Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zakaj medijev ne zanima, ali minister Klemenčič govori neresnice?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th marec 2018, 12:43 pop

Mediji so zadnje dni precej ignorirali opozorilo šefa komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisa Štefaneca, da je pravosodni minister in nekdanji šef KPK Goran Klemenčič na javni televiziji govori neresnice o svojem lastnem delu. Pravzaprav je Štefanec namignil celo, da nekdanji šef KPK Klemenčič laže. To je zapisal kar v naslov odziva, ki ga je poslal vsem medijem. A je večina medijev, ki Štefanecu niso zelo naklonjeni, to zabrisala v smeti. Klemenčiču so vedno bili naklonjeni. Si predstavljate, kako bi bilo, če bi v času druge vlade Janeza Janše (SDS) Klemenčič medijem poslal dopis, da je notranji minister Vinko Gorenak (SDS) na televiziji govori neresnice in da bi naj celo lagal o protikorupcijski zakonodaji? So pa zaplet z ministrstva za pravosodje, ko sem preverjal, deloma pojasnili: minister je uporabil nekoliko napačne besede.

Ozadaja: Klemenčič bolj pri LDS, Štefanec pri SD in PS

Klemenčič in Štefanec imata različno politično zgodovino. Morda se pojasnilo za različen odnos medijev skriva v tem. Klemenčič je bil državni sekretar pri ministrici Katarini Kresal (LDS) v vladi Boruta Pahorja, danes pa je minister v vladi Mira Cerarja, kar je spet pomembna politična funkcija. Državni sekretarji so politični funkcionarji.  Štefanec je bil v prejšnjem sistemu zaposlen v Zvezi komunistov (predhodnici SD) kot občinski sekretar, pozneje je bil odvetnik. Pred imenovanjem za šefa KPK se je pojavil ne prireditvah Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Ni pa bil kak lokalni šef podružnice Jankovićeve stranke kot denimo Marjan Šarec.

Prejšnji teden, ko sem prejel oster Štefanečev odziv, sem poklical na ministrstvo za pravosodje Boštjana Lajovica, če se bodo odzvali. Povedal mi je, da se takoj ne bodo odzvali. Potem sem objavil odziv šefa KPK, ker je za javnost zanimiv in predvsem, ker se zdi, da je res,  kar trdi Štefanec, da Klemenčič ni že pred letom poslancem poslal popravkov zakonodaje. Šele letos, torej tik pred volitvami, ko je že prepozno za resno reformo, je to storil.

To, ali je res, kar trdi minister, bi morali preverjati predvsem tisti, ki so objavili izjave, torej v Odmevih, ki jih je tisti večer vodil Slavko Bobovnik. Seveda ne voditelj sam. Za to, da pogledajo, ali je ministra morebiti zaneslo ali je kaj precej narobe povedal, imajo tam kup novinarjev. Nič težko ni preveriti. Klemenčič je v Odmevih večkrat ponovil, da so spremembo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, kakršno zahteva Greco, poslancem poslali že pred letom. Dejal je celo, da so na ministrstvu pripravili spremembe zakona, ki se “kot ata na mamo vsedejo na priporočila Greca”. Kar je bilo precej ekspresivno.

Težava je, da je bila ministrova večkrat ponovljena trditev – tako kaže – preprosto neresnična. V parlamentu ni opaziti, da bi vlada kaj predlagala pred letom. Takole piše:

Izpis kaže, da je vlada spremembo predlagala letos, 19. januarja. Enako trdi tudi Štefanec. V dokumentaciji parlamenta lahko tudi kaj spregledam, zato še čakam odziv ministrstva, da pojasnijo, ali je res, kar jim očita Štefanec, da se je minister zmotil, ko je trdil, da je bila sprememba ureditve pred poslanci že pred letom.  To je minister celo večkrat ponovil v kratkem pogovoru.

Napačen opis, kdo je dobil

Boštjan Lajovic je po dodatnem preverjanju danes pojasnil, da je minister govoril o tem, da so predlog spremembe pred letom dobile koalicijske stranke in poslanci vladni strank, da bi uskladili poglede, ne pa uradno državni zbor, kamor je vladni predlog uradno res prišel šele januarja.

Minister je že za Odmeve povedal, da je šele pred letom dobil pristojnost za te spremembe in so bile s tega vidika njegove izjave, da bi to bilo že kar v parlamentu, tudi nekoliko zmedene. Kako je lahko nekaj v poslanskih klopeh že tisti trenutek, ko si dobil pristojnost za to področje?

A ostaja uganka, zakaj Klemenčičev spodrsljaj ni zanimal večine medije.

Ali pa tudi ne.

Klemenčič je kot šef KPK z nenavadnimi poročili o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank pomembno vplival, da je padla druga vlada Janeza Janše in da je levica lahko izpeljala sanacijo velikanskih izgub bank in tajkunov in v tem postopku tudi poskrbela, da so se zanjo res pomembni, denimo tisti, ki obvladujejo medije, izvlekli.  Podobnih poročil kot jih je KPK takrat objavil o Janši in Jankoviću ta komisija ni delala ne prej in ne pozneje. Tudi ni bila pristojna, da se ukvarja s šefi strank, z državnimi funkcionarji bi se morala, obtoženima pa ni ponudila možnosti – to so pozneje ugotovila tudi sodišče – da bi pred objavo lahko odgovorila na očitke o domnevnih kršitvah, kar bi komisija morala storiti.

Prava napaka razprave, na katero pa je Bobovnik prejšnji teden opozoril, pa je v tem, da za boj proti korupciji KPK ni najpomembnejša. Pri kriminalu morajo svoje opraviti policija, tožilci in sodišča.

Nobena komisija jih ne more nadomestiti.

Celotno sporočilo KPK iz prejšnjega tedna je dostopno v članku tukaj.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu