Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zobec za Radio Ognjišče: “Orkestrirana gonja”

Print Friendly, PDF & Email

»Sodniki bodite ponižni, pokorni, pozabite na svoje intelektualne sposobnosti, pozabite na razum, vključite pokornost. To je sporočilo. Temu se bom, dokler sem živ in bom tukaj, upiral do konca. Boril se bom za notranjo neodvisnost sodnikov zato, da bodo lahko razvili soje intelektualne potenciale, jih pokazali in pogumno stali za svojimi stališči,” v pogovoru za Radio Ognjišče pove vrhovni sodnik Jan Zobec, ki so ga veliki mediji zaradi konflikta z varnostnikom, ko je prišel v službo skozi glavni vhod v sodišče, precej kritizirali.

Pogovor z Janom in Barbaro Zobec je objavil Radio Ognjišče. Spletni časopis občasno priporoča prebiranje člankov v drugih medijih. Ta si zasluži pozornost, ker mora imeti napadeni možnost odgovarjati na kritike. V normalnih državah bi že zaradi spoštovanja lastnega kodeksa etike to možnost nekdanjemu ustavnemu in zdaj vrhovnemu sodniku ponudili največji mediji v državi.

Gre za orkestrirano gonjo kaže že dogajanje iz decembra lani, je v pogovoru za Radio Ognjišče ocenila vrhovna sodnica Barbara Zobec in opozorila na takratno ravnanje šefa okrožnega sodišča Marjana Pogačnika: “Predsednik okrožnega sodišča je odredil zbiranje podpisov, ker ni razumel ali ni hotel razumeti prispodobe v zvezi s stranskim vhodom, vendar je očitno podcenil intelekt sodnikov in njihovo pokončnost. Ti so namreč večinsko zavrnili te podpise.” Obema, Janu in Barbari, se je zdelo sporno Pogačnikovo navodilo takrat: “Priskrbite mi podpise. Največ možnih podpisov. Priskrbite: ukazovalno, avtoritarno in to je popolnoma v navskrižju s temeljnimi postulati sodniške neodvisnosti.”

Zobčeva je še dejala, da se problem slovenskega sodstva skriva v vodstvenem kadru: “Z mladimi kadri prihajajo na sodišče zelo izobraženi ljudje. Problem je bolj vodstveni kader. V tem primeru pa ne bi rekla, da gre za pozitivno selekcijo. Če pogledate vertikalo na Tavčarjevi. Kdaj je imelo vrhovno sodišče največji ugled in tudi sodstvo? Ko je bil predsednik Mitja Deisinger – je pisec komentarja, kultiviran, ugleden človek. Pred njim je bil Boris Štrozak, prav tako uveljavljen civilist, spoštovan, citiran. Tudi naslednik Deisingerja Franc Testen – šlo je za nekdanjega ustavnega sodnika, ki se je proslavil s svojimi ločenimi mnenji. Potem se je pa začela degradacija. Če pogledate sedaj predsednike sodišč na Tavčarjevi, in če pogledate v COBISS, ni nikakršnih zadetkov. Niso pustili nikakršne sledi v svojih odločbah. Tako, da ne vem na podlagi česa so prišli do položajev.”

Članek, ki ga priporočam, lahko preberete, intervju z zakoncem Zobec pa poslušate, na povezavi http://radio.ognjisce.si/sl/203/slovenija/27402/

Komentar o dogajanju, ko vrhovni sodnik ne sme skozi glavni vhod v službo brez pregleda in mimo radarja, kar vsi drugi državni funkcionarji v državi smejo, najdete tukaj:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu