Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ustavno sodišče: Ne za halal klanje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th avgust 2018, 02:36 pop

Slovenski muslimanski skupnosti in Edinu Kumaliću ni uspelo doseči razveljavitve zakona o zaščiti živali, ki prepoveduje obredno klanje živali, ki ga izvajajo muslimani kot obliko prakticiranja svoje vere. Ustavni sodniki so soglasno odločili, da je prepoved obrednega zakola neomamljenih živali prepoved zadajanja trpljenja, ki ga je moč preprečiti, s čemer zakon varuje pomembno moralno zapoved v našem kulturnem prostoru in s tem ne posega prekomerno v pravico do verske svobode.

Ni združljivo z moralnim okvirjem družbe

Muslimanska skupnost je ustavno sodišče poskušala prepričati, da je obredni zakol živali brez predhodnega omamljenja bistveni sestavni del islamske vere, obredne zakole bi naj izvajajo strokovno in nadzorovano, v pooblaščenem obratu.  S prepovedjo bi naj bila omejena svoboda veroizpovedi in bogoslužnih interesov slovenskih muslimanov, otežen pa naj bi bil tudi dostop do mesa obredno zaklanih živali zaradi vsakodnevne prehrane in še toliko bolj ob kurban bajramu, kar naj bi bil bistven in pomemben del islamske vere.

Ustavno sodišče je presodilo, da zakon ne prepoveduje le islamskih obrednih zakolov, pač pa vse zakole neomamljenih živali v klavnicah. “Država lahko prepove ravnanje, ki ni združljivo s temeljnimi pravili in moralnim okvirjem določene družbe, in hkrati ne poseže prekomerno v pravico do svobode vere,” so odločili sodniki in opozorili, da je dostop do halal mesa muslimanom s tem le otežen, ne pa onemogočen, saj je obredni zakol živali ob kurban bajramu mogoče naročiti v tujini (denimo na Hrvaškem).

Celotna sodba je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/05/u-i-140-14.pdf”]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu