Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Naklade padajo: Dnevnik uspešnejši od Dela

(Last Updated On: 30/05/2017)
image_pdfimage_print

Alarmantni za največjo časopisne podjetje, ki izdaja dnevnika Delo in Slovenske novice, so ta teden objavljeni podatki slovenske oglaševalske zbornice o revidiranih prodanih nakladah časopisov v zadnjem četrtletju.

Oba dnevnika, ki ju prodaja največje časopisno podjetje v državi, sta se  slabo odrezala v primerjavi z mestnim tekmecem Dnevnikom v četrtletnih in letnih primerjavah.

Bo boljši Lesjak ali Knafelc?

Primerjava med Delom in Dnevnikom najbrž že kaže tudi posledico različnih strategij založnikov. Na Dnevniku stavijo na izkušenega urednika Mirana Lesjaka. Na Delu se je novi lastnik Kolektor pred dobrim letom odločil poskusiti z Gregorjem Knafelcem, ki ni imel novinarskih in uredniških izkušenj. Tudi po letu dni je Knafelc še vršilec dolžnosti urednika, kar običajno velja za začasno rešitev.

Ta teden objavljeni podatki Slovenske oglaševalske zbornice so takšni:

Nekoliko slabše kot Dnevniku, a za odtenek bolje kot Delu, gre Večeru, kjer so se letos odločili za zamenjavo odgovornega urednika. Namesto Katje Šeruga Večer vodi Matija Stepišnik, ki velja za izkušenega novinarja in urednika.

Številke, ki so prikazane, so še posledica dela v času urednikovanja  Katje Šeruga.

Knafelčeva ekipa je na zgornji polovici naslovnice Delo, ki je pomembna za prodajo na kioskih, uvedla vsakodnevno veliko fotografijo in zmanjšala količino besedila. Strukturno je delež naročniške in kolportažne prodaje Dela v zadnjih šestih četrtletjih takšen:

V istem obdobju so podatki za Dnevnik, ki mu naklada upada manj, je pa na kioskih že tradicionalno krepko manj uspešen, takšni:

Upad naklade se je zgodil tudi Slovenskim novicam. Vodi jih odgovorni urednik Bojan Budja. Vsak dan ta nekoliko bolj rumeni časopis, ki je tudi cenejši od prej omenjene trojke,  proda krepko več izvodov kot Delo in Dnevnik v seštevku.

(Visited 78 times, 1 visits today)
7 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: