Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cerar s Palestino in Hrvaško v DZ, kdo mu konkurira še ne ve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th februar 2018, 07:52 pop

Ali priznati Palestino bo vlada jutri razpravljala, dokončno pa bo odločala po razpravi odbora za zunanjo politiko, ta odbor pa bo razpravljal tudi o pismu Evropski komisiji o tem, da Hrvaška krši evropsko pravo, ker ne spoštuje arbitražne razsodbe. Pismo pripravlja vlada. To je na posebni tiskovni konferenci v poslopju vlade opoldne pojasnil premier Miro Cerar. Premier je novinarjem potrdil, da ima v SMC res protikandidata za vodenje stranke, a na vprašanje, kako mu je ime, ni odgovoril, češ, da imena še ne ve, ker je imel veliko dela in zato tega še ni preveril. Pričakuje, da mu bodo ime iz stranke sporočili še danes.

Najprej širši premislek v parlamentu

O Palestini smo, je dejal premier, pridobili mnenje vseh resorjev, tudi nekaterih vladnih in drugih služb, jutri bomo o tem govorili na seji, seznanili se bomo s temi mnenji in stališči. Premier je nadaljeval, da bo zaradi izjemne občutljivosti pomembno, da se z vsemi mnenji najprej seznani še odbor za zunanjo politiko. Cerar je nadaljeval, da koalicijske stranke priznanje države Palestine podpirajo, bo pa  imelo posledice, zato mora ravnati odgovorno, preudarno, da bi obvaroval interese Slovenije.

Premier je dodal, da bo končna odločitev je v rokah državnega zbora, zato je dobro, da v predhodni fazi vlada najprej seznani z vsemi mnenji odbor za zunanjo politiko in dobi povratno informacijo. Vlada se bo jutri dogovorila, kdaj vsa gradiva, del je tudi zaupnih, posredovati v državni zbor, da bi opravili razpravo v odboru. Potem se pa vrnemo na vlado, ki bo odločala, je povzel Cerar.

Marca državni zbor, kot sem ta teden že poročal, še ne bo razpravljal in odločal o priznanju Palestine, čeprav je bilo priznanje že drug mesec zapored uvrščeno na predlog dnevnega reda. Za umik sta v začetku meseca glasovala le Jože Tanko (SDS) in novi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, ki vodi tudi odbor za zunanjo politiko. A na dnevnem redu točke ne bo, ker se je desni opoziciji pridružila vlada pri “premišljanju”, ali bi bilo solistično priznanje Palestine res pametno. Ker odbor za zunanjo politiko še ni prejel stališče vlade do redne seje državnega zbora marca o tem še ne more razpravljati. Kvečjemu bo državni zbor o priznanju lahko odločal aprila, na zadnjih redi seji pred volitvami.  Pred odbor za zunanjo politiko pa čez dva tedna prihajata veleposlanik Izraela Eyal Sela in veleposlanik Palestine Salah Abdel Shafi. Več o tem najdete na povezavi tukaj.

Hrvaška: Prvi korak bo pismo

Slovenija nadaljuje s postopki za uveljavitev odločbe arbitražnega razsodišča, Hrvaška pa, žal, zavrača uveljavitev, zato smo napovedali možnost uporabe pravnih sredstva, temu je bil namenjen današnji ožji sestanek, je Cerar povzel, da so ga zunanji minister Karel Erjavec (Desus) in pravni strokovnjaki danes seznanili s potekom priprav na začetek postopka proti Hrvaški za ugotavljanje kršitve pogodbe o delovanju Evropske unije. Prvi korak bo pismo Evropski komisiji, v katerem bo vlada predstavila konkretne kršitve evropskega prava, je dejal premier, ki je opozoril, da podrobnosti iz pisma še ne sme predstaviti javnosti, se je pa odločil, da bo vsebino predstavil poslancem v odboru za zunanjo politiko, da bi ohranili politično enotnost, ki jo je politika doslej pri dilemah odnosov s Hrvaško dosegla. Če bo pismo večina strank podprla, bo poslano Evropski komisiji, ki se lahko v treh mesecih odzove in sproži postopek proti Hrvaški. Če tega ne stori, pa bo morala reagirati slovenska vlada, kar lahko stori tudi v času, ko bo po volitvah opravljala tekoče posle, je ocenil Cerar.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Cerar: Na pravi poti smo

Pogovor z novinarji je premier začel s povzemanjem podatkov o visoki gospodarski rasti v lanskem letu, BDP se je denimo povišal za pet odstotkov, o visokih stopnjah rasti izvoza in uvoza, povečanem domačem trošenju, ki po njegovi oceni kaže porast zaupanja v stabilnost države, o upadanju nezaposlenosti, ki je pod šestimi odstotki in o rasti števila zaposlenih oseb, ki jih je bilo lani 986.000, kar je največ po letu 2008. Premier je ocenil, da je država na pravi poti tudi, ker zmanjšuje javni dolg, ki pa ostaja na ravni, ko moramo biti še zelo previdni, kako ravnamo z denarjem in nadaljevati konsolidacijo javnih financ, bo pa letos, je ocenil Cerar, prvič v proračunu na letni ravni presežek.

Razlog za tak začetek tiskovne konference so bile morda tudi bližajoče se volitve in dejstvo, da javnomnenjske raziskave njegovi stranki nekaj mesecev pred volitvami ne kažejo najbolje. Več o rezultatih meritev in trendih najdete na povezavi tukaj.

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu