Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

So rezultati bolj ponarejeni za Janšo, Židana ali Šarca?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th april 2018, 07:19 dop

SD Dejana Židana je zadnje tedne že kar dramatično zaostajala za LMŠ Marjana Šarca in SDS Janeza Janše po raziskavah, katerih rezultate sta objavili POPTV in Nova24TV.  Celo že več kot deset odstotnih točk je bil Židan zadaj. Za polovico. Po rezultatih raziskave, ki jih je včeraj objavila TVSLO, pa se je Židan spet “vrnil” povsem na vrh in prehitel omenjeni stranki. A vtis, da je to preobrat, je napačen. Zdi se, da bolj kaže na goljufanje v ozadju. Le to ni jasno, kdo bolj manipulira.

Kdo vas bolj manipulira?

Židan je bil po meritvi Ninamedie za javno TV namreč tudi že pred mesecem prvi. Ne gre, skratka, za spremembe v javnem mnenju. Zdi se, da različni rezultati odražajo predvsem to, kdo meri. Kdo manipulira, po domače. To kažejo daljše primerjave rezultatov. Za PopTV je bil v vseh treh letošnjih raziskavah na vrhu Marjan Šarec. Po Novi24TV je bil v štirih meritvah trikrat prvi Janez Janša, le februarja je bil na vrhu Šarec. Po RTV Slovenija pa je bil v štirih meritvah trikrat na vrhu Dejan Židan, le februarja ga je prehitel Šarec. Meritev za TVSLO izstopa še po deležih, ki jih dobiva SMC Mira Cerarja. Tudi ta se pri njih vsakič daleč nadpovprečno odreže. V šali bi lahko rekli, da rezultati kažejo odločno večino, ki so si jo vladne stranke (SMC, DeSUS, SD) zadnja leta zagotovile v nadzornem in programskem svetu RTV Slovenija.

Grafično je to videti tako:

Iz rezultatov različnih raziskav sem, da jih lahko primerjamo medsebojno (in z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej ne vem, ne bom voli. Deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank prerazporedil. V grafiki je zaradi preglednosti izpuščena množica manjših strank, ki so pod pragom za vstop v parlament, a njihovi deleži niso prerazporejeni.

Ko seštevek odstotkov ni sto

Rezultate meritve, ki jo je opravila agencija Ninamedia, je javna televizija v poročilih in na spletu včeraj objavila precej šlampasto, kar kaže posnetek, v katerem seštevek deležev ni sto:

Seštevek ne pokaže sto odstotkov, ker je v grafični predstavitvi in v novinarski predstavitvi manjka stolpec: ne bi volil. Pred leti je po objavi rezultatov raziskav javnega mnenja o strankah, ko seštevki niso bili niti blizu sto, slovel časopis Delo, ki pa razlogov ni pojasnil. Zadnje čase se Delu vsaj to ne dogaja več.

Ko majhnih strank sploh ne merijo

Raziskava za javno TV, katere rezultati so bili objavljeni včeraj, je posebnost še po tem, da Ninamedia ne kaže (meri) množice manjših strank. V ponudbi Ninamedije so le parlamentarne stranke, med katere štejejo tudi Stranko Alenke Bratušek, ki pa zbere zelo majhne deleže. Dodali so LMŠ Marjana Šarca. Mirno pa v “druge” združijo Bojana Požarja (LNBP), Marka Zidanška (SLS), Zmaga Jelinčiča (SNS), Bojana Dobovška (Dobra država), Andreja Čuša (ZS)…  Delež “drugih” strank je po Ninamediji s 4,7 (7,7 z izločenimi neopredeljenimi) odstotka precej nizek. Grafično, ko deleže majhnih in drugih strank poviša izločitev volivcev, ki ne nameravajo na volitve ali ne vedo koga bi volili, je primerjava takšna:

Deleži, ki jih kažejo raziskave, so za velike in majhne stranke bolj pomembni kot se zdi na prvi pogled. V teh dneh stranke dokončujejo spiske kandidatov in zbirajo denar. Če raziskave javnega mnenja kažejo, da stranka  nima možnosti ali da sploh ne obstaja po javnem mnenju, je težje prepričati ugledne posameznike, da bi zastavili svoje ime in priimek ali podarili denar za promocijo.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu