Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Peterle in Pahor o vladavini sovražnosti

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th september 2023, 12:00 pop

Na prireditve politikov grem redko. Danes bom naredil izjemo. Na pogovor, ki ga bo imel z bivšim predsednikom republike Borutom Pahorjem me je povabil prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle tako: “Septembra začenjam niz pogovorov o aktualnih vprašanjih Slovenije, Evrope in sveta. Vesel sem, da bo moj prvi sogovornik bivši predsednik republike Borut Pahor. Tema večera bo: Slovenija – kako naprej? Borut Pahor je v različnih vlogah zaznamoval čas samostojne Slovenije navznoter in navzven. Pogovarjala se bova o dosežkih, o diagnozi in o tistem, kar bi lahko okrepilo kakovost slovenske medsebojnosti v času polarizacije, ki se hrani s konceptom sovražnika in nas potiska v dilemo – ali spopad ali sodelovanje.”

V kratkem telefonskem pogovoru mi je Peterle predlagal, da bi z Aljušem Pertinačem kot novinar komentiral pogovor, ki bo nocoj v dvorani Orhideja v Grand hotelu Union na Miklošičevi.

Čeprav česa podobnega, da bi komentiral pogovor dveh takšnih politikov, še nisem počel in ne vem, kako bo potekalo, a sem takoj pristal iz spoštljivosti do Peterleta in Pahorja, ki sta bila v zadnjih desetletjih pomembna politika, ki sta zaznamovala vodenje države, o obeh sem veliko pisal in bila sta tudi vir pomembnih uradnih in neuradnih informacij, da sem lahko opravljal novinarsko delo.

Igor Bavčar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle, Dimitrij Rupel in Janez Bučar v imenu pokojnega Franceta Bučarja so od nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja prevzeli leta 1993 vrnjena odlikovanja Zlati častni znak svobode. Foto: Bor Slana/STA

Peterle je vodil prvo demokratično izvoljeno slovensko vlado, ki je izpeljala osamosvojitev od Jugoslavije. Vlado je vodil kot šef krščanskih demokratov, takrat največje stranke na desni. Že v tistem času je bil eden poslancev (najprej delegatov skupščine) tudi Pahor, ki je bil mlad politik zveze komunistov, ta stranka je pozneje velikokrat zamenjala ime, danes je znana kot SD.

Pahor je v politiki z zmagami na svobodnih volitvah dosegel vse, kar je v politiki sploh mogoče: bil je evropski poslanec, predsednik parlamenta, predsednik vlade in dvakrat zapored predsednik republike. Uspelo mu je tudi SD preoblikovati iz čudaške stranke, ki je bila proti zavezništvu Nato, v normalno evropsko levo stranko, ki podpira spoštovanje temeljnih svoboščin ljudi, ki si sami izbirajo svoje voditelje, kar sodi med temeljne vrednote držav, ki jih varuje zavezništvo Nato.

Da je spremljanje pogovorov, kakršen bo nocoj, lahko pomembno, sem ugotovil, ko sem pred desetletji šel v Novo Gorico, takrat še kot novinar Večera, poslušat poslanski pogovor mladega poslanca Pahorja z Milanom Kučanom, kjer je Kučan izrekel nenavadna opozorila o možnih diskreditacijah in likvidacijah. Kar je pokazalo, da v ozadju poteka brutalen obveščevalno politični obračun, pozneje znan kot “afera Depala vas”, po katerem je moral zaradi ostrih pritiskov z leve takratni premier Janez Drnovšek odstaviti obrambnega ministra Janeza Janšo, kar je majhno SDS (takrat še pod drugim imenom) posledično izstrelilo med velike stranke, Janšo, ki je po hudem volilnem polomu na volitvah leta 1992 SDS prevzel od Jožeta Pučnika, pa med pomembne politike.

Da pot v novo Gorico ni bila zaman, se je pokazalo tudi, ko mi je pozneje Kučan v mariborskem Hotelu Slavija, kamor ga je na svoj poslanski večer povabil poslanec SD Jože Jagodnik, očital, da o dogajanju na Pahorjevem poslanskem večeru in Kučanovi vlogi v aferi močno kritično pišem, čeprav sploh nisem bil v Novi Gorici. In sem mu lahko odgovoril: “Seveda sem bil tam.”

Današnji dan bo pester, pred večernim pogovorom Pahorja in Peterleta bom ob 5.00 zjutraj na Novi24TV pri Borisu Tomašiču, ki poskuša podreti Guinnessov svetovni rekord z najdaljšo pogovorno oddajo v zgodovini. Rekord bo Tomašič dosegel, če bo vzdržal do srede 27. septembra ob 18. uri in 18 minut. Do takrat namerava gostiti kar 70 gostov.

Iz časov nastanka države, ko sem sam začenjal novinarsko kariero, pa mi je v nekoliko sramotnem spominu ostalo tudi, kako sem šel na tiskovno konferenco takrat šefa vlade Lojzeta Peterleta. A v veliki vladni stavbi kot novinec nisem vedel, kje bo ta dogodek. Na hodnikih, kjer sem taval, sem imel srečo, da sem opazil premiera in mu potem na varni razdalji sledil, prepričan, da je na poti na tiskovno konferenco. Ko je vstopil skozi neka vrata, pa sem obstal pred njimi. Na njih je pisalo, da gre za toaleto.

Šefu vlade dlje nisem sledil. Dvorano za tiskovne konference sem nekako našel tudi brez zasledovanja glavnega govorca.

Pogovor Peterleta s Pahorjem bo nocoj ob 19. uri.

Lojze Peterle in Borut Pahor, ko je bil Pahor še predsednik republike. Peterle je napovedal, da bo nocoj za dodano vrednost po pogovoru v Hotelu Union poskrbljeno z odličnimi vini posestva “Huba Martinčič”. Foto: Urad nekdanjega predsednika republike.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu