Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vrh RTVS: To ni v čast novinarstvu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th junij 2018, 11:38 pop

“Ob pojavu plakatov z nacistično simboliko v Velenju so se na družabnem omrežju pojavile objave posameznih zaposlenih na RTV Slovenija, v katerih plakate brez argumentov povezujejo s stranko SDS. Ob tem je hkrati izraženo tudi nespoštovanje do svojih kolegov v informativnem programu TV Slovenija. To je primer ravnanja, ki ni v čast novinarstvu in zaposlenim na RTV Slovenija,” se je vodstvo javnega zavoda RTV Slovenija odzvalo na objave na spletnih omrežjih novinarke TV Slovenija Špele Kožar.

Odziv brez imen in priimkov

Novinarka je brez najmanjših dokazov neposredno povezala plakate, ki jih je nekdo obesil po Velenju, s predsednikom največje opozicijske stranke Janezom Janšo, ki mu namerava predsednik republike Borut Pahor prvemu dati mandata za sestavljanje vlade, ker je njegovo stranko volilo daleč največ volivcev med vsemi. Politike SDS in to stranko na podobne načine običajno poskušajo diskreditirati levičarski politični propagandisti ali strankarsko zelo pristranski časopisi, denimo tednik Mladina.

Več o nenavadnem ravnanju novinarke lahko preberete v komentarju tukaj.

Sporno objavljeno sporočilo je bilo takšno:

V odzivu vodstva, ki ni podpisan, ni pa skrivnost da je generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, direktorja televizije pa po odstopu Ljerke Bizilj trenutno ni, ne omenjajo imena in priimka Kožarjeve ali drugih novinarjev in ne povzemajo vsebine komuniciranja.

Zapisali pa so: “Vodstvo RTV Slovenija bo vse vpletene še enkrat opozorilo, da takšno ravnanje ni dopustno. Ob tem vodstvo poudarja, da sporočila sodelavcev RTV Slovenija, ki jih objavljajo na spletnih omrežjih, ne izražajo stališč RTV Slovenija.”

Kako politično naelektren je položaj kaže, kako neverjetne odzive je sprožilo nekaj plakatov, ki niso veliko drugačni od občasnih naslovnic, s katerimi poskuša tednik Mladina diskreditirati Janeza Janšo in SDS. Predsednik SDS Janez Janša se je odzval tako:

Levičarski aktivisti so ga takoj obtožili, da s tem ni dovolj jasno obsodil fašističnih simbolov. Ta očitek je nekoliko komičen, ker dejansko ni jasno, kdo je za plakati in kaj sploh pomenijo. Obsojati kar tako počez, če ni jasno, za kaj gre, je povsem neresno.

Celoten odziv vodstva RTV Slovenija je takšen:

“Vodstvo RTV Slovenija je 27. marca 2018 za svoje zaposlene objavilo posebno »Izjavo o odgovornem javnem ravnanju sodelavcev RTV Slovenija«, s katero je posebej opozorilo na Poklicna merila in načela novinarske etike, ki v 21. členu (http://www.rtvslo.si/poklicnamerila) zapovedujejo, da »novinarji, uredniki in drugi ustvarjalci radijskih in televizijskih programov s svojim javnim in političnim delovanjem, z dejavnostmi v prostem času, z zasebnimi posli in finančnimi interesi ne smejo zlorabiti položaja v RTV Slovenija, škodovati natančnosti, nepristranskosti in verodostojnosti programov RTV Slovenija, ogrožati ugleda in dobrega imena posameznikov ali celotnega javnega zavoda ter zaupanja poslušalcev in gledalcev v vsebino programov RTV Slovenija.«
Za izjavo smo se v vodstvu RTV Slovenija odločili, ker so se na družabnih omrežjih pojavili zapisi, kjer to osnovno vodilo delovanja vseh zaposlenih na RTV Slovenija ni bilo upoštevano. Vodstvo RTV Slovenija od vseh sodelavcev pričakuje, da ohranjajo dostojanstvo tudi v zasebnem komuniciranju na družbenih omrežjih in v drugih medijih, ki dosežejo širšo javnost. Bistvo verodostojnosti je namreč osebna integriteta, in če gledalec oziroma poslušalec verjame osebi pred mikrofonom ali pred kamero, potem zaupa tudi njegovim mnenjem, izraženim v zasebnem življenju.
Ob pojavu plakatov z nacistično simboliko v Velenju so se na družabnem omrežju pojavile objave posameznih zaposlenih na RTV Slovenija, v katerih plakate brez argumentov povezujejo s stranko SDS. Ob tem je hkrati izraženo tudi nespoštovanje do svojih kolegov v informativnem programu TV Slovenija. To je primer ravnanja, ki ni v čast novinarstvu in zaposlenim na RTV Slovenija.
Vodstvo RTV Slovenija bo vse vpletene še enkrat opozorilo, da takšno ravnanje ni dopustno. Ob tem vodstvo poudarja, da sporočila sodelavcev RTV Slovenija, ki jih objavljajo na spletnih omrežjih, ne izražajo stališč RTV Slovenija.

Vodstvo RTV Slovenija”

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu