Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SDS na vrhu, SD s Fajonovo pred LMŠ z Jovevo, visoko Jelinčič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:31 pop

Manj kot dva meseca pred volitvami je po raziskavi moči strank SDS Janeza Janše prehitela LMŠ Marjana Šarca. To je pokazala raziskava, ki jo je naredila agencija Parsifal SC za Novo24TV. Podpore strankam zadnje čase po različnih raziskavah neverjetno nihajo. Po Ninamedii za TVSLO je bila marca LMŠ daleč pred SDS. Po Mediana za POPTV sta bili LMŠ in SDS precej izenačeni. Po Parsifalu je SDS zdaj spet spredaj.

Fajonova bolj vleče kot Joveva?

Še večje presenečenje pa so prvi rezultati merjenj moči list na evropskih volitvah, kjer je pa raziskavi agencije Parsifal skupna lista SDS in SLS, ki jo vodi Milan Zver (SDS) daleč pred SD z nosilko Tanjo Fajon. SD je pred LMŠ z nosilko Ireno Jovevo na tretjem mestu, presenetljivo pa bi evropski poslanec lahko postal tudi šef SNS Zmago Jelinčič. Nova stranka DOM Bernarda Brščiča bi ostala pod pragom, a bi krepko prehitela SMC. Klasična primerjava, kako popularne so stranke v državi po objavah v zadnjem mesecu na treh televizijah, pri vseh upoštevam le za stranke opredeljene volivce, kar omogoča primerjave med raziskavami in z volitvami, je takšna (s klikom lahko grafiko povečate):

Grafika kaže veliko odstopanje predvsem pri rezultatih Ninamedie za TVS, ki je LMŠ postavila v nebo, SDS pa veliko nižje kot druge raziskave. Parsifal za Novo24TV je LMŠ nameril nekaj več kot Mediana za POPTV, a še bolj je po njihovi meritvi poskočila SDS, ki se je po tej raziskavi vrnila povsem na vrh. Na tretjem mestu je po Parsifalu SD Dejana Židana in ne NSi Mateja Tonina kot po Ninamedii in Mediani, a razlike so majhne. Nihanja za pet večjih strank, v grafiki so tudi rezultati lanskih volitev poslancev in občinskih svetnikov, so takšna:

Zaradi primerljivosti so iz rezultatov lokalnih volitev izločene nestrankarske liste na enak način kot strankarsko neopredeljeni volivci s preračunavanjem izločeni iz rezultatov anket.

Posebej zanimivo je, ker je Parsifal dodatno meril tudi že, kako bi volivci glasovali na evropskih volitvah, kjer je izbira, ker za največje stranke ne nastopajo šefi strank, drugačna in tudi rezultati evropskih volitev praviloma zelo odstopajo od državnih. SDS in SLS sta se, edini, pred temi volitvami doslej povezali v koaliciji. Po meritvi, ki jo je opravil Parsifal, se je to splačalo. Rezultati med tistimi, ki so se strankarsko opredelili, so po včerajšnji objavi na Novi24TV takšni:

Večje presenečenje je ob tem, da sta SDS+SLS in tudi SD prehitela LMŠ, še presenetljiva visoka uvrstitev SNS Zmaga Jelinčiča, ki bi z 9,2 odstotki lahko postal evropski poslanec. Meritev pa bi v slabo voljo lahko spravila NSI, katere listo vodi Ljudmila Novak, ki bo morala še garati, da si zagotovi evropski sedež.

Raziskavam javnega mnenja ni pametno preveč verjeti. Kako problematične so kažejo meritve v lanski polovici leta, ko je SDS daleč najboljši rezultat dosegla na volitvah, LMŠ in SD, ki sta še nekaj mesecev pred volitvami redno prehitevali SDS, pa prav na volitvah najslabšega:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu