mam.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu