Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tonin ostaja predsednik NSi, Desus o odstopu Erjavca v petek

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th junij 2018, 11:02 pop

Svet NSi je z veliko večino, kot so sporočili iz stranke, zavrnil ponujeni odstop predsednika NSi Mateja Tonina. Bolj napeto bi lahko bilo DeSUS, kjer bodo odločali o ponujenem odstopu predsednika Karla Erjavca, ta stranka je namreč ena večjih poraženk volitev. Ali bo Erjavec še vodil DeSUS, bodo v stranki, ki jo je volilo vsega 4,9 odstotka volivcev, s čemer so prepolovili rezultat pred štirimi leti, odločali v petek. Da je prepričan, da bo Erjavec ponudil odstop, je že pred časom ocenil zadnja leta vodja poslanske skupine Franc Jurša. 

O treh šefih strank ta teden

Zoran Janković med sklepanjem koalicije z DeSUS Karla Erjavca Foto: DeSUS

Erjavec je pred volitvami presenetil, ko je sestavil koalicijo z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem, ki na volitvah s pozitivno Slovenijo sploh ni kandidiral. Ta koalicija, ki je bila po javnih izjavah sklenjena proti predsedniku SDS Janezu Janši, se ni izkazala za zelo prodorno potezo, pa čeprav je Erjavcu omogočila, da se je slikal s sijajnim košarkašem Goranom Dragićem. Na volitvah je DeSUS komaj presegel prag za vstop v državni zbor, kar je najslabši rezultat v času, ko to stranko vodi Erjavec. Povrhu pa celo njihov predsednik Erjavec ni bil izvoljen za poslanca.

V Ljubljani zaradi podpore Jankovića Desus ni bil nadpovprečno uspešen. Zdi se, da so Jankovićevi levičarski volivci tam bolj podprli Levico Luke Meseca, ki koalicije proti Janši z Jankovićem ni podpisal.

Odločanja organov strank si bodo ta teden kar sledila., v sredo se sestane še izvršilni odbor SMC. Tonin je odstop ponudil, ker niso dosegli desetih odstotkov, ki jih je postavil kot cilj, je pa stranka popravila rezultat v primerjavi s prejšnjimi volitvami in se izognila izpadu iz državnega zbora, na kar jim je kazalo še januarja pred odstopom predsednice Ljudmile Novak.

Cerar odstopa ni ponudil

Predsednik zadnja leta največje vladne stranke in premier Miro Cerar pa odstopa z vrha SMC zaradi rezultata volitev ni ponudil in tega tudi ne namerava storiti. Ocene v stranki, kaj je pomenil nedeljski razplet, so različne. Da bi stranka ponovila rezultat, ki ga je dosegla pred štirimi leti, ni bilo realistično pričakovati. V primerjavah s prejšnjimi volitvami pa je SMC daleč največji poraženec. A tako hudo kot pred štirimi leti za Pozitivno Slovenijo se jim ni izšlo. Glede na napovedi javnomnenjskih raziskav v tednu pred volitvami pa je bila SMC celo manjše presenečenje volitev, kazalo jim je namreč še slabše. Ob Levici je ena redkih novih strank, ki ji je uspelo po prvem mandatu v državnem zboru ponovno dobiti poslance, s slabimi desetimi odstotki pa niso veliko zaostali za Listo Marjana Šarca (LMŠ), ki je veljala za medijskega favorita volitev. Dosegli so cilj, ki si ga je zastavil Tonin.

Neuradno v SMC v sredo ne pričakujejo zapletov, izključiti pa presenečenj nikoli ni mogoče, je slišati. Podobno pa ocenjujejo tudi v DeSUS, da je malo verjetno, da bi tam v petek kar sprejeli odstop Erjavca in vodenje stranke prepustili kateremu od treh podpredsednikov.

A politika je nepredvidljiv posel, opozarjajo. Odstopil je tudi predsednik SLS Marko Zidanšek, a to je manj pomembno, ker te stranke ni v državnem zboru.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu