Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Razpuščeni poslanci zahtevajo izredno priznanje Palestine

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th marec 2018, 07:25 dop

“Sem razočaran, da ste prav vi med tistimi, ki izredne seje prvi spodbujate,” se je predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) danes začudil, ker je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) podpisal zahtevo za izredno sejo državnega zbora, na kateri bi po odstopu vlade državni zbor, ki bo razpuščen, odločal o priznanju Palestine.

Koristi za Palestino ne bo, škoda pa

Horvat je to povedal na jutranjem kolegiju Milana Brgleza, na katerem so odpovedali aprilsko redno sejo državnega zbora, ker bo predsednik republike Borut Pahor čez tri tedne parlament razpustil. Zaradi razpusta bodo mogoče le še izredne seje DZ. Prvo takšno sejo, o priznanju Palestine, je skupina 27 poslancev poslancev danes že zahtevala. Zahtevo je podpisalo vseh pet vseh poslancev Levice, vseh enajst poslancev DeSUS, deset poslancev SMC (od 35) in nepovezani poslanec Matjaž Hanžek. Med podpisniki je tudi Brglez. Na redni aprilski seji, če parlament ne bi bil razpuščen, priznanja Palestine ne bi bilo, ker za razpravo poslancev in odločanje niso izpolnjeni pogoji. Odločanje bi namreč moral predlagati odbor za zunanjo politiko, a tega predsednik Horvat zanesljivo ne bi storil, ker bi priznanje Palestine po zakonu po mnenju pravnikov morala predlagati vlada in ne opozicijska stranka Levica. Vlada pa še mnenja, ali priznanje Palestine podpira, doslej ni oblikovala. Nazadnje je premier Miro Cerar (SMC) predlagal, naj poslanci v odboru razpravljajo, da bi vlada pozneje oblikovala mnenje. Zdi se, da je bil namen zavlačevanje, da bi priznanje prestavili na čas po volitvah. Razlog za to se verjetno skriva v pomislekih, ki jih je javno izrekel predsednik republike Borut Pahor, da soliranje, ker smo del EU, ne bo koristno. Predsednikov svetovalec, ugledni diplomat Ernest Petrič, pa je zunanjega ministra Karla Erjavca (Desus) v državnem zboru celo povsem naravnost opozoril, da koristi od priznanja ni videti,  “ima pa priznanje lahko negativne posledice za naš mednarodni položaj, za zavezništva, za prijateljstva, ki jih rabimo.“

Tanko: Diverzija na ugled države

Na kolegiju je ravnanje SMC, DeSUS in Levice vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko ocenil tako:  “Strinjam s Jožefom Horvatom, da tisti, ki bi morali skrbeti za pozicijo in ugled Slovenije v svetu, delate diverzijo na ugled države. Opravili ste kup razgovorov, takih in drugačnih, s takimi in drugačnimi predstavniki enega in drugega ljudstva. Na ravni vlade tega niste uspeli izpeljati ali pa niste hoteli speljati, zdaj pa na nek način tole podtaknete.”

Priznanje bo precej zanesljivo poslabšalo odnose države z Izraelom, z ZDA in največjimi članicami EU. Nobena od teh držav ni priznala Palestine. Poslabšali se bodo tudi odnosi s celotno judovsko skupnostjo, kar lahko tudi dolgoročno škodi državi.

Da izredna seja in odločanje verjetno bosta, pa je napovedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki je dejala, da: “Mora ta zgodba, ki se je cel mandat pojavljala na vladi in v zakonodajnem telesu, v državnem zboru dobiti neki epilog.”

Med poslanci SMC je Kustec Lipicerjeva zahtevo za izredno sejo podpisala prva. Kdaj bo državni zbor razpravljal in odločal o priznanju Palestine, bo v naslednjih tednih odločil predsednik Brglez.

A anketi spletnega časopisa je bila velika večina odzivov doslej proti priznanju. Rezultat je bil danes opoldne tak:

Glasujete lahko še vedno:

Bi priznali državo Palestino?

Loading ... Loading ...

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Celotna zahteva za izredno sejo je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/03/izrednapalestina.pdf”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu