Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DVK Viliju Kovačiču le dovolila opazovati volitve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd junij 2018, 06:30 dop

V drugem poskusu je včeraj zvečer državna volilna komisija Viliju Kovačiču vendarle dovolila, da lahko s skupino somišljenikov danes opazuje izvedbo volilnih postopkov. Prošnjo, da bi opazovali dogajanje, je Kovačič državni volilni komisiji poslal v imenu Komisije za državljanski nadzor. Kovačič je tudi kandidat na listi Bojana Požarja. Med opazovalce se Kovačič sam ni predlagal. je pa nekaj kar znanih osebnosti: nekdanjega poslanca Andreja Magajno, Jožeta Duhovnika, Rastka Plohla

Prvič tesno proti, drugič za…

Sredi tedna je Kovačiča večina v komisija zavrnila. Za to so se odločili tudi zaradi ocene, da je državni zbor s spremembo zakona o poslancih lani sicer uredil in s tem tudi dovolil opazovalcem nadzor volitev, a to še ne pomeni, da lahko nadzor opravlja kdorkoli, tudi denimo kakšna čez noč ustanovljena skupina državljanov, ki uradno ni registrirana.

Že takrat je bil proti zavrnitvi predsednik državne volilne komisije vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar, ki je zastopal stališče, da DVK in volilni organi pri izvedbi volilnih postopkov nimajo česa skrivati in lahko zato opravljanje njihovega dela, ki je praviloma javno, tudi opazuje kdorkoli. Na pomisleke, da bi opazovalci, če bi jih bilo preveč, lahko motili delo, pa je Frantar odgovoril, da jim lahko predsednik volilnega odbora, če motijo delo, pokaže vrata.

Odločil je glas Frantarja

Pri prvem odločanju je večina Kovačiča zavrnila tudi, ker ni bilo jasno, kak status in pravice sploh zahteva za svoje opazovalce. Ker je bil v drugo bolj jasen, da bo šlo le za opazovanje, so skupini enajstih opazovalcev to le dovolili. Glasovanje je bilo tesno. Enako število glasov je bilo za in proti. Pretehtal je glas predsednika: Frantarja.

Zakon od lani pravice opazovalcev določa tako:

“Pri delu volilnih komisij volilnih enot in državne volilne komisije so lahko navzoči predstavniki list kandidatov. Pri delu volilnih odborov in okrajnih volilnih komisij so lahko navzoči zaupniki list kandidatov. Pri delu volilnih organov so lahko navzoči opazovalci organizacij, ki so akreditirani pri
državni volilni komisiji. Merila, pogoje in postopek za pridobitev akreditacij za opazovalce predpiše državna volilna komisija. Predstavniki in zaupniki list kandidatov lahko opozorijo predsednika volilnega organa na nepravilnosti.”

Člen so poslanci lani po tihih pogajanjih sprejeli precej na hitro in ni najbolj premišljen. O njem državna volilna sploh ni razpravljala. če bi, bi lahko predlagali boljše besedilo. Poslancem se je mudilo, ker so pred tem izgubili nekaj let, ko je vse postopke sprememb blokiral paket propagandnih zakonov Muscolo, zadnjega je predlagal Jani Möderndorfer (SMC, prej Zaab) zaradi česar so že krepko zamujali s spremembami volilne ureditve, ki jih je, da bi odpravili kršitve ustave, zahtevalo ustavno sodišče. Denimo, da morajo biti vsa volišča fizično dostopna invalidom

Kdo so še opazovalci?

Izvedbo predčasnih volitev ob Kovačičevi skupini opazujejo še opazovalci dveh mednarodnih organizacij in sicer iz Urada za demokratične institucije in človekove pravice (OSCE/ODHIR) in iz CiFRA, Monitornig – Analytic Group iz Ukrajine. Iz prve je v državi sedem opazovalcev iz različnih evropskih držav, iz druge pa osem opazovalcev iz Ukrajine. Izvedbo predčasnih volitev pa si bodo na povabilo DVK ogledali še predstavniki volilnih komisij Romunije, Litve. Bolgarije in Gruzije.

Vsem je DVK izdala akreditacije za opazovanje.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu