Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

POLITIČNO OBRAČUNAVANJE: PO GYÖRKÖS ŽNIDAR IZ SMC IZSTOPIL ŠE KOPRIVNIKAR

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th oktober 2018, 06:27 pop

Iz SMC sta v tednu dni izstopila kar dva nekdanja pomembna ministra. Pred tednom je odstopila nekdanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, zdaj pa še nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki se je v težavah znašel, kar je Bojan Požar objavil, da je podjetju BTC Jožeta Mermala tik pred volitvami dodelil poskusno frekvenco za mobilno telefonijo pete generacije, pozneje pa se tam zaposlil. Požar je to opisal tako: ” Junija 2018, dva dneva pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami (v nedeljo, 3. junija), torej pred tisto nedeljo, ko je njegova stranka SMC tudi izgubila volitve, je Boris Koprivnikar, tedanji minister za javno upravo, zasebni ljubljanski družbi BTC, d. d., podelil državne frekvence za mobilno telefonijo 5G. In to “osebno”, brez dražbe, zastonj”. Koprivnikar je v odstopni izjavi zapisal, da je on “sam, družina in sedanji delodajalec žrtev političnega obračunavanja.”

“Ker SMC ne vidi, tudi sam ne vidim”

Testne frekvence so bile, so pozneje pojasnili iz vlade, dodeljene več družbam, dobile so jih testno, a za relativno dolgo obdobje, treh let. Razpravo o dogajanju je že napovedala komisija za nadzor javnih financ, ki jo vodi Anže Logar (SDS), vse skupaj pa preiskujejo tudi kriminalisti. Mermal sam pa se je odzval zelo nenavadno. Po izjavi, ki so jo objavile televizije, je povedal, da mu je žal, da Koprivnikarja ni zaposlil preko kakšnega drugega podjetja. Ker Koprivnikar ni poslanec ali pomemben funkcionar stranke, SMC izstop ne bo zelo prizadel.

Koprivnikar je svoj izstop iz SMC na družabnem omrežju Facebook razkril tako:

“Po tem, ko danes ponovno pred mediji dokazujem svojo nedolžnost in dobronamernost in po razmisleku, sem danes predsedniku stranke SMC, dr. Miru Cerarju napisal naslednje sporočilo, ki ga dobesedno objavljam tudi tu:

Spoštovani predsednik, dragi Miro,

kot si seznanjen se zadnje dni ukvarjam z dokazovanjem svoje nedolžnosti, integritetnega, zakonitega in nekoruptivnega ravnanja. Kot aktivni politik sem te igrice nekako moral sprejeti, čeprav se je vedno znova izkazalo, da so obtožbe neresnične in tudi tokrat se bo. Pa vendar je tokrat drugače, ker se povzroča škoda tudi uspešni gospodarski družbi, s katero smo se veselili sodelovanja, sedaj pa smo žrtev moje politične opredeljenosti. Ker tudi SMC ne vidi več moje aktivne vloge v okviru funkcij, ki so ji bile na voljo in ni ocenil, da je dosedanje vodenje resorja zadostna osnova za nadaljevanje dela, sem se, po izstopu iz izvršnega odbora in sveta stranke odločil, da izstopim tudi iz članstva v stranki SMC. Cenim vrednote za katere se zavzemamo in delo, ki smo ga skupaj opravili, vendar enostavno ne morem dopustiti, da sem sam, družina in sedanji delodajalec žrtev političnega obračunavanja. Želim si samo mirno, strokovno in pošteno delati naprej, članstvo v stranki pa me pri tem očitno ovira, zato upam, da boš razumel mojo odločitev.

S spoštovanjem,

Boris Koprivnikar”

Je to okolje za podjetne?

Na Požarjevo zgodbo pa se je nekdanji minister pred tem odzval tako:

“Saj ne vem, koliko se ima smisla ukvarjati s takimi konstrukti, kot je ta in podobni članki, ampak se nikdar nisem skrival, pa naj mi bo tudi tokrat dovoljeno nekaj besed:

Preberite si članek, potem pa vzemite na znanje še nekaj enostavnih dejstev:
– TESTNE frekvence za 5G lahko več slovenskih podjetij in organizacij uporablja začasno na podlagi Zakona in JAVNEGA POZIVA z namenom razvoja sodobnih digitalnih slovenskih rešitev;
– podlago za dodelitev ima AKOS kot neodvisna agencija v Zakonu, ki je sledil priporočilom Evropske komisije;
– Ministrstvo za javno upravo je v zadnjih letih izvedlo zahteven projekt centralizacije upravljanja s prostori, ki jih potrebuje država in njeni organi, s katerim smo dolgoročno zagotovili milijonske prihranke … eden od uporabnikov je tudi Carina, ki ima prostore v BTC, zanjo pa po novem stroške plačuje Ministrstvo za javno upravo;
– v treh tednih od takrat, ko sem dokončno vedel, da ne bom sedel tudi v novi vladi, sem imel vrsto ponudb in pogovorov za službo v slovenskih podjetjih in nekaterih mednarodnih organizacijah in se odločil za sodelovanje z BTC, ker poznam njihove razvojne projekte in bom lahko doprinesel s svojim znanjem in izkušnjami. Lahko bi sicer ‘vlekel’ nadomestilo na račun davkoplačevalcev, ampak se veselim novega dela in tole že pišem iz Silicijeve doline ob enih ponoči po lokalnem času …

Sedaj pa še enkrat preberite članek, poglejte si Twiter in se vprašajte, če je to ugodno okolje, v katerem si želijo delati uspešni strokovnjaki, managerji, podjetniki in nenazadnje aktivni politiki, ki res želijo izboljševati sistem. Za take in podobne konstrukte, žalitve, blatenja, ki sem jih bil deležen kar nekaj v preteklosti in so se vsa do zadnjega izkazala za neresnična, se mi nikoli ni nihče opravičil, niti drugim, ki jim Požar in podobni delajo načrtno škodo, je pa tudi to eden od razlogov, zakaj me ne mika preveč (in še veliko drugih sposobnih ljudi), da bi opravljal kakšno javno funkcijo.

Včasih res nismo vredni te čudovite dežele, sposobnih ljudi in dobrega življenja, s katerim smo obdarjeni ….”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu