Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Dodatek k pokojninam Vilfanom, več denarja za pokojnine in občine

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd junij 2017, 05:49 pop

Dodatke k pokojninam najboljšim športnikom je popoldan, s tem se je končala junijska redna seja državnega zbora, uzakonilo 54 poslancev SMC, Desusa, SD in NSi. Proti je glasovala le poslanka Desusa Marinka Levičar. Vzdržali so se poslanci SDS in ZL. Da bo večina gladko za, se je pokazalo že včeraj, ko tej novosti nihče ni nasprotoval.

Za dodatke iz proračuna države

Poslanci pred odločanjem o dodatkih za športnike, upokojence in občine. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Zakon o višjih pokojninah za športnike, ki so proslavili državo, je predlagal Peter Vilfan (Desus). Omogočil pa bo športnikom, da bodo, ko izpolnijo pogoje za upokojitev, prejemali najvišje pokojnine, čeprav niso vplačevali toliko, da bi bili do tega upravičeni. Dodatek bo pokojninskemu zavodu doplačeval proračun.

Dodatke k pokojnine bo vlada dodelila dobitnikom olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih, medalje s šahovske olimpijade ali medalje s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih športnih panogah ali olimpijskih športnih disciplinah individualnih športnih panog v članski konkurenci in športniki dobitniki Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek.

 

Dodatku k pokojninam so bralci tega portala v anketi zelo odločno nasprotovali, a računice strank in poslancev so pred voltivami prihodnje leto očitno drugačni. Rezultat ankete, glasovalo je skoraj štiristo bralcev, je bil tak:.

 

Več tudi za občine, a…

S ponovno potrditvijo popravka zakona o izvrševanju proračuna za letošnje in prihodnje leto pa so poslanci občinam zagotovili dodatnih 7,2 milijona evrov, še 21 milijonov pa za nekoliko povišan letni dodatek upokojencem. Za je glasovalo 51 poslancev, nihče ni bil proti.

Več denarja je upokojencem in občinam državni zbor dodelil že maja. Takrat je bilo za to celo 73 poslancev, proti  ni bil nihče. A odločitev je ustavil državni svet z oceno, da s povišanjem vlada in večina občinam ne zagotavljata dovolj denarja, da bi te lahko plačale povečane stroške dela javnih uslužbencev, ki jih je povzročila vlada  z lanskim popuščanjem sindikatom javnega sektorja v pogajanjih o plačah.

Poslanci veliko izbire niso imeli. Če popravka zakona o izvrševanju proračuna ne bi potrdili, bi občine dobile še manj.

Več:

Pokojnine: Po Kučanu ta teden privilegij še športnikom

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu