Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Shaker Pikalu o šoli A. Šuštarja: demagoško ideološke debilizme zavračam

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 07/04/2017)

Iz vladne SD so proti odločitvi vlade, ki je poslancem predlagala popravek načina financiranja zasebnih osnovnih šol, protestirali še prej kot je bila odločitev razglašena. Ideološki debilizem, je eden odzivov na proteste SD iz SMC.

Vlada državnemu zboru predlaga spremembo financiranja osnovnih šol, da bi izenačili financiranje obveznih programov izobraževanja otrok. Nazadnje so o tem ministri govorili februarja, a so točko takrat zaradi nasprotovanja ministrov iz vrst SD in Desusa preložili. Ta teden so bili proti le še trije ministri SD.

Takoj protesti SD proti spoštovanju sodbe

Nekdanji minsiter Jernej Pikalo (SD) se je na odločanje vlade že opoldan odzval:


Neustavno je, da država za obvezni program šolanja otrok na šoli Alojzija Šuštarja, ker je v lasti katoliške skupnosti, namenja le 85 odstotkov vsote, ki jo za enako stvar dobijo programi državnih šol,  je že konec leta 2014 presodilo ustavno sodišče.

 

Matjaž Han (SD) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Sodniki so presodili, da država diskriminira otroke iz povečini vernih družin.

Diskriminacijo bi parlament po sodbi moral odpraviti najpozneje do januarja lani.

A se do takrat ni zgodilo nič. Prelaganje problema se zdaj SMC maščuje, SD na finančno obrobnem problemu gradi kampanjo pred volitvami prihodnje leto.

Po sodbi ustavnega sodišča so v parlamentu na predlog Matjaža Hana (SD) začeli postopek spreminjanja ustave, da bi obšli sodbo.

Starši otrok morajo,  čeprav so dobili spor pred ustavnim sodiščem, za obvezni program šolanja otroka še vedno doplačevati kakšnih 60 evrov mesečno.

Drugače kot Pikalo se je odzval nekdanji minister Žiga Turk:

Na Pikala pa se je ostro odzval poslanec SMC Izidor Kamal Shaker :

Na vlado je vplivala kritika Sovdatove

Do preobrata je v vladi te dni morda prišlo tudi zaradi kritike predsednice ustavnega sodišča Jadranke Sovdat, ki je opozorila, da je nesprejemljivo, ker politika sodbo o diskriminatornem financiranju osnovnih šol ignorira in ne stori nič: ne poskuša niti popraviti zakonske ureditve in ne ustave.

Projekt spreminjanja ustave, ki ga je sprožil Han s poslanci SD, ZL in Desusa, je lani obstal, ker se mu niso pridružili poslanci SMC in ker je predsednik strokovne skupine ustavne komisije Rajko Pirnat poslancem predstavil zelo kritično stališče, kaj počnejo: »Državni zbor lahko spremeni ustavo, ne sme pa tega storiti s »sprevrženim namenom« nadigrati ustavnega sodišča,« je dejal Pirnat.

Kritik iz ustavnega sodišča tokrat vlada in parlament nista slišala prvič. Prejšnji  predsednik Miroslav Mozetič je pred letom na to, da se vladajoči požvižgajo na sodbo, opozoril z besedami, da »Ustavno sodišče nima svojih izvršiteljev ali vojske, da bi kogarkoli prisililo k izvršitvi sodb.«

Cerar napovedal preobrat, a…

Po kritikah o nedopustni ignoranci je pred letom svet SMC, najvišji organ stranke med kongresi, lani aprila odločil, da podpira čimprejšnjo spremembo zakona, s katero bo država zagotovila drugačno financiranje obveznega programa tudi Osnovni šoli Alojzija Šuštarja in drugim osnovnim šolam v zasebni lasti.

Premier Miro Cerar (SMC) pa je na obisku v škofijski gimnaziji v Zavodu svetega Stanislava, kjer je dijakom skupaj z Antonom Jamnikom odgovarjal tudi na vprašanja ob obletnici osamosvojitve, povedal: »Kot pravnik in predsednik vlade sem nesrečen, ker zamujamo z izvršitvijo ustavne odločbe. Prizadevam si, da bi jo čim prej izvršili.« Del kompleksa ob gimnaziji  je tudi Osnovna šola Alojzija Šuštarja.

Foto: Peter Jančič

Premier je takrat povedal, da je ministrica za izobraževanje Maja Makoveč Brenčič že pripravila popravek ureditve.

Ta popravek so ministri zdaj vendarle poslali v državni zbor. Ali bo vsebina v skladu z razsodbo, bo bolj jasno pri odločanju poslancev, ki vsebino določijo dokončno.

Izenačitev le za obvezni program

Iz vlade so o predlogu, o katerem bo državni zbor začel odločanje, pojasnili: »Zakon izenačuje obseg financiranja javnih in zasebnih šol, ki so pridobile javno veljavnost njihovega programa in pridobijo 100 odstotkov javnih sredstev za izvedbo obveznega programa. Za izvedbo razširjenega dela bodo šole pridobile, tako kot doslej, 85 odstotkov sredstev.«

Sprememba bi omogočila tudi, da bo mogoče šoli odvzeti javno veljavnost programa, kadar strokovni svet ugotovi, da ta ne ustreza standardom in ciljem vzgoje in izobraževanja, so opozorili iz vlade.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu