Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Predsedniki: Kaže, da Erjavca in Bratuškove ne bo v DZ

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 04/06/2018)

Najvišji delež med šefi strank in tudi med vsemi kandidati po državi je zbral Janez Janša, ki ga je v Grosupljem volilo 39,3 odstotka volivcev. Ker je to po številu volivcev največji okraj v državi, je Janša izdatno prispeval tudi k relativni zmagi svoje stranke. Nadpovprečen je bil tudi Marjan Šarec v Kamniku. Po dosedanjih podatkih, preštetih 99,9 odstotka glasovnic, v parlamentu ne bo predsednice SAB Alenke Bratušek in šefa Desusa Karla Erjavca. SDS je dosegla relativno zmago v vseh osmih enotah, kandidati SDS pa so zmagali tudi v večini okrajev.

Mesec, Židan in Cerar niso prvi v Levici, SD in SMC

Deleži, ki so jih zbrali predsedniki strank v svojih okrajih na teh in prejšnjih volitvah so takšni:

V SDS Janši, ki je zbral 39,3, po deležu sledi v Pesnici Marjan Pojbič s 35,4 in v Škofji Loki 2 Žan Mahnič s 35,3. V LMŠ Šarcu z več kot petino vseh glasov v okrajih Domžale 1 in 2 sledita Tina Heferle in nekdanji poslanec PS Brane Golubović. Vsi trije so tudi zmagali v svojih okrajih. V Zagorju ob Savi je to iz LMŠ  uspelo še Rudiju Medvedu. V SD je vodja poslanske skupine Matjaž Han v okraju Laško s 24,2 odstotka prehitel Dejana Židana, ki ga je v okraju Ravne prešibal še Jani Prednik. Han je dosegel najvišji delež v svojem okraju, to je SD v Hrastniku uspelo še s Sonibojem Knežakom in v Piranu s Meiro Hot.  Podobno tudi Miro Cerar ni zbral najvišjega deleža v SMC. Uspešnejša sta bila Zdravko Počivalšek v Šmarju pri Jelšah s 19,8 odstotka in Igor Zorčič v Brežicah s 18 odstotki. V okraju Bežigrad 2 je bil s 13,7 izvoljen za poslanca tudi zadnja leta  predsednik državnega zbora Milan Brglez. Cerarjevi niso zmagali v nobenem od okrajev, je pa to v dveh uspelo kandidatom Levice. Višji delež kot Cerar je s 19,1 v dveh okrajih zbral predsednik Levice Luka Mesec. Mesec je v okraju Moste Polje 2 dosegel najvišji delež med kandidati s 17,1, enako tudi za Bežigradom s 20,41. Ga je pa v stranki v okraju Ljubljana Center prehitela Violeta Tomič s 24,27, ki je tudi odnesla relativno zmago v okraju. V okraju Šiška 1 je za Levico relativno zmago s 19,2 dosegla Asta Vrečko, v Šiški 2 Dan Juvan… Izven Ljubljane, kjer so dosegli krepko slabše rezultate, je relativno zmago v okraju dosegel le Matej Tašner Vatrovec v okraju Koper 1 s 18,9.

Tonin ob Šarcu, DZ brez Bratuškove in Erjavca

Na tretjem mestu v stranki je tudi Matej Tonin (NSI), ki je kandidiral v težkem okraju Kamnik iz katerega se je v državni zbor prebil tudi tamkajšnji župan Marjan Šarec, ki mu po po potrditvi poslanskega mandata ugasnil županski. Tonina sta prehitela Jožef Horvat s 17,63 v Lendavi in Jernej Vrtovec s 15,45 v Ajdovščini. V parlament, kot kažejo dosedanji podatki, pa se ni uspelo uvrstiti Alenki Bratušek in Karlu Erjavcu. Je pa to s 8,7 odstotki, ki ju je dosegel v dveh okrajih mariborske enote, vendarle uspelo šefu SNS Zmagu Jelinčiču, ki mu je najprej slabo kazalo.

Ker vse glasovnice še niso preštete, zadnje bodo iz tujine prišteli šele čez teden, sprememb tudi pri izvolitvah predsednikov ni mogoče povsem izključiti.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu