Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vpliv Buenos Airesa: Na ambasadah največ glasov za SDS, NSi in Vesno

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th junij 2024, 12:03 pop

Kot pred petimi leti je tudi tokrat največ volivcev na ambasadah glasovalo v Argentini in rezultat tam je povsem spremenil seštevek glasov, po katerem je, ko so bil dostopni le podatki Bruslja, Beograda, Dunaja in Trsta, bila na vrhu Vesna. Podatke za Buenos Aires in Berlin so mi iz državne volilne komisije poslali danes in volivci iz Argentine so zaradi številčnosti na vrh seštevkov postavili SDS in NSi.

Je pa v Argentini prišlo do precejšnjega preobrata. Pred petim leti je tam s precejšnjo prednostjo slavila NSi. Tokrat je na vrhu SDS. Povsem enako število glasov kot pred petimi leti pa je zbrala SD.

Za največje število volivcev na ambasadi v Argentini, kjer volilnih upravičencev sicer ni največ, je tehten razlog: vedo, da v preteklosti njihovi glasovi, če so glasovali po pošti, pogosto niso prišli pravočasno v Slovenijo, da bi jih tu upoštevali. Končali so v koših za smeti. Če gredo na ambasado, njihov glas zanesljivo šteje. Ne zgodi pa se to s pošto iz Balkana in držav EU. Zapisnik iz Buenos Airesa, iz katerega sem črpal podatke o rezultatu, je takšen:

Na volišču v Berlinu, kjer pa je bilo glasujočih veliko manj, je bil razplet povsem nasproten, tam je slavila Levica, SDS pa je dobila vsega dva glasova. Prehiteli sta jo celo NSi in SLS.

Na ambasadah, kjer je glasujočih malo, glasovnic ne štejejo, pošljejo jih v Ljubljano, ker sicer ni mogoče zagotoviti anonimnosti. Te bodo preštete v ponedeljek skupaj z glasovi po pošti iz tujine.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu