Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kadunc Turnšku odgovarja o povojnih partizanskih pobojih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th julij 2018, 07:52 dop

Ali so bila v intervjuju, ki ga je Jože Možina naredil z Jožetom Dežmanom morda kršena poklicna merila in načela novinarske etike, bomo na RTV še ocenili, je generalni direktor RTV Igor Kadunc med drugim zapisal v pismu, s katerim odgovarja zvezi borcev in šefu te organizacije Titu Turnšku.

SD v vrhu Zveze borcev in programskega sveta 

Turnšek je ta teden pisno ostro protestiral pri Kaduncu in šefu programskega sveta Cirilu Baškoviču, ki tam zastopa SD, zaradi intervjuja novinarja Možine z predsednikom vladne komisije za prikrita grobišča Dežmanom. Turnšek v pismu ocenjuje, da je množične povojne poboje ujetnikov partizanska vojska izpeljala po odločitvah posebnih komisij, ki jih Turnšek imenuje sodišča, po oceni šefa Zveze borcev pa je bilo pobijanje ujetnikov v skladu z zakoni predvojne jugoslovanske monarhije. Dežman je v intervjuju, ki ga Turnšek kritizira, prav te izjave predsednika Zveze borcev Tita Turnška, da so o likvidacijah ujetnikov odločala sodišča in da je bilo vse čisto, označil kot eklatantno laž in napad na pravni sistem republike Slovenije, v katerem je z Zakonom o popravi krivic določeno, da so pomorjeni brez sojenja nedolžne žrtve komunističnega režima in njihovi svojci deležni odškodnine in opravičila države. Dogajanje ima politično dimenzijo, zveza borcev je bila v prejšnjem totalitarnem sistemu ena od vladajočih političnih organizacij, ki zastopa tudi tiste partizane, ki so izvajali poboje, danes pa je v njenem vrhu cel kup politikov SD Dejana Židana. Ob Turnšku so podpredsedniki denimo: Ljubica Jelušič, Matjaž Kmecl, France Križanič in Marijan Križman. V nekem smislu si funkcionarji SD posredno v tem dogajanju celo dopisujejo med seboj preko posrednikov.

Kadunc: Ocenili bosta Todorovska in Ambrožičeva

Kadunc na skrajno različne ocene o množičnih pobojih ujetnikov po vojni v pismu zvezi borcev odgovarja zelo previdno. O dejstvih, ki bi naj po oceni Turnška ne držala, je Kadunc zapisal, da je sam zasledil, da je dr. Jože Dežman izrekel besede, ki bi lahko pomenile žalitev konkretnih oseb, a za izrečena mnenja in besede je odgovoren intervjuvanec in le posredno javno zavod RTV Slovenija. Čisto konkretno Kadunc ni zapisal, katere besede vse ima v mislih kot žalitev. Je pa zapisal, da se lahko Zveza borcev odloči in toži Dežmana. Kadunc v pismu opozarja tudi, da je dilema, ali je bila oddaja v skladu z uredniško politiko, v kar sam kot direktor nima pravice posegati, saj je to stvar odgovorne urednice Manice Janežič Ambrožič. Kadunc  je Turnšku zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovi pristojnosti, da bo RTV Slovenija delovala v skladu z etičnimi načeli ter v korist vseh, čeprav različno mislečih gledalk in gledalcev, ter da “bomo morebitne uredniške ali novinarske spodrsljaje ali napake ustrezno obravnavali”. Zapisal je še: “Kot javnost od nas pričakuje objektivnost in verodostojnost, tako tudi sam od zaposlenih pričakujem strokovnost in predanost resnici.”

Celoten Kadunčev odgovor je takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/07/471-Zveza-borcev-odgovor-na-odprto-pismo.pdf” title=”471-Zveza borcev-odgovor na odprto pismo”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu