Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Februar: Šarec leti visoko, Židan dol, pojav Požarja

(Last Updated On: 28/02/2018)

Lokalna kamniška stranka Lista Marjana Šarca je bila februarja najbolj popularna med strankami po raziskavah vseh treh televizij. Po NoviTV in RTVSLO je bila v začetku meseca na drugem mestu SD Dejana Židana, ki pa je po tretji raziskavi, rezultate je objavila POPTV ta teden, precej zgrmel in krepko zaostala za SDS Janeza Janše. Kaj je razlog, ni povsem jasno. Nekaj vpliva so morda imele velike stavke javnega sektorja proti vladi. Del vlade je tudi SD.

Požar še daleč za Šarcem

Po raziskavah, ki jo za NovaTV opravi Parsifal SC, za POPTV pa Mediana Pulse, se je ta mesec na lestvicah prvič pojavila nova (preimenovana) stranka Lista novinarja Bojana Požarja. Za zdaj z odstotno podporo. Pri meritvi Ninamedie za TVSLO je ta stranka najbrž skrita v  deležu odgovorov: druge stranke. Rezultati raziskav kažejo dogajanje v javnem mnenju, verjeti pa tem raziskavam ne smemo. So pa pomembne za medije, ki bodo odločali, koliko pozornosti bodo posvetili različnim strankam. Šarec na vrhu bo imel drugačen status kot Požar, če se ta marca in aprila ne dvigne z odstotka krepko nekam višje. Ankete so lahko zelo nezanesljive. Lani so v tednu pred volitvami skoraj vse krepko zgrešile rezultat prvega kroga predsedniških volitev. V prvem krogu bi po teh meritvah moral odločno zmagati Borut Pahor. Pa ni. Še veliko bolj nezanesljive so te raziskave pri nižjih deležih in zelo velikem številu strank. Katere stranke bodo čez tri mesece kandidirale in s kakšnimi kandidati, še ne vemo in zato je točne meritve tudi nemogoče opraviti. Iz rezultatov raziskav, ki jih objavijo tri televizije, sem, da jih lahko primerjamo medsebojno (in z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej ne vem, ne bom volil…

Primerjalna slika rezultatov treh raziskav v februarju je bila takšna:

Do večje spremembe pri vodenju strank je letos prišlo v NSi. Po slabem rezultatu na predsedniških volitvah in nizkih deležih stranke v raziskavah javnega mnenja je odstopila predsednica Ljudmila Novak. Vodenje stranke je prevzel Matej Tonin. Ankete nakazujejo, da odločitev ni bila povsem brez posledic, NSi se je premaknila iz nevarnega območja blizu štirih odstotkov. Pod tem deležem stranka ostane brez poslancev.

SMC in Desus zelo nizko

Po zadnji raziskavi za POPTV je NSi prehitela Desus Karla Erjavca, ki je po raziskavi, katere rezultati so bili objavljeni v nedeljo, zbral za to vladno stranko zelo nizkih pet odstotkov. Podobno je nizko, pod desetimi odstotki, SMC Mira Cerarja, ki vlada državi. Tonin pa po nobeni od raziskav še ni ujel Levice Luke Meseca. Med strankami, ki niso v parlamentu, trenutno nobeni ne kaže, da bi se tja lahko prebila. A so meritve pri teh nezanesljive, povrhu pa je pričakovati združevanja in povezovanja, ki lahko premešajo deleže.

Grafično prikazana primerjava nihanja podpore velikim strankam v zadnjih mesecih, ki jo naredim tako, da za vsak mesec izračunam povprečje raziskav treh televizij, na začetku pa prikažem rezultat volitev leta 2014, je takšna

Grafika kaže vzpon LMŠ od novembra lani, v tem času pa so vse drug največje stranke (SDS, SD, SMC) izgubljale deleže.

Izvirne rezultate treh raziskav v tem mesecu, ki sem jih preračunaval, si lahko ogledate na povezavah:

POPTV
NovaTV
TVSLO
Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
image_pdfimage_print
(Visited 3.890 times, 1 visits today)

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu