Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Oktobra dramatično več migrantov: vlada pomaga tihotapcem in Balkanu pred zimo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:33 pop

Oktobra so policisti ujeli kar 5.446 migrantov po nezakonitem prečkanju meje, leto prej oktobra 926. V celotnem letu do konca oktobra so policisti ujeli 21.467 migrantov, lani v tem času 8.222. Krepko pa se je poslabšalo vračanje migrantov na Hrvaško. To kažejo statistike, ki jih je včeraj objavilo notranje ministrstvo. Praviloma so jih objavljali vsaj kak teden prej. Zdi se, da so tokrat čakali, da se je v parlamentu končala interpelacijska razprava o notranji ministrici Tatjani Bobnar, ki je tam branila politiko podiranja ograje na meji, z razlago, da lahko policija opravi delo brez tehničnih ovir iz časov vlade Mira Cerarja in da se je tako dogovorila koalicija. Podatki ne kažejo, da bi bilo to, kar je trdila ministrica poslancem, res. Obratno je. Dramatično povečanje števila migrantov, ki vstopajo v državo, se kaže zadnje mesece in še posebej prejšnji mesec. To je posledica politike odprtih vrat vlade Gibanje Svobode, SD in Levice, ki so javno sporočali, da bodo ograjo na meji podirali in da bodo imeli enak odnos do beguncev iz Ukrajine in do ekonomskih migrantov, ki jih tihotapci množično preko Balkana tihotapijo iz oddaljenih držav in katerih cilj je praviloma Italija (potem pa Nemčija). Vladne napovedi so kot spodbudo za svoje posle razumeli tihotapci migrantov, države na Balkanu pa kot priložnost, da pred zimo zmanjšajo svoje težave z migranti. Število migrantov na svojem ozemlju. Odpotovali so v Slovenijo.

Krepko manj vračanja Hrvaški

V primerjavi za lanskim letom so številke migrantov, ki so jih policisti popisali (vseh jim ne uspe) po posameznih mesecih takšne:

Najpogosteje so policisti po prečkanju meje letos ujeli državljane Burundija, ki jih lani skoraj ni bilo in iz Afganistana, ki jih je bilo veliko že lani. Precej dramatično pa se je povečalo še število migrantov iz Indije. Statistike kažejo le migrante, ki so jih policisti ujeli po tem, ko so se pretihotapili čez mejo mimo mejnih prehodov. Del jih nadzoru, ko se tihotapijo na zahod, povsem izmakne. Koliko jih je, je težko oceniti. Največ ilegalnih prehodov sta obravnavali policijska uprava Koper (55,6 %) in policijska uprava Novo mesto (29,6 %). Podatki o državah izvora ujetih so takšni:

Ob dramatično povečanem številu nezakonitih vstopov v državo pa statistika kaže poslabšano vračanje. V sosednje države je bilo vrnjenih 2.193 tujcev, kar je za 37,3 odstotkov manj kot lani, ko so jih v enakem obdobju vrnili 3.495. Največ tujcev je, seveda, vrnjenih Hrvaški.

Celotno poročilo ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE z vsemi številkami si lahko preberete tukaj:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu