Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Dan plačila dotacij: Po Brglezu je SMC poraz udaril še finančno

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 29/06/2018)

Iz državnega zbora stranke konec vsakega meseca dobijo dotacije. To je najpomembnejši vir denarja strank.  Danes je ta dan. Žalosten dan za računovodstva SMC Mira Cerarja, DeSUS Karla Erjavca, PS Zorana Jankovića in SLS Marka Zidanška.  Le Zidanšek je zaradi poraza na volitvah odstopil. Ker so prej omenjene stranke izgubile volitve, najmanj med njimi SLS, danes dobijo veliko manj denarja kot prejšnji mesec. SMC bo, po zdaj tudi uradnih podatkih državnega zbora, na letni ravni ob skoraj pol milijona evrov. V primerjavi s tem so malenkost celo spori z Milanom Brglezom, ki so ga izključili iz stranke. Desus bo letno izgubil več kot stotisoč evrov.

Največji skok LMŠ, najmočnejša SDS

Za Jankovićev PS denarja v prihodnje sploh več ne bo. Za ta mesec so v PS še dobili slabih tisoč evrov, a le za prve tri dni do dneva volitev. Zaradi prvih treh dni, bo tudi SMC ta mesec še dobila višjo dotacijo kot LMŠ. Pozneje pa – seveda – ne več. Precej dobre volje bodo danes v računovodstvu Liste Marjana Šarca, ki je imela lani v celotnem letu manj kot 40.000 evrov prihodkov. Danes jim na račun pada več kot polovica celoletne lanske vsote, znesek pa se bo prihodnji mesec še povišal. Za prve tri dni v tem mesecu niso dobili niti evra, ker pred volitvami na državni ravni niso obstajali. Na letni ravni so v LMŠ “bogatejši” za več kot 300.000 evrov dotacij. Ob LMŠ so volitve najbolj okrepila relativno zmagovalko volitev SDS Janeza Janše, ki je finančno daleč najmočnejša stranka. SDS je relativna zmagovalka vseh volitev, kjer nastopajo stranke: državnih, lokalnih in evropskih.  Dotacije strankam, ki so sestavljene iz plačila za prve tri dni še po starem, za naslednje dneve pa so že po rezultatu volitev 3. junija, so takšne:

Prikazani podatki so iz računovodstva državnega zbora. Sistem delitve denarja favorizira zelo majhne stranke, ker se kar četrtina celotne vsote med stranke deli v enakih zneskih, ostanek pa sorazmerno številu glasov na volitvah. Do reforme pred petimi leti se je v enakih zneskih delila desetina.

Slovo PS in nenavadnih poslovanj na levi

Dotacije dobijo le stranke, ki jih je volil vsaj odstotek volivcev, v primerjavi s prejšnjimi volitvami je iz tega kluba izpadla PS Zorana Jankoviča, ki ni kandidirala. Janković je sporočil, da ne želi še bolj razpršiti glasov levih volivcev, je pa sklenil levo koalicijo proti Janezu Janši z DeSUS Karla Erjavca, ki je po sklenitvi te koalicije doživela enega hujših porazov v svoji zgodovini. Sta pa med prejemniki denarja kar dve stranki, ki ju vodita zdaj že bivša poslanca: Dobra država, ki jo vodi nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek in ZS, na vrhu katere je nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš. Od dotacij se poslavlja tudi Združena levica DSD Franca Žnidaršiča, ki jih je v prejšnjem mandatu dobivala kot (tretjinski) del koalicije Združene levice. V prejšnjem mandatu je kot koalicijska stranka nekaj časa denar od SD dobivala tudi solidarnost Uroša Lubeja, a na način, ki ni bil v skladu z zakonom. Več o tem lahko preberete na povezavi tukaj. Kot kandidat Solidarnosti na listi SD je na prejšnjih volitvah kandidiral Dušan Keber, ki je ta teden odstopil kot predsednik Rdečega križa, kjer je generalna sekretarka nekdanja poslanka SD in PS Renata Brunskole. Pred volitvami sem razkril, da je Keber za pomoč zdravstveni ministrici pri reformi, ki je propadla, lani dobil 36.216 honorarja. O tem, kako so svojim funkcionarjem iz vladne koalicije še delili denar, lahko več preberete tukaj.

Primerjava mesečni dotacij, ki so jih stranke dobivale zadnja leta in dotacij, ki jih bodo stranke dobivale po rezultatu volitev 3. junija v prihodnjih mesecih, je takšna (podatke lahko sami sortirate):

 

Pravo dimenzijo, kaj finančno volitve pomenijo za stranke, prikažejo letne številke, kjer vidimo, da je SMC padla iz 729.096 evrov na 243.510 evrov. SDS pa zrasla iz 466.777 evrov na 546.508 evrov.

Vladarji, ki ne plačujejo računov

Vsote kaže, da je za to stranko posojilo, ki so ga najeli na sporen način od državljanke BiH pred volitvami in je dvigovalo veliko prahu, majhna malica. Posojilu so se zaradi javnih kritik že pred volitvami odrekli. Nekoliko večja malica je več kot sto tisoč evrov neplačanih računov preteklih volilnih kampanj SD Dejana Židana. Tej stranki se je letno dotacija povišala iz 173.995 na 247.222 evrov, torej za 73.227 evrov.

Če vso razliko namenijo za poplačilo starih dolgov, jih bodo poravnali do konca prihodnjega leta. Da lahko stranka s takšno vsoto neporavnanih računov kandidira na volitvah in to ne sproža velikih javnih vprašanj, je slovenska posebnost. Še bolj pa je nenavadno, da jih nihče ne vpraša kako si predstavljajo, da bodo vladali državi, če še lastnih financ niso sposobni voditi.


Izključitev Milana Brgleza iz SMC se tej stranki pri višini državne dotacije ne bo poznala. Bi se pa lahko drugače. Velike stranke lahko na svoje račune prelijejo polovico denarja za strokovno pomoč poslancem v državnem zboru in če je teh v DZ manj, se tudi ta vsota zniža. A za zdaj Brglez trdi, da bo ostal v poslanski skupini SMC, ki z njim vred šteje deset poslancev.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu