Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Policija: Ne kaže na napad na tožilko

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st marec 2024, 06:12 pop

“Ker se državna tožilka po napadu nanjo in na njeno družino ne želi osebno še dodatno izpostavljati, smo se na vrhovnem državnem tožilstvu v soglasju z okrožnim državnim tožilstvom v Kopru odločili, da njene identitete zaenkrat na tožilstvu ne bomo razkrili.” Tako mi je iz vrhovnega tožilstva Erika Repovž odgovorila na vprašanje, dom katere tožilke je bil v nedeljo napaden s tremi steklenicami z vnetljivo snovjo ali “molotovkami”. Za pojasnila o tem dogodku sem prosil tudi policijo v Koper. V njihovih dnevnih obvestilih medijem o tem dogodku ni bilo opaziti ničesar. Zdi se, da so dogodek, ki bi ga lahko opisali tudi kot terorističen napad, javnosti prikrili. Kot so nazadnje pojasnili, so to res storili zaradi ocene, “da bi takojšnje obveščanje javnosti lahko škodilo interesom intenzivne kriminalistične preiskave, ki je v tem trenutku še vedno v teku.” Sam dogodek pa so iz policije opisali precej drugače kot tožilstvo z izjavo o napadu na tožilko. Zapisali so: “Po do sedaj zbranih obvestilih ni bilo potrjeno, da je dejanje storilca povezano z opravljanjem funkcije državne tožilke ali iz razloga maščevanja v povezavi z opravljanjem njenega dela.” Celotna izjava je takšna:

“Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper preiskujejo kaznivo dejanje Povzročitev splošne nevarnosti po 1. odst. 314 čl. Kazenskega zakonika, okoliščine obstoja morebitnega kaznivega dejanja Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po 4. odst. 299. čl. Kazenskega zakonika pa intenzivno preverjajo. V obeh primerih gre za kaznivi dejanji, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti. V dosedanji preiskavi je bilo z ogledom in zbiranjem obvestil ugotovljeno, da je neznani storilec s ceste, ki poteka pod dvostanovanjsko hišo, proti objektu odvrgel dve steklenici, prirejeni za povzročitev požara, saj sta bili napolnjeni z bencinom. Ena steklenica je zadela kovinsko ograjo balkona na prvem nadstropju večstanovanjske hiše (sosednji objekt), pri tem pa povzročila požar na oknu oškodovanca. Druga steklenica pa je pristala na vrtu stanovanjske hiše državne tožilke in ni povzročila požara ter premoženjske škode. Po do sedaj zbranih obvestilih ni bilo potrjeno, da je dejanje storilca povezano z opravljanjem funkcije državne tožilke ali iz razloga maščevanja v povezavi z opravljanjem njenega dela. Intenzivna kriminalistična preiskava kaznivih dejanj sicer še poteka. Temeljna naloga policije je varovanje zdravja in življenja ljudi ter njihovega premoženja, zato policija glede na zbrana obvestila in okoliščine primera izvaja vse potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti. Policija v vsakem primeru, takoj in dosledno preveri obstoj dejanske grožnje in resnost grožnje. Pri resnosti grožnje, ne glede na vrsto žrtve oz. oškodovanca, ocenjuje, ali je izrečena grožnja izvršljiva, ali je storilec sposoben izvršiti grožnjo, ali ima sredstva za izvršitev, okoliščine, povezane z žrtvijo ipd. Vzporedno s tem, glede na resnost oz. dokler ne ovrže dejanske namere storilca, policija izvaja vse aktivnosti, da do izvršitve grožnje ne bi prišlo. Pri tem izvajamo različne operativne ukrepe, oškodovancem svetujemo tudi samozaščitno obnašanje ipd.”

Da se je zgodil napad na hišo tožilke, katere identitete javnosti niso pripravljeni razkriti, je vrhovno tožilstvo danes razkrilo s to izjavo:

“V zgodnjih jutranjih urah dne 25.2. 2024 je neznanec  na hišo, v kateri živi državna tožilka, zaposlena na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, odvrgel tri steklenice z vnetljivo snovjo t.i. »molotovke«. Del vnetljive snovi je odneslo  na sosednjo hišo, zaradi česar se je vnel požar, ki ga je, v odsotnosti sosedov, sama uspela pogasiti družina državne tožilke. Kot kaže, je šlo za načrtovano in organizirano dejanje, ki je najverjetneje povezano z opravljanjem državnotožilske funkcije.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu RS nasilno dejanje napada na domovanje državne tožilke ostro obsojamo, še zlasti, če je povezano z opravljanjem njenega poklicnega dela. Prav tako ostro zavračamo poskuse kakršnih koli dejanj z namenom ustrahovanj, pri čemer je zavzemanje in skrb za varnost državnih tožilk in tožilcev temeljni predpogoj za neodvisno in profesionalno opravljanje njihovega dela.”  

Tožilstvo je po odstopu generalnega tožilca Draga Škete, ki so ga policisti oktobra lani ujeli vinjenega, še brez pravega šefa. Tudi to, da je Šketa napihal, so policisti javnosti prikrili, a se je razvedelo.

Tožilce vodi kot začasna vodja namestnica Mirjam Kline. Postopek izbiranja novega generalnega tožilca pa še poteka.

Generalni državni tožilec Drago Šketa, ki je odstopil Foto DZ/Teja Perko
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu