Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Predčasnih je glasovalo 3,1 odstotka vseh volivcev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st junij 2018, 11:47 dop

V treh dneh je skupaj glasovalo 53.158 volivcev  ali 3,10 odstotka vseh volivcev, je sporočila državna volilna komisija. Število predčasno glasujočih je v primerjavi z volitvami pred štirimi leti, ki so bile zaradi razpada vlade Alenke Bratušek tudi predčasne, nekoliko nižje. A to še ne pomeni, da bo nujno nižja tudi udeležba v nedeljo. Volitve pred štirimi leti so bile namreč precej posebne: dogajale so se sredi julija, ko so se številno volivci že odpravljali na dopust ali so tam celo že bili in je bila udeležba čez teden zato neobičajno visoka.  Državna volilna komisija je na predlog predsednika republike Boruta Pahorja takrat prvič v zgodovini volitev in referendumov celo podaljšala delovni čas predčasnih volišč. Letos je drugače, ker še nismo v času dopustov. Udeležba je bila po podatkih DVK takšna:

Za primerjavo: na predčasnih volitvah leta 2011 je v treh dneh na predčasnih voliščih skupaj glasovalo 30.677 volivcev, na predčasnih volitvah leta 2014 66.754, letos pa 53.158 volivcev. Udeležba na volitvah je bila leta 2011 na koncu krepko višja kot leta 2014. Podatki o udeležbi na volitvah poslancev po letu 2000, ko je večina s spremembo ustave obšla odločitev volivcev na referendumu, ki so zahtevali večinski volilni sistemi in namesto tega le nekoliko povišala kvorum v sorazmernostnem sistemu, so takšni:

Pred štirimi leti so iz državne volilne komisije volivce celo prosili za strpnost, ker so morali na posameznih predčasnih voliščih čakati v vrstah, da bi lahko predčasno glasovali. V nedeljo pa pred štirimi leti ni bilo več gneče. Udeležba je bila rekordno nizka.

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu