Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kršitev katere ustave je „Bog živi Slovenijo“?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 4. julija, 2018)

Z ostrimi očitki poslanca Levice Franca Trčka o kršitvi ustave, se je v presenetljivo smer začela izredna seja parlamenta, ki je po tem le še na hitro ustanovil tri odbore in med drugim za podpredsednika odbora za zunanjo politiko izvolil Zmaga Jelinčiča (SNS), ki ga je parlamentarna skupščina sveta Evrope dosmrtno izključila iz svojih vrst, ker bi naj bil vpleten v korupcijski škandal. Izključitev, o kateri so bili obveščeni precej pred volitvami, so slovenske oblasti prikrile volivcem. Podrobnosti o tem lahko najdete v povezanem članku tukaj.

Čudno nabiranje točk med skrajneži

A razprava se je vnela na povsem drugem polju in ne ob Jelinčiču. Trček je očital, da je novi predsednik državnega zbora Matej Tonin (NSi) na ustanovni seji državnega zbora kršil ustavo in je zahteval opravičilo zaradi tega prekrška. Trček je tako hude očitke izrekel, ker je Tonin po izvolitvi za predsednika zahvalo poslancem končal z besedami: “Bog živi Slovenijo!”. Tonin se je na Trčkove zahteve odzval s kratkim opozorilom, da smo država, v kateri je zagotovljena svoboda govora. Podoben pozdrav vsebuje tudi Zdravljica, ki je po ustavi slovenska himna:

O Jelinčiču se niso nič pogovarjali. Po nenavadnem Trčkovem uvodnem nastopu, ki bi ga pričakovali v časih najbolj trdega socializma, ko je režim preganjal verujoče, Trčkov poziv pa je najbrž služil predvsem nabiranju političnih točk bolj na levi, so poslanci brez razprav ustanovili tri odbore in izvolili tudi predsednike in podpredsednike po dogovoru, ki so ga šefi poslanskih skupin dosegli že prejšnji teden. Oglasil se je pred glasovanji le Zmago Jelinčič, ki je podprl ustanovitev teh odborov, zagotovil, da bodo njegovi poslanci delali v korist skupnosti in podvomil, ali bodo drugi.Tako je dejal pred odločanji: “Dela na teh odborih nam ne bo zmanjkalo. Ogromno ga bo… In upam, da bomo vsi delali v korist lastne domovine. To lahko trdim za svojo stranko, pa še za kakšno. Pri nekaterih strankah je pa to vprašljivo.”

Jelinčič povsem soglasno potrjen

Kot sem napovedal je bil gladko (brez glasu proti) Jelinčič tudi potrjen za podpredsednika odbora za zunanjo politiko. Poslanci so z 82 glasovi za in nič proti v paketu odločili, da bo odbor za zunanjo politiko vodil Matjaž Nemec (SD), podpredsednika bosta Ivan Hršak (Desus) in Jelinčič (SNS), odbor za evropske zadeve bo vodil Gregor Perič (SMC), podpredsednik bo Felice Žiža (narodnosti), skupni odbor, ki bo opravljal delo vseh drugih odborov, ki še niso ustanovljeni, pa bo vodil Rudi Medved (LMŠ), podpredsednica bo Violeta Tomić (Levica). Do zamenjave je prišlo še v mandatno volilni komisiji, ki jo že vodi Jože Tanko (SDS). Za podpredsednika je bil namesto Tine Heferle (LMŠ) imenovan Marko Bandelli (SAB).

Brgleza Trček ponudil za vzgled

Celoten nastop poslanca Trčka, ko je kritiziral Tonina, je bil (po prepisu, ki ga je opravil državni zbor) takšen:

“Hvala za besedo, predsedujoči, tako imenovani začasni predsednik državnega zbora. Glejte, mi smo ustavna parlamentarna demokracija. V 3. členu Ustave piše, kar vi, kolega Tonin, kot magister politologije zelo dobro veste: »Slovenija je državna vseh svojih državljank in državljanov.« V 7. členu Ustave piše – kaj – »Država in verske skupnosti so ločene. Verske skupnosti so enakopravne, njihovo delovanje je svobodno.« Spoštovani gospod predsednik Državnega zbora. V zaključku vašega govora ob izvolitvi ste kršili tako 7. kot 3. člen Ustave Republike Slovenije. Kršili ste tudi 14., 19., 34., 35. in 41. člen Ustave Republike Slovenije. Nad nami je Ustava. Mi smo ustavna parlamentarna demokracija. Ob tem ste užalili tudi celo vrsto ljudi, ki tako ali drugače rešujejo vprašanje numinoznega. Zato od vas pričakujem, gospod predsednik Državnega zbora, to je postopkovni predlog, da se opravičite in v bodoče vam polagam na srce, kar je pogosto opozarjal vaš predhodnik dr. Milana Brglez, da je v bistvu eno od bistev demokracije tudi samoomejevanje.
Hvala za besedo.”

Toninov odgovor je bil krajši. Tak:

“Moj govor je sestavni del svobode govora v tej državi, tako da nadaljujemo.”

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (11)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu