Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pokojninska “reforma”: Zelena luč izjemnim pokojninam za kulturnike

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th april 2018, 07:18 dop

Zeleno luč, da bo po nekdanjem predsedniku republike Milanu Kučanu in športnikih privilegij višje pokojnine od zasluženih vlada poslej spet dodeljevala kulturnikom in izstopajočim v raziskovalno-razvojni dejavnosti, je parlamentu dal odbor za kulturo državnega zbora. Da bi “eliti” kulturnikov dosmrtne dodatke k pokojninam doplačevali vsi davkoplačevalci, je predlagalo sedem poslancev DeSUS in SMC. V odboru za kulturo, ki ga vodi Dragan Matić (SMC), je bilo za zakon devet poslancev, proti pa trije. Odločanje odbora je bilo nujno, da bi večina poslancev lahko novosti na izredni seji uzakonila še pred volitvami. Podarjanje izjemnih pokojnin bo pravzaprav obnovljeno, pred desetletji so to politiki že počeli, a jih je ustavila revizija računskega sodišča, ki je razkrila, da je sistem zloraba davkoplačevalskega denarja.

Anketirani odločno proti, vlada za

Vrnitvi privilegija še kulturnikom, že lani so izjemne dodatke k pokojninam na predlog Peter Vilfana (DeSUS) spet uvedli za športnike, v anketi spletnega časopisa bralci odločno nasprotujejo. Rezultat glasovanja doslej je takšen:

Bralci so odločno proti, je pa zamisel, da bi zaslužnim kulturnikom delila dosmrtne dodatke k pokojninam že pred poslanci v odboru podprla vlada. Ali ste za to, da bi izstopajoči kulturniki dobili krepko višje pokojnine od tistih, ki so jih vplačali,  lahko še vedno glasujete v anketi:

Ali ste za dosmrtne dodatke k pokojninam za kulturnike in raziskovalce?

Loading ... Loading ...

Delitev privilegirano povišanih pokojnin kulturnikom in športnikom, ki je veljalo še iz prejšnjega sistema, je v veliki meri ustavila prva vlada Janeza Janše (SDS), povsem pa revizija računskega sodišča, ki je pokazala, da je z razdeljevanjem teh bonbončkov zaslužnim narobe skoraj vse, kar je lahko narobe.

Doplačila za našo elito

Zadnja leta kulturniki in športnikih novih izjemnih pokojnin zaradi tega niso dobivali, jih je pa še prejemali 146 kulturnikom, ki so jim bile dodeljene pred desetletji. Doplačila je bilo pred osmimi leti, ko je računsko sodišče opravilo nadzor, povprečno vsakemu kulturniku mesečno za slabih štiristo evrov. Dosmrtno. Danes je Violete Tomić (Levica) ocenila, da bo posamezni prejemnik, ker je najvišja pokojnina malo pod 2.700 evrov, prejel tudi dva tisoč evrov doplačila. Bila je sploh edina, ki je imela kakšne pomisleke. Ni se ji zdelo prav, da je to zakon le za elito, na navadne ljudi pa se, kot je dejala, pozablja. Izračunu je ugovarjal Primož Hainz, da je najvišja pokojnina zdaj 1825 evrov in bo mesečnega doplačila zato manj. Miožno je, da Tomićeva navaja bruto, Hainz pa neto znesek pokojnine. Zakon bi moral natančno pojasniti, koliko bo to, kar uvaja, državo stalo. A so pobudniki zapisali le, da ne vedo točno, da ne bo veliko in da ni mogoče izračunati. To so storili tako:

Ponovno uvedbo pokojninskega privilegija tudi za kulturnike so s takšnimi finančnimi ocenami predlagali Primož Hainz (DeSUS), Benedikt Kopmajer (DeSUS), Saša Tabaković  (SMC), Marjan Dolinšek (SMC), Simon Zajc (SMC), Janja Sluga (SMC) in Anita Koleša (SMC).

Doplačevali bodo iz vaših žepov

Vlada, ki zakon podpira, je opozorila, da bo za te pokojnine treba doplačevati iz državnega proračuna “s čimer se bo ponovno povečal delež transfera, ki ga mora državni proračun zagotavljati za izplačilo vseh pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja”. Pomeni pa to seveda, da bodo nezasluženo višje pokojnine plačeval vsi državljani, povrhu pa prejemnikom najvišjih državnih priznanj, ki so običajno med bolje plačanimi državljani z nadpovprečnimi rednimi pokojninami. Doplačevali bodo privilegij seveda tudi državljani, ki so v primerjavi z omenjenimi reveži.

Celotno vladno mnenje je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/04/mnenjevladekulturniki.pdf”]

Kako so v preteklosti delili dodatke k pokojninam, kaže preglednica računskega sodišča:

Po predlogu sedmih poslancev bi privilegirano pokojnino dobili prejeli prejemniki Prešernovih nagrad za življenjsko delo ali opus in Zoisovih nagrad. Vlada bi jih lahko dodelila še vsem, ki so za življenjsko delo prejeli stanovske nagrade ali mednarodno nagrado najmanj evropskega pomena in so prispevali k razvoju in ugledu države. Krog prejemnikov pa poslanci v postopku še nekoliko širijo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu