Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cerar je zanikal, da bi Šarca varal s SDS

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 18/06/2018)

“Ne drži,” je predsednik SMC in premier Miro Cerar, ki je z odstopom povzročil padec sedanje vlade, zanikal poročanje POPTV, da se je v zameno za glasove, ki bi mu omogočili, da bi v petek postal predsednik državnega zbora, dogovoril za vstop v vladno koalicijo s SDS Janeza Janše, v kateri bi bili ob SMC bila NSi Mateja Tonina in stranka nekdanje premierke Alenke Bratušek.

Po poročanju Mojce Pašek Šetinc za javno RTV pa so imeli v SMC na mizi ponudbo, da bi prevzeli pet ministrstev in vodenje DZ, a je prišlo v SMC do upora. Skupina poslancev, ki jo je vodil Milan Brglez, bi naj napovedala odhod iz stranke in zato ponudbe na koncu niso sprejeli, je dogajanje ocenila javna televizija. Po pisanju Večera pa SMC položaj predsednika državnega zbora za Cerarja in zunanjega ministra za Milana Brgleza pričakuje od Šarca, hkratni pogovori z Janšo pa jim povečujejo možnosti, da to dobijo. Če Cerar ne bo izvoljen v vlado, v parlament kot nadomestni poslanec ne bo prišel Jani Möderndorfer. Predsednik SDS Janez Janša se je na ta poročanja odzval tako

Cerar za koalicijo, katere oblikovanje Šarec zanika

Foto: Spletna stran SMC

Cerar je potrdil, da se je z zmagovalcem volitev Janezom Janšo po volitvah pogovarjal po telefonu, a govorila sta vsega nekaj minut, v tem pogovoru pa je Janši, kot je sporočil Cerar, povedal, da bo SMC podprla sestavo levosredinske koalicije, ki jo napoveduje in začenja oblikovati Marjan Šarec, predsednik LMŠ.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec, katerega stranko je volilo skoraj pol manj volivcev kot SDS, je pred tednom sicer zanikal, da bi že oblikoval kakšno koalicijo, ko se je sestajal s prvaki SD Dejanom Židanom, SMC Mirom Cerarjem, DeSUS Karlom Erjavcem in svojo nekdanji strankarsko tovarišico v PS Alenko Bratušek. Cilj pogovorov ni bil, je sporočil Šarec, da bi postal postal prvi politik v zgodovini te države, ki poskuša po volitvah od predsednika takoj dobiti mandat za sestavo vlade, čeprav ni bil niti blizu relativni zmagi.

Tako je Šarec pojasnil, da sme Janša, ker ga je volilo daleč največ volivcev, prvi poskusiti sestaviti koalicijo, s sporočilom na spletnem omrežju: “”Nihče ni rekel, da zmagovalec volitev ne sme dobiti mandata za sestavo vlade. Prav je, da ga. V preteklem tednu sem zgolj preveril, če stranke, ki so rekle, da v njegovo koalicijo ne gredo, še tako mislijo, kot so pred volitvami. Zaenkrat je tako, vedno si pa lahko kdo premisli.”

Je pa, kot je zdaj potrdil Cerar, Šarec te dni res odpovedal sestanek “levega bloka” o čemer je tudi poročala POPTV. A razlog, da se je to zgodilo, kot je Cerarju zatrdil Šarec v telefonskem pogovoru, ni to, ker bi se Cerar mimo njega dogovarja z Janšo o vodenju DZ in drugačni vladi od levosredinske, s kakršno nam je zadnja leta Cerar že vladal.

Kakšen je pravi razlog, pa Cerar v odzivu na poročanje POPTV ne pove. Na obe strani, z LMŠ in z s SDS se pogovarja tudi SAB Alenke Bratušek. Bratuškova ni brez adutov. Če Šarec v koalicijo ne pridobi vseh levosredinskih strank in NSi, se bo moral povezati z nekoliko radikalno Levico, da bi si zagotovil 46 glasov.

Kje bo kdo sedel v DZ?

Temperaturo med strankami in v medijih dviguje, ker se bo konec tedna, ki je pred nami, prvič sestal novi državni zbor in odločal o tem, kdo bo poslej predsednik in kdo bodo podpredsedniki zbora, kar pogosto nakaže razmerja sil in možne koalicije. Že v ponedeljek se bodo na povabilo dosedanjega predsednika Milana Brgleza (SMC) za zaprtimi vrati sestali začasni vodje poslanskih skupin in se poskusili dogovoriti, kje bo kdo sedel v dvorani, kak bo dnevni red prve seje in kako bi si razdelili vodenje odborov in sicer zbora. Na prvi seji, če je že jasno, kakšna bo vladna koalicija, je praviloma izvoljen tudi generalni sekretar, ni pa to nikakor nujno.

Celotno sporočilo SMC, s katerim zanikajo poročanje POPTV, je takšno:

V sinočnji oddaji 24ur so v novici o koalicijskih povezovanjih objavili informacijo, da naj bi se stranka SMC v zameno za položaj predsednika državnega zbora pripravljen povezati z SDS, kar naj bi botrovalo odpovedi sestanka strank “levega bloka” ta konec tedna. V nadaljevanju objavljamo odziv predsednika dr. Mira Cerarja:

“Informacija objavljena v sinočnji oddaji 24 ur ne drži. S predsednikom SDS sem se, kot je znano, po volitvah pogovarjal vsega nekaj minut, pri čemer je šlo za informativni telefonski pogovor, v katerem sem jasno ponovil svoje stališče in stališče izvršnega odbora SMC, da se SMC ni pripravljena povezati v koalicijo z SDS. Noben položaj, niti ta, ki ga omenjate, ne more spremeniti tega stališča, ki sem ga javno že večkrat ponovil. Gospodu Janši sem tudi povedal, da bo SMC podprla sestavo levosredinske koalicije, ki jo napoveduje in začenja oblikovati gospod Šarec, predsednik LMŠ. Naj dodam, da mi je gospod Šarec v telefonskem pogovoru zatrdil, da omenjenega sestanka “levega bloka” ni odpovedal zaradi navedenega razloga.

SMC želi s svojimi izkušnjami in znanjem tudi v tem mandatu prispevati za dobro Slovenije in pri tem sodelovati kot odgovorna politična stranka. Pod odgovornost štejem tudi sposobnost javnega delovanja v obdobju, v katerem smo sedaj, kar zahteva od vseh, ki so nam volivci zaupali možnost delovanja v državnem zboru, sporazumevanje na temelju argumentov in dejstev.”​

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu