Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Javno mnenje: Janša in Šarec na vrhu, Židan pada proti Mesecu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th april 2018, 11:35 dop

SDS Janeza Janše je po rezultatih meritve agencije Parsifal SC za Novo24TV spet na vrhu med strankami. Z rahlim zaostankom sledi LMŠ Marjana Šarca. Že krepko zadaj z več kot pol nižjim deležem kot ti dve stranki pa je SD Dejana Židana, ki jo je skoraj ujela Levica Luke Meseca. Razen visokega deleža Levice rezultati niso posebej presenetljivi. Tradicionalno je po meritvi agencije Parsifal za Novo24TV zadnje mesece na vrhu SDS Janeza Janša, po meritvi Ninamedie za TVSLO je prva SD Dejana Židana in po Mediani za POPTV je na vrhu LMŠ Marjana Šarca.

SMC spet nekje nizko

V agenciji Parsifal SC so za Novo24TV tokrat spraševali še o drugi stranki, ki je anketiranim blizu in kot druga izbira je bila na prvem mestu SD Dejana Židana, sledita Lista Marjana Šarca iz Kamnika in SDS Janeza Janše. Celotni rezultati te raziskave z interpretacijami so dostopni na spletnem portalu Nove24TV.

Po rezultatih zadnje meritve za televizije premieru in šefu SMC Miru Cerarju pozornost po odstopu vlade ne prinaša več koristi; zbral je krepko nižji delež kot po rezultatih raziskav objavljenih na TVSLO in POPTV. 34,49 odstotka z zadnjih volitev se zdi za SMC povsem neponovljivih, po večini raziskav zadnje čase je pod desetimi odstotki

Po zadnji raziskavi  je SMC prehitela celo Levica Luke Meseca, ki se je skoraj izenačila s SD. Izenačeni sta bili SD in Levica (ta je nastopala kot Združena levica) tudi na volitvah pred štirimi leti, a s precej nižjim deležem: obe sta zbrali slabih šest odstotkov. Zdaj bi jih deset.

Iz rezultatov različnih raziskav sem, da jih lahko primerjamo medsebojno (in z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej ne vem, ne bom voli. Deleže pa sem preračunal in jih sorazmerno zbranim odstotkom strank med opredeljenimi prerazporedil. V grafiki je zaradi preglednosti izpuščena množica manjših strank, ki so pod pragom za vstop v parlament.

Prikaz letos objavljenih rezultatov nikakor ni napoved rezultata volitev in tudi ne nujno točen prikaz javnega mnenja:

Na enak način narejena primerjava rezultatov objavljenih raziskav treh televizij, ki vsebuje tudi manjše stranke, pokaže podobno neverjetno različne rezultate tudi pri najmanjših strankah, ki se borijo za vstop v državni zbor. Razlike še poudari, ker Ninamedia za TVSLO prikazuje le parlamentarne stranke in Listo Marjana Šarca, ostale pa vse kar združijo v “drugo”. Takšna je primerjava rezultatov treh televizij, vrstni red je izbran po zadnji raziskavi za Novo24TV:

Po zadnjih dveh raziskavah, ki sta jih objavili POPTV in NOVA24TV, je med parlamentarnimi strankami na dnu DeSUS Karla Erjavca, a še precej nad pragom za vstop v državni zbor. Med tistim tik pod pragom pa po Novi24TV najbolje kaže SLS Marka Zidanška s 3,2 Dobri državi Bojana Dobovška s 2,9 in SNS Zmaga Jelinčiča s 2,4 odstotka. Po POPTV pa je bila s 3.3 visoko Lista novinarja Bojana Požarja, s 2,9 SAB Alenke Bratušek in s 2,4 Zeleni Andreja Čuša. Edina majhna stranka, ki ima po obeh meritvah več kot dva odstotka je SNS.

Ves čas povsem različni vrstni redi strank na vrhu in na dnu opozarjajo, da rezultati teh raziskav niso preveč zaupanja vredni. Danes bo v Delu objavljena še njihova raziskava, za katero upam staviti, da se bo vrstni red na vrhu in rezultat dramatično razlikovali od objavljenega na Novi24TV, čeprav sta raziskavi nastali skoraj istočasno.

Ker volitve še niso razpisane in ne vemo, kdo vse bo kandidiral, točne meritve in napovedi rezultatov niso mogoče.

Še v tednu pred volitvami praviloma raziskovalci zgrešijo.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (9)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu