Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Javno mnenje: Kdo bolj laže o Janši, Židanu in Šarcu?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th december 2017, 06:50 pop

Razlike med rezultati merjenj moči političnih strank v različnih medijih so zadnje tedne tako velikanske, da je mogoče le ugotoviti, da se hitro bližajo volitve in da ni mogoče nič več verjeti.  Najbolj skrajna razlaga je, da mediji poskušajo namerno manipulirati z javnim mnenjem pol leta pred volitvami. Bolj blaga pa, da poskušajo v tisku z neverjetnimi rezultati pritegniti pozornost, ker je kupcev in bralcev vse manj. Najbolj blaga pa, da so te raziskave pač povsem zanič. Da bi javno mnenje tako strahovito nihalo iz dneva v dan, je namreč povsem neverjetno.

Je lokalna LMŠ res najlepša v deželi tej?

Grafično prikazujem primerjavo treh raziskav. V Delu, na RTV Slovenija in na Nova24TV so bile objavljene v zadnjem tednu dni. Iz rezultatov sem, da jih lahko primerjam medsebojno in z volitvami, izločil strankarsko neopredeljene. Razlike so presunljive celo povsem na vrhu, kjer sta po večini raziskav zadnje mesece SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana. Delo je tam našlo Listo Marjana Šarca, za katero pri Novi24TV ni podatka, ker agencija Parsifal SC moči te za zdaj lokalne stranke iz Kamnika še ni merila. Po Delu je na drugem mestu SD Dejana Židana, kar tudi odstopa od drugih raziskav, ki zadnje čase vse na vrhu kažejo SDS Janeza Janše. Primerjava rezultatov treh zadnjih raziskav je takšna:

Od drugih (tudi preteklih) meritev izrazito odstopajo rezultati, ki jih je prejšnji teden objavil časopis Delo. Po preračunu njihovih podatkov z izločitvijo neopredeljenih, bi stranko Marjana Šarca volila skoraj petina volivcev, na drugo mesto Delo (že nekaj časa) pred SDS Janeza Janše uvršča SD Dejana Židana. To nedeljo je rezultate meritve Ninamedie objavila še nacionalna televizija. Ti se dramatično razlikujejo. Pravzaprav ne prvič. Moč LMŠ so pri Ninamediji merili tudi že pred mesecem in tudi takrat je bil delež za to stranko dramatično nižji kot pred tednom pri Delu. Zdi se, da si nekdo, skratka, izmišlja. Razlika ni le nekaj odstotkov ali nekaj deset odstotkov. Presega vse normalne možne statistične napake meritev.

Vzpon LMŠ tudi po Ninamediji, a…

Po rezultatih v daljšem času raziskavi Dela in Ninamedia, v primerjavi z rezultati raziskav, ki jih objavljata POPTV in Nova24TV, praviloma kažeta boljše rezultate levim strankam. A Ninamedia (podobno tudi druge raziskave) ima zadnje čase povsem drug vrstni red na vrhu kot Delo. Po raziskavi agencije Ninamedia vodi SDS Janeza Janše pred SD Dejana Židana. Lista Marjana Šarca pa je na petem mestu tik pred Levico Luke Meseca. Se je pa tudi po raziskavi Ninamedie LMŠ precej povzpela in skoraj dohitela Desus Karla Erjavca. Grafično je primerjava, če upoštevam meritev Ninamedie, ki je SMŠ merila že prejšnji mesec, takšna:

Razlike so povsem neverjetne. Izvirni rezultati, ki sem jih uporabil za preračune, so dostopni na povezavah tukaj: Delo, RTVSLO, Nova24TV.

Zaradi preglednosti so iz grafičnih  primerjav vse manjše stranke z nižjimi deleži izpuščene, o teh posebej pišem v rednih mesečnih analizah.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (12)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu