Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Plače v vladi, ki je padla in v DZ, ki bo razpuščen

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th marec 2018, 01:30 pop

Predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) je poslance ta teden tudi uradno obvestil, da je odstopil premier Miro Cerar (SMC). S tem je po pravni ureditvi padla celotna vlada SMC, DeSUS in SD. Strašnih posledic, ker bodo najpozneje junija parlamentarne volitve, ne bo. Nekaj časa bomo imeli vršilce dolžnosti vladarjev, da bi ljudje odločili, kdo bo državi vladal prihodnja leta. To odločamo na volitvah poslancev, kjer pa, ker imamo sorazmernostni (strankarski) sistem, predvsem volimo politične stranke.

Plače ministrov in državnih sekretarjev

V bruto zneskih najbolje plačana vladna funkcionarja Foto: DZ/Borut Peršolja

Stranke se potem dogovorijo, kako si bodo razdelile oblast: kdo bo vladal. V pogovorih po volitvah ima prvo besedo relativni zmagovalec, ki mu pripade največji delež oblasti in tudi najbolje plačane funkcije. Edini, ki je v zgodovini doslej uspel to prednost zapraviti, je bil ljubljanski župan in šef PS Zoran Janković po volitvah leta 2011.

Ministri in njihovi sodelavci so ta mesec še zadnjič dobili plače za vladanje s polnimi pooblastili. Že prihodnja plača bo za  začasno “opravljanje poslov”.  A plače bodo enake. Pooblastila vlade, ki je padla, so podobna kot pred odstopom in enako pač tudi plače. Prav je, da jih poznajo tudi vsi, ki se podajajo na volitve in ki jih bomo volili. To bodo lahko ponudili in to jim bomo na volitvah dali. Razdelili  si bodo pa seveda še vodilne položaje v številnih javnih zavodih in ustanovah, v državnih bankah in v množici državnih in paradržavnih podjetij, kjer bodo nastavljali od politikov veliko bolje plačane nadzornike in direktorje.

Plače premiera Mira Cerarja, ministrov, njihovih državnih sekretarjev (političnih namestnikov) in generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič za ta mesec predstavljam v bruto zneskih. Podatke lahko z miško sortirate po kategorijah.

Za tiste, ki berete Spletni časopis z mobilnih telefonov, so preglednice na koncu teksta ponovljena na drug način, ki omogoča povečave:

Po neto znesku je najvišje plačilo 3.493 evrov prejel premier Miro Cerar, z dobrih sto evrov manj mu sledi podpredsednik vlade Boris Koprivnikar, s še sto manj pa finančna ministrica Mateja Vraničar Erman in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Na vrhu med poslanci pa je bil – kar je običajno – tudi ta mesec njihov predsednik Milan Brglez z bruto 5.867, povsem na dnu pa Peter Vilfan s 3456 evri. Premier Miro Cerar je pred odstop dobil za odtenek višji bruto plačo od Brgleza: 5.956. Podobna plačila bodo kljub odstopu vlade in morebitni razpustitvi državnega zbora  dobivali še nekaj časa: do volitev in konstituiranja novega državnega zbora.

Plače vseh 90 poslancev

Plače poslancev so bile ta mesec takšne:

 

Višina plač se razlikuje zaradi dveh dodatkov. Višje plače imajo praviloma starejši poslanci, ker jo povišuje dodatek na delovno dobo, predvsem pa razlike povzročajo dodatki za opravljanje funkcij. Zaradi tega dodatka je povsem na vrhu predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Tabeli za uporabnike na mobilnih telefonih, brez možnosti sortiranj, a z možnostjo povečave, sta takšni:

Plače v vladi:

Plače poslancev:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu