Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Biziljeva gre z vrha dva dni po volitvah poslancev

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 23/04/2018)

Direktorica Televizije Slovenija Ljerka Bizilj je v petek obvestila generalnega direktorja Igorja Kadunca, da bo s 5. junijem predčasno prenehala opravljati delo direktorice Televizije Slovenija, so danes sporočili iz javne RTV. Predsednik republike Borut Pahor je nedeljo 3. junija določil kot dan predčasnih volitev poslancev. Biziljeva bo delo direktorice prenehala opravljati v torek, dva dni po volitvah poslancev.

Kako si zagotoviti naklonjenost?

Da bo aprila odstopila, je Biziljeva napovedal na januarski seji programskega sveta, ko je bilo že znano, da se v programski svet vrača Sašo Hribar, ki ji je pol leta prej, ko je Biziljevo programski svet poskušal odstaviti, tej očital zlorabljanje položaja, korupcijo in še vse mogoče. Direktor Kadunc je Biziljevo lani poskušal odstaviti, ker mu pred tem ni bila pripravljena pomagati predčasno odstaviti odgovorne urednice Jadranke Rebernik.  Uradni razlog za odstavljanje je bil, ker je Igor Pirkovič hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu v intervjuju omogočil, da je neposredno odgovarjal na očitke, da je fašist, ustaš, s čemer bi naj ne obsojal dovolj jasno fašizma. Dejansko pa je bil razlog predvsem, ker Rebernikova nazorsko ni bila usklajena z levo večino v programskem svetu, ki si je v času volitev na vrhu televizije želela politično bolj levici naklonjeno osebo.  V programskem svetu je 20 članov z leve od Kadunca zahtevalo ukrepanje proti Biziljevi, na koncu pa je kljub temu pozivu Kaduncu lani presenetljivo zmanjkal en glas, da bi Biziljevo tudi odstavili. Zaradi tega so takrat iz programskega sveta protestno izstopili predsednik Miran Zupanič, Sašo Hribar in Domen Savič. Da odstopi usmeritve in večine niso spremenili, se je pokazalo, ko je bil za novega predsednika izvoljen Ciril Baškovič, ki je eden petih predstavnikov strank v 29 članskem programskem svetu, zastopa pa SD Dejana Židana. V preteklosti je svet RTV vodil celo nekdanji predsednik te stranke Janez Kocijančič.

Ob Emi celo ovadbe in informacije KPK

Biziljeva si je pozneje premislila in po počitnicah Kaduncu vendarle predlagala odstavitev Rebernikove. Po novem letu, ko je bil v programski svet kot predstavnik zaposlenih ponovno izvoljen tudi Sašo Hribar, pa je napovedala, da bo aprila tudi sama predčasno odstopila. Zdaj je obveljalo, da se bo to zgodilo junija, takoj po volitvah poslancev. Namesto Rebernikove, ki jo je odstavil čez novo leto, je Kadunc za krajši čas najprej za začasnega šefa postavil Vanja Vardijana, za pravo urednico pa je bila pred mesecem, tudi s podporo novinarjev, izvoljena Manica Janežič Ambrožič. Novembra lani je Igor Kadunc policijo opozorilo na sum antidatiranja določenih dokumentov v povezavi z morebitno kršitvijo ureditve postopkov javnega naročanja v povezavi  s prireditvijo Ema, seznanili pa so tudi komisijo za preprečevanje korupcije z ugotovitvami o projektih na Gospodarskem razstavišču, ki so bili predstavljeni programskem in nadzornem svetu in svetu delavcev. Biziljeva je odločno zanikala, da bi ravnala kaj narobe pri Emi. RTV Slovenija bo v najkrajšem možnem času izvedla razpis za funkcijo direktorja Televizije Slovenija, so  sporočili iz javne in opozorili še, da novega direktorja imenuje generalni direktor ob soglasju Programskega sveta, v katerem si je sedanja vladna koalicija z imenovanji zagotovila več kot dvotretjinsko večino.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu