Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Referendum: Osrednji del države je zavrnil 2TDK, obrobje je za

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th maj 2018, 09:33 pop

S tesno večino so volivci danes zavrnili vladni zakon o drugem tiru, a  nasprotniki zakona o drugem tiru se niso niti približali kvorumu, ki bi ga po ustavi morali doseči, da bi bil zakon tudi razveljavljen. Proti bi moralo biti 342.000 volivcev, a jih bilo le nekaj več kot 125.000. Je pa v drugo rezultat med zagovorniki in nasprotniki zakona veliko bolj tesen kot prvič in večina je bila v drugo – kot kaže – celo proti. Grafično je razplet (a vse glasovnice še niso preštete) takšen:

 

 

Razlike je bilo po 99 odstotkih preštetih glasovnic nocoj manj kot sto glasov. Ni mogoče izključiti, da bodo dodatne glasovnice, tudi tiste po pošti, rezultat lahko tudi še prevesile.

Šest milijonov porabljenih, da referendum ne bi uspel

Referendum, ki je bil ponovljen na zahtevo sodišče, ker je vlada lani goljufala v kampanji, ko si je zanjo dodelili 97.000 evrov iz državnih rezerv, je bil – ker ni uspel – nekaj milijonov evrov težka raziskava javnega mnenja. To so povzročile vladne stranke, ki so vztrajale, da je bil referendum lani in letos izveden tik pred volitvami in ne hkrati z njimi, s čemer so povzročile kakšnih šest milijonov evrov več stroškov. Je pa to krepko znižalo udeležbo na referendumu, kar je bil razlog za ločeno izvedbo. Lani so to dosegli v državnem zboru, letos v državni volilni komisiji. Rezultat referenduma je pokazal, da osrednji del države (obe ljubljanski enoti in enota s sedežem v Kranju) nasprotuje načinu, kako bi stranke vlade Mira Cerarja (SMC, SD, Desus) financirale, gradile in upravljale nekaj deset kilometrov nove proge med Divačo in Koprom. So pa vladni projekt podprli  na periferiji: v enotah s sedeži v Postojni, Celju, Novem Mestu, Mariboru in najbolj odločno v enoti s sedežem  na Ptuju.

Grafično je bil rezultat tak:

Podatki ki jih predstavljam so še nedokončni. Po 99 odstotkih preštetih glasovnic.

Kaj pomeni rezultat

Volilni organi bodo še teden dni preštevali glasove po pošti iz Slovenije in tujine, o rezultatu referenduma pa bodo državni zbor najbrž obvestili že po volitvah. Ali bo rezultat razglasil še stari zbor ali se bo to zgodilo že po konstituiranju novega, je še težko reči. Pomenil pa bo rezultat, da bo Zakon o drugem tiru lahko objavljen v uradnem listu in bo tudi veljal. Kako bo izveden in ali bo morebiti takoj popravljen, pa bo odvisno od naslednje parlamentarne večine, ki jo bomo izvolili 3. junija.

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (15)

Disqus Comments (15)

https-spletnicasopis-eu