Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pravniki v DZ: Brglez krši poslovnik

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 06/04/2018)

Predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) ne bi smel znova sklicati seje odbora za zunanjo politiko o priznanju Palestine, ki je bila že v sredo. To je v pisnem mnenju ugotovila zakonodajno pravna služba, ki opozarja, da bi predsednik DZ sam sejo lahko sklical le, če predsednik odbora Jožef Horvat (NSi) prve seje ne bi sklical v določenem roku, ki bi omogočal obravnavo na že za petek sklicani seji državnega zbora o priznanju Palestine.

Ponovitev seje napačna, a poteka

A odbor, opozarjajo pravniki, je Horvat sklical in odbor je odločil, da ni pravne podlage za odločanje o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Pravna služba državnega zbora ponovno opozarja, da priznanja Palestine ni predlagal upravičeni predlagatelj, torej vlada, in da za odločanje o sklepu o Priznanju Palestine zato ni zakonske pravne podlage, odbor pa je zato odločil, da predloga ni mogoče vsebinsko obravnavati. Takšna presoja, po mnenju ZKP, pomeni odločitev matičnega delovnega telesa, ki onemogoča ponovno obravnavo in sprejem odločitve, ki bi bila v nasprotju z že sprejetim stališčem. To pomeni, da ni mogoče pripraviti predloga vsebinske odločitve (torej priznanja Palestine), do katere bi se opredelil državni zbor. Pravna služba še opozarja, da to ni prvi tak primer.

A ponovljena seja odbora za zunanjo politiko, ki jo je sklical Brglez, in je po mnenju zakonodajno pravne službe ne bi smelo biti, se je v četrtek popoldan vendarle začela, vodila jo je podpredsednica odbora Julijana Bizjak Mlakar (Desus), ki je zagovornica priznanja Palestine.

Javna televizija tega pomembnega dogajanja najprej ni neposredno prenašala. Gledali smo lahko precej nepomemben pogovor v odboru za obrambo.  Na sejo odbora za zunanjo politiko ni bilo poslancev SDS in NSi. Protestno jo je zapustila tudi več kot polovica članov iz vrst vladne SMC. Zahtevo za izredno sejo parlamenta o priznanju Palestine, ki bo jutri, je podpisalo le deset od 35 poslancev SMC in mnenje v največji stranki so očitno različna. Na to kaže tudi, ker vlada, ki jo vodi Miro Cerar (SMC), priznanja Palestine parlamentu nikoli ni predlagala.

Predlog vlade, ki ni predlog vlade

Zunanji minister Karl Erjavec (Desus) je na ponovljeni seji odbora za zunanjo politiko, na prvi dan prej mu predsednik Jožef Horvat (NSi) besede ni dal – ugovarjal zakonodajno pravni službi državnega zbora. Erjavec je ocenil, da ni res, da vlada ni podprla ali predlagala priznanja Palestine. Povedal je, da je vlada to storila decembra lani. Ni pa povedal, da o odločitvi, da predlagajo ali podpirajo priznanje Palestine, premier Cerar ali vlada parlamenta decembra ali pozneje nista uradno obvestila in da odločitve formalno za parlament zato ni, na kar je januarja zakonodajno pravna služba DZ tudi čisto izrecno in pisno opozorila. Dopisa vlade parlamentu, da bi vlada predlaga priznanje Palestine ali da ga podpira, še vedno ni nikjer med dokumenti v proceduri. Vsi so javno objavljeni. Ker je predlog vlade po zakonu nujen element, da bi državni zbor lahko odločal, je to pomembno.

Kaj vlada javno sporoča ali kakšne sklepe sprejema sama zase, je za parlament nepomembno, dokler jih o tem vlada uradno ne obvesti s kakšnim dopisom. Iz zakonodajno pravne službe so Erjavcu pozneje tudi pojasnili, da predloga, ki bi ga lahko resno jemali, ni v državnem zboru.

Trditev zunanjega ministra Erjavca je bila – z vidika državnega zbora – preprosto neresnica in zavajanje. Zakaj uradnega predloga niso poslali, mora Erjavec preveriti v vladi, na to mu pravniki v državnem zboru ne morejo odgovoriti in niso nič krivi. Dogajalo se je vse to veliko pred odstopom premiera Cerarja in s tem padcem vlade in je posledica različnih pogledov v vladi.

Erjavec je na seji vztrajal, da vlada je predlagala priznanje in vprašal, kakšen bi moral biti predlog vlade in se spet skliceval na sklep, ki formalno sploh ni bil predlagan državnemu zboru.  Trdil je tudi, da beseda v zakonu, da vlada lahko predlaga priznanje, pomeni, da lahko še kdo drug. A predstavnica pravne službe je vztrajala, da besedica lahko pomeni, da vladi to ni nujno storiti in ne, da lahko priznanje druge države parlamentu predlaga kdorkoli.

Ves čas nesklepčni, na koncu pa celo glasovali

Eden redkih, ki je pravnike na seji vsaj nekoliko branil, je bil Matjaž Han (SD), ki je opozoril, da pravnikov poslanci, ki so bili še na seji odbora, ne morejo preglasovati, kar se sicer pogosto zgodi, ker jih je premalo, saj je odbor že ves čas nesklepčen in zato ne more izglasovati ničesar. “Nimamo dovolj glasov, da bi povozili mnenje ZKP,” je opozoril Han.

Predsednik SDS Janez Janša je na spletu pojasnil, da SDS ponovljene seje ni obstruirala kot sem v začetku poročal, bojkotirala jo je zaradi nezakonitosti. Tako je zapisal:

Na koncu je odbor na predlog Julijane Bizjak Mlakar tudi glasoval, da bi ugotovili nesklepčnost in lahko pozneje odvzeli plačilo za dan poslancem, ki jih ni bilo. Odbor je bil, kot skoraj ves čas seje pred tem, v treh poskusih nesklepčen in noben sklep ni bil sprejet, seja odbora pa je bila prekinjena. “V petek ob osmi zjutraj se bo seja nadaljevala,” je na koncu napovedala Bizjak Mlakarjeva.

V petek zjutraj se je odbor že ponovno sestal, Bizjak Mlakarjeva je povzela, da se je opravičil le premier Miro Cerar, dejala pa je še, da SDS napovedala obstrukcijo. Po tem so nadaljevali glasovanje in kot že v zvečer so bili nesklepčni. Matej Tašner Vatovec (Levica) pa se pred razpustitvijo nesklepčnega odbora poimensko zahvalil poslancem Desusa, SD in tistim iz SMC, ki so se neuspešno trudili, da bi dosegli priznanje Palestine, ki bi bilo – po njegovi oceni – pravično.

Državni zbor se bo sestal na izredni seji o Palestini popoldan.

Celotno mnenje zakonodajno pravne službe, da je bil Brglezov sklic te pozneje nesklepčne seje odbora za zunanjo politiko mimo, je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/04/93c7aac8df4d67db3eb2.pdf”]

Dogajanjem na seji je opozicijska Levica Luke Meseca, ki že več let poskuša doseči priznanje Palestine, opisala tako:

Brglez se je med vsemi temi zapleti sestal z veleposlanikom ZDA Brentom Robertom Hartleyem. V DZ so to dokumentirali tako:

Predsednik Državnega zbora Milan Brglez je sprejel veleposlanika Združenih držav Amerike Brenta Roberta Hartleya Foto: DZ/Borut Peršolja
Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (8)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu