Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Račune za poslanske kampanje odprlo več kot 20 strank, tudi Janković

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th april 2018, 02:24 pop

Posebne račune za kampanje pred predčasnimi volitvami poslancev, ki bodo 3 junija, je do včeraj, ko se je iztekel rok, na različnih bankah odprlo vseh šest parlamentarnih strank, ki združujejo najmanj tri poslance: SMC Mira Cerarja (35), SDS Janeza Janše (19), DeSUS Karla Erjavca (11), SD Dejana Židana (5), Levica Luke Meseca (5) in NSi Mateja Tonina (5).  Račune so odprle tudi štiri druge stranke, ki imajo poslance, a ne najmanj treh, kar je pogoj za poslansko skupino: SAB Alenke Bratušek (2), DD Bojana Dobovška (1), ZS Andreja Čuša (1) in Sloga Janka Vebra (1).

Desus in Dobovšek z le eno kampanjo

Včeraj je bil zadnji dan tudi za odprtje  posebne račune za kampanje za organizatorje referendumskih kampanj, referendum bo tri tedne pred volitvami 13 maja. Za obe vrsti kampanj je bilo skupaj odprtih kar 52 računov. Med desetimi strankami s poslanci le DeSUS in Dobra država nista prijavila tudi referendumske kampanje. Večina strank v referendumske kampanje vstopa, da bi se pojavile v medijih, denarja za promocijo pa ne bodo porabile nič. Podobno tudi cel kup državnih podjetij, ki jim zakon tudi ostro prepoveduje, da bi za kampanje karkoli nakazala ali brezplačno prispevala. Kampanje brez denarja le za nastopa na javni RTV so “fake kampanje”. Omembe vredne vsote so lani pred referendumom o drugem tiru, ki bo zdaj ponovljen, porabili le vlada, SMC in SDS. Več o lani porabljenem denarju za kampanje in vladnem goljufanju, ki je razlog, da bo referendum ponovljen, lahko preberete v povezanem članku tukaj. Pregled porabljenih vsot desetih največjih igralcev pa je bil tak:

 

Dobovšek mi je včeraj povedal, da Dobra država v to kampanjo ne gre, ker so že lani jasno sporočili, da so proti načinu, ki ga je za gradnjo določila vlada Mira Cerarja, ne zdi se jim pa vredno izgubljati časa v množicah organizatorjev kampanj, ki so tam le za soočenja na javni televiziji. “Imam pametnejše delo,” je dejal Dobovšek. DeSUS v referendumski kampanji že prvič ni bilo. Lani so povedali, da so za gradnjo drugega tira, da pa imajo o izbranem načinu financiranja in gradnje pomisleke, ker med drugim ni dovolj transparenten.

Kangler in Primc še ločeno

Račune za volitve (in referendum) so odprle še tudi številne stranke, ki nimajo poslancev. Po javno mnenjskih raziskavah je najmočnejša med temi zadnje čase LMŠ Marjana Šarca. Računa za referendumsko kampanjo LMŠ ni odprla. Račune za volitve pa so med manjšimi strankami odprle še SNS Zmaga Jelinčiča, SLS Marka Zidanška, Lista novinarja Bojana Požarja, Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, Nova Ljudska stranka Franca Kanglerja, Zeleni Andreja Čuša, Pirati, ki jih vodi Rok Andrée, Solidarnost Uroša Lubeja, Glas za otroke in družine Aleša Primca, Stranka enakopravnih dežel Jožefa Jarha, Stranka Naprej Slovenija Blaža Svetka… Po odprtih računih se zdi, da bo na volitvah nastopilo več kot 20 strank. A ni nujno, da bo vse res vložile kandidatne liste. Ločena računa tako za volilno kot referendumsko kampanjo sta odprli stranki Nova ljudska stranka in Glas za otroke in družine, ki nameravata na volitve poslancev v koaliciji Združena desnica. Odprtje ločenih računov ne pomeni, da je koalicija razpadla. A ureditev je nekoliko zmedena, ker so poslanci pri reformi sistema financiranja strank in kampanj v času vlade Alenke Bratušek spregledali, da obstaja tudi možnost skupnih kampanj in bi bil organizator kampanje lahko koalicija. Zakon tega ne omogoča.  Za Združeno levico je pred štirimi leti zaradi tega kampanjo s posebnim računom vodila TRS. Ostale stranke v koaliciji pa so po popravku ureditve sprejetem tik pred volitvami smele svoj delež prispevati na redni račun te stranke. Preko katerega od dveh računov bodo vodili skupno kampanjo (katerega pa zaprli), se še dogovarjajo, mi je včeraj povedal Primc.

Celoten spisek odprtih posebnih računov za referendum in za volitve poslancev na Ajpesu je bil sinoči takšen. Precej verjetno je, da ti podatki o odprtih računih še niso dokončni in popolni. Da so čez dan odprli račun za kampanjo, so mi zagotovili iz Socialne stranke Srbov Slovenije (SSSS), enako mi je povedal tudi Vili Kovačič (Davkoplačevalci se damo več!), a jih na spisku (še) ni. V četrtek zjutraj se je na Ajpesu pojavil volilni račun za Davkoplačevalce.  Različna velikost črk je posledica različne objave na Ajpesu, so pa nekatera imena pokrajšana.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu