Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zelenemu Čušu se bo neuspeh na volitvah splačal

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th oktober 2018, 11:24 dop

Nekdanji poslanec Andrej Čuš je razkril, da ga je kampanja pred volitvami poslancev stala 31.595 evrov. Finančno gledano je to bila sijajna naložba. Na volitvah se mu sicer ni uspelo prebiti v parlament, Zelene je volilo le 1,09 odstotka volivcev. Delno povračilo stroškov kampanj v višini 33 centov za vsakega volivca in sedeže v državnem zboru dobijo stranke, ki so jih volili štirje odstotki, 17 centov povračila dobijo stranke, ki sta jih volila vsaj dva odstotka volivcev. Pod tem ne dobijo nič. A Čuš je kljub neuspehu na volitvah finančno zmagovalec.

Reforma proti Janši koristi prestopniku Čušu

Vsote povračil so namreč majhne in nepomembne v primerjavi z dotacije, ki jih mesečno dobijo stranke s vsaj odstotkom volivcev. To mejo je Čušu uspelo prebiti. Država po reformi iz časov vlade Alenke Bratušek pri delitvi denarja privilegira najmanjše stranke. Tej reformi je – logično – takrat nasprotovala le velika SDS Janeza Janše proti kateri je bila uperjena. Na prejšnjih volitvah je bil Čuš izvoljen v DZ na listi SDS. A je med mandatom izstopil.  Vse stroške kampanje si bo Čuš z dotacijami povrnil prej kot v pol leta. Podatki za vse stranke, ki so doslej poročale o stroških kampanj, o tem, koliko povračil dobijo, so takšni:

Še hitreje kot Čušu bo država z dotacijami stroške kampanje povrnila Piratom, ki bodo za 2,15 odstotka glasujočih dobijo tudi delno povračilo stroškov kampanje. To povračilo bodo večje stranke dobile, ko njihovo poslovanje in poročanje o kampanjah v prihodnjih mesecih oceni računsko sodišče. Dotacije, ki so pa veliko pomembnejši vir denarja za delovanje strank, že dobivajo vsak mesec od dneva volitev.

Čuš doslej najbolj transparenten

Čuš je v poročilu razkril tri donatorje, ki so prispevali denar za kampanjo, kar je več kot vse druge večje stranke doslej. Denar so podarili trije kandidati: Gvido Novak 2.744 evrov, Mira Jazbec in Zvonko Lah pa po 1800 evrov. V seštevku je Čuš razkril od kod je dobil 6.344 evrov. Z darili je po poročilu skupaj zbral 12.952 evrov, preostanek je plačal iz rednega računa stranke.

Po učinkovitosti kampanje (strošek na volivca) se med strankami, ki so že poročale, Zeleni uvrščajo v boljšo polovico. Podatki so takšni:

 

O stroških kampanje za državni zbor je že poročal tudi medtem zaprti Andrej Šiško, ki je za promocija Gibanja Zedinjena Slovenija porabil 12.922 evrov, volilo pa ga je 5.287 volivcev ali 0,59 odstotka glasujočih. S tem si ni priboril dotacij ali česa podobnega, je pa s krepko manjšim finančnim vložkom dosegel boljši rezultat kot koalicija Združene levice Franca Žnidaršiča in Sloge Janka Vebra.

Celotno poročilo Zelenih Slovenije je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/10/VRK_610000019282783_2018_10_05_10_58_26.pdf”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu