Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Javno mnenje: Kdo bolj laže o Janši, Židanu in Šarcu?

(Last Updated On: 30/12/2017)
image_pdfimage_print

Razlike med rezultati merjenj moči političnih strank v različnih medijih so zadnje tedne tako velikanske, da je mogoče le ugotoviti, da se hitro bližajo volitve in da ni mogoče nič več verjeti.  Najbolj skrajna razlaga je, da mediji poskušajo namerno manipulirati z javnim mnenjem pol leta pred volitvami. Bolj blaga pa, da poskušajo v tisku z neverjetnimi rezultati pritegniti pozornost, ker je kupcev in bralcev vse manj. Najbolj blaga pa, da so te raziskave pač povsem zanič. Da bi javno mnenje tako strahovito nihalo iz dneva v dan, je namreč povsem neverjetno.

Je lokalna LMŠ res najlepša v deželi tej?

Grafično prikazujem primerjavo treh raziskav. V Delu, na RTV Slovenija in na Nova24TV so bile objavljene v zadnjem tednu dni. Iz rezultatov sem, da jih lahko primerjam medsebojno in z volitvami, izločil strankarsko neopredeljene. Razlike so presunljive celo povsem na vrhu, kjer sta po večini raziskav zadnje mesece SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana. Delo je tam našlo Listo Marjana Šarca, za katero pri Novi24TV ni podatka, ker agencija Parsifal SC moči te za zdaj lokalne stranke iz Kamnika še ni merila. Po Delu je na drugem mestu SD Dejana Židana, kar tudi odstopa od drugih raziskav, ki zadnje čase vse na vrhu kažejo SDS Janeza Janše. Primerjava rezultatov treh zadnjih raziskav je takšna:

Od drugih (tudi preteklih) meritev izrazito odstopajo rezultati, ki jih je prejšnji teden objavil časopis Delo. Po preračunu njihovih podatkov z izločitvijo neopredeljenih, bi stranko Marjana Šarca volila skoraj petina volivcev, na drugo mesto Delo (že nekaj časa) pred SDS Janeza Janše uvršča SD Dejana Židana. To nedeljo je rezultate meritve Ninamedie objavila še nacionalna televizija. Ti se dramatično razlikujejo. Pravzaprav ne prvič. Moč LMŠ so pri Ninamediji merili tudi že pred mesecem in tudi takrat je bil delež za to stranko dramatično nižji kot pred tednom pri Delu. Zdi se, da si nekdo, skratka, izmišlja. Razlika ni le nekaj odstotkov ali nekaj deset odstotkov. Presega vse normalne možne statistične napake meritev.

Vzpon LMŠ tudi po Ninamediji, a…

Po rezultatih v daljšem času raziskavi Dela in Ninamedia, v primerjavi z rezultati raziskav, ki jih objavljata POPTV in Nova24TV, praviloma kažeta boljše rezultate levim strankam. A Ninamedia (podobno tudi druge raziskave) ima zadnje čase povsem drug vrstni red na vrhu kot Delo. Po raziskavi agencije Ninamedia vodi SDS Janeza Janše pred SD Dejana Židana. Lista Marjana Šarca pa je na petem mestu tik pred Levico Luke Meseca. Se je pa tudi po raziskavi Ninamedie LMŠ precej povzpela in skoraj dohitela Desus Karla Erjavca. Grafično je primerjava, če upoštevam meritev Ninamedie, ki je SMŠ merila že prejšnji mesec, takšna:

Razlike so povsem neverjetne. Izvirni rezultati, ki sem jih uporabil za preračune, so dostopni na povezavah tukaj: Delo, RTVSLO, Nova24TV.

Zaradi preglednosti so iz grafičnih  primerjav vse manjše stranke z nižjimi deleži izpuščene, o teh posebej pišem v rednih mesečnih analizah.

 

(Visited 2.209 times, 4 visits today)
10 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: