Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Milena Babič hkrati kandidira za Židanovo SD in Čuševe Zelene

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th maj 2018, 11:18 dop

Državna volilna komisija bo danes popoldan odločala o nenavadnem zapletu, ko sta dve stranki, Zeleni Slovenije Andreja Čuša in SD Dejana Židana, predlagali isto kandidatko. Kot mi je povedal  Čuš, gre za Mileno Babič, sicer brezposelno  inženirko tekstilne tehnologije iz Pesnice pri Mariboru. Babičeva, ki je rojena leta 1961, je za Zelene v preteklosti kandidirala že večkrat in je bila tudi na kongresu, ko je stranko prevzel poslanec Čuš. “Ni mi jasno, kako se je zdaj znašla pri SD,” je dejal Čuš. V SD je obratno povedal glavni tajnik Dejan Levanič, da Babičeva sploh ni vedel, da jo je kandidirala tudi stranka Zeleni Slovenije. S SD Babičeva že nekaj časa sodeluje, izbrali so jo med več kandidati in kandidatkami. Mogoče je, da je na konferenci Zelenih podpisala dokument, za katerega je domnevala, da je za prisotnost, pa so ga uporabili kot soglasje za kandidaturo, je dejal Levanič. Ta podpis soglasja je videti tako:

Tak dokument je težko izpolniti in podpisati po pomoti.

Kdo vse bo ob okraj?

Predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš se čudi, kako se je njihova kandidatka znašla še pri SD

Babičeva je za Zelene Slovenije kandidirala na predčasnih volitvah poslancev leta 2011 v okraju Ljutomer. Zanjo je tam takrat glasovalo 36 volivcev ali 0,27 odstotka. Leta 2008 je tudi za Zelene kandidirala v okraju Pesnica, zanjo je glasovalo 35 poslancev ali 0,37 odstotka.

Po zakonu bo stranka, ki je kandidaturo pozneje določila, ostala brez te kandidatke v okraju. Dodatna težava je lahko, če bo to podrlo spolno kvoto stranke v enoti. Zeleni so Babičevo predlagali v tretji volilni enoti Ljubljana Center, SD pa v osmi, to je Murska Sobota, kjer kandidira tudi njihov predsednik Dejan Židan. V tretji volilni enoti so celotno listo, z Babičevo vred, kot ustrezno na volilni komisiji tudi že potrdili in Čuš je dobil o tem tudi potrdilo.

Zakon za tak primer pravi tako:

“Če volilna komisija volilne enote ugotovi, da je posamezni kandidat določen na dveh ali več listah kandidatov v volilni enoti, šteje za veljavno kandidaturo, ki je bila prva določena, in o tem takoj obvesti kandidata in predstavnike list kandidatov. Volilne komisije volilnih enot takoj pošljejo državni volilni komisiji podatke o vloženih listah kandidatov. Če državna volilna komisija ugotovi, da posamezni kandidat kandidira na listah v več volilnih enotah, šteje za veljavno kandidaturo, ki je bila prva določena, in o tem takoj obvesti volilne komisije volilnih enot, kandidata in predstavnike list kandidatov.”

Bo težava še spolna kvota?

Na posnetku predsednik SD Dejan Židan, ki bo Čušu, kot kaže, prevzel kandidatko Babičevo

Po prvih neuradnih ocenah se zdi, da bodo ob kandidatko Čuševi Zeleni. Židanova SD je kandidatno listo določala, vsaj zdi se, nekaj dni prej. Prej so tudi pridobili soglasje kandidatke. Dodatno težavo lahko to povzroči, ker bo s tem podrta še spolna kvota na listi Zelenih, na kateri je bilo sedem kandidatov in štiri kandidatke in ni jasno, ali bodo zaradi tega morali umakniti še enega kandidata, ali bo zavrnjena celotna lista ali pa se ne bo zgodilo nič od tega.

Podobnega primera sam iz preteklosti ne pomnim. Zdi se pa, da – ker je lista že potrjena – se ne bo enostavno kar vrniti na dilemo izpolnjevanja kvote, ki se preverja ob vložitvi. Potrdilo, da je bila lista ustrezna, je bilo takšno:

Če bodo morali umikati kandidate iz svoje liste v Ljubljani, da bi dosegli kvoto, bodo v ZS lahko izbirali med: Gorazdom Pretnarjem, Marjanom Zakrajškom, Tomažem Ogrinom, Vladom Čušom, Damjanom Lukićem, Mihom Jazbinškom in Draganom Djukićem.

Za SD je kandidatka isto soglasje podpisala tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu