Spletni časopis

Ustavno sodišče: Ne za halal klanje

(Last Updated On: 05/08/2018)

Slovenski muslimanski skupnosti in Edinu Kumaliću ni uspelo doseči razveljavitve zakona o zaščiti živali, ki prepoveduje obredno klanje živali, ki ga izvajajo muslimani kot obliko prakticiranja svoje vere. Ustavni sodniki so soglasno odločili, da je prepoved obrednega zakola neomamljenih živali prepoved zadajanja trpljenja, ki ga je moč preprečiti, s čemer zakon varuje pomembno moralno zapoved v našem kulturnem prostoru in s tem ne posega prekomerno v pravico do verske svobode.

Ni združljivo z moralnim okvirjem družbe

Muslimanska skupnost je ustavno sodišče poskušala prepričati, da je obredni zakol živali brez predhodnega omamljenja bistveni sestavni del islamske vere, obredne zakole bi naj izvajajo strokovno in nadzorovano, v pooblaščenem obratu.  S prepovedjo bi naj bila omejena svoboda veroizpovedi in bogoslužnih interesov slovenskih muslimanov, otežen pa naj bi bil tudi dostop do mesa obredno zaklanih živali zaradi vsakodnevne prehrane in še toliko bolj ob kurban bajramu, kar naj bi bil bistven in pomemben del islamske vere.

Ustavno sodišče je presodilo, da zakon ne prepoveduje le islamskih obrednih zakolov, pač pa vse zakole neomamljenih živali v klavnicah. “Država lahko prepove ravnanje, ki ni združljivo s temeljnimi pravili in moralnim okvirjem določene družbe, in hkrati ne poseže prekomerno v pravico do svobode vere,” so odločili sodniki in opozorili, da je dostop do halal mesa muslimanom s tem le otežen, ne pa onemogočen, saj je obredni zakol živali ob kurban bajramu mogoče naročiti v tujini (denimo na Hrvaškem).

Celotna sodba je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/05/u-i-140-14.pdf”]

 

Exit mobile version