Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DeSUS pod Pivčevo poskočil, SAB in SMC pod pragom

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/02/2020)

Po ukinitvi Ninamedie Nikole Damjanića na javni TV Slovenija, ki novo agencijo za raziskovanje javnega mnenja še izbira, prva letošnja raziskava Mediana za POPTV ni prinesla zelo presenetljivih rezultatov. Več o ukinitvi Ninamedie lahko preberete tukaj: URADNO: KADUNC JE UKINIL NINAMEDIO, IŠČEJO NOVEGA MERILCA MOČI STRANK

Kot že v preteklosti so namerili, da je LMŠ Marjana Šarca rahlo pred SDS Janeza Janše. S precejšnjim zaostankom pa sledijo skoraj skupaj SD Dejana Židana, Levica Luke Meseca in NSi Mateja Tonina. Med manjšimi strankami je nekoliko poskočil delež DeSUS, kjer so zamenjali šefa.

Posledica pozornosti medijev ali menjave na vrhu?

Da je mogoča primerjava med anketami in z volitvami prikazujem rezultate tako, da so prikazani odstotki le za stranke opredeljene volivce, kar je značilno za volitve. Ker ni neopredeljenih, so deleži za stranke višji kot v izvirnih raziskavah. V preglednici DeSUS tokrat prikazujem še za Karla Erjavca, saj je lep del meseca stranko še vodil. A tokrat je Erjavec zapisan zadnjič, prihodnjič bo kot predsednica navedena Aleksandra Pivec:

Po POPTV je delež DeSUS poskočil precej čez običajne odstotke zadnje mesece in delež, ki ga je DeSUS dosegel na volitvah. A za pravo sklepanje, kak je vpliv nove predsednice bo potrebnega nekaj več časa, tokratno povišanje deleža je morda mogoče pripisati tudi veliki pozornosti, ki so jo mediji posvečali tej stranki.

Globoko spodaj SAB in SMC

Še vedno pa sta katastrofalno nizko SAB Alenke Bratušek in SMC Zdravka Počivalška, ki sta daleč pod pragom za vstop v državni zbor.

Bi pa to, za las, tokrat uspelo SNS Zmaga Jelinčiča, ki omenjeni vladni stranki, ki imata več poslancev, krepko prehiteva.

Podrobnejša primerjava rezultatov za vse stranke Ninamedie, ki meritev zdaj opravlja le še za časopisa Večer in Dnevnik in Mediane za POPTV, je takšna:

Po POPTV vzpon DeSUS, kjer je Pivčeva presenetljivo porazila Erjavca
Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu