Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Odziv iz DVK: Posvet s Prelesnikovo le o postopku

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th maj 2018, 08:42 dop

Iz državne volilne komisije sem prejel zahtevo za objavo popravka zaradi trditev v dveh člankih, v katerih sem opisal, da sta kandidature za parlamentarne volitve s podpisi treh poslancev po državi ta teden vložili tudi stranki SAB Alenke Bratušek in DD Bojana Dobovška, ki združujeta le po dva poslanca. V teh dveh članki z naslovoma “DVK PRIKRIVA POSLANCE, KI SO PODPISALI ZA BRATUŠKOVO IN DOBOVŠKA” in “KANDIDATURE KOT ZASEBNI BIZNISI POSLANCEV NA DVK” sem povzel, da mi direktor službe državne volilne komisije Dušan Vučko podatka, kateri trije poslanci so omenjenima strankama omogočili vlaganje kandidatur v pogovoru ni bil pripravljen razkriti. Mi je pa predlagal, naj vložim uradno prošnjo po zakonu, da bo odločil, ali je prav razkriti imena teh poslancev. Prošnjo sem uradno tudi vložil.

Odziv objavljam v celoti, kot sem ga prejel:

“V spletnem časopisu dne 30. 4. 20189 ste v članku z naslovom: “DVK PRIKRIVA POSLANCE, KI SO PODPISALI ZA BRATUŠKOVO IN DOBOVŠKA” med drugim zapisali: “Neuradno se je Vučko odločil, da imen ne bo razkril zaradi opozoril informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, da je podpis poslanca za vložitev kandidatur po celotni državi stvar zasebnosti in da ljudje za to pomembno politično ozadje v času pred volitvami morda nimajo pravice izvedeti. Prelesnikova je bila v preteklosti generalna sekretarka državnega zbora. Za informacijsko pooblaščenko so jo izvolili poslanci.”

Dne 2. 5. 2015 ste v članku z naslovom “KANDIDATURE KOT ZASEBNI BIZNISI POSLANCEV NA DVK” zapisali: Da javnosti imen ne more razkriti in da naj sprožim uradni postopek po zakonu za pridobitev informacij, mi je direktor službe DVK Dušan Vučko predlagal po pogovoru z informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik.”

V zvezi z zgoraj navedenima zapisoma vam na podlagi 26. člena Zakona o medijih pošiljamo zahtevek za objavo popravka objavljenega besedila saj je zapis netočen. V zvezi s tem ponovno pojasnjujemo, da se je direktor Službe DVK, Dušan Vučko posvetoval z informacijsko pooblaščenko zgolj in samo glede postopka v tej konkretni zadevi, ne pa glede vsebine odločitve DVK. Ne drži trditev, ki je razvidna iz vaših člankov, da bi se informacijska pooblaščenka ga. Mojca Prelesnik opredeljevala vsebinsko, torej kakšna bo odločitev DVK. To smo vam 30. 4. 2018 pojasnili tudi preko družbenega omrežja Twitter kjer smo zapisali: “@dvk_rs vam je pojasnila, da za razkritje tega podatka nima izrecne pravne podlage in da vas prosi, da vložite zahtevo po ZDIJZ. O vaši vlogi bomo odločili v roku, ki ga določa ZDIJZ.”

Dovolite nam, da še enkrat povdarimo, da nista resnični zapisani trditvi:
a) da je informacijska pooblaščenka ga. Mojca Prelesnik opozorila, “da je podpis poslanca za vložitev kandidature po celotni državi stvar zasebnosti in da ljudje za to politično ozadje v času pred volitvami morda nimajo pravice zvedeti” in
b) da bi informacijska pooblaščenka predlagala direktorju službe DVK, da se imen poslancev, ki dajo podporo listam kandidatom ne more razkriti javnosti.

Tako kot smo vam pojasnili 30. 4. 2018 bo o tem odločala DVK in sicer na podlagi vaše zahteve, ki ste nam jo posredovali 30.4.2018 in v skladu z določbami ZDIJZ.

Dušan Vučko, direktor”

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu