Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vrh zunanjega ministrstva odhaja: Zaprto o Škrilčevi in novi ambasadi

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 09/04/2017)

O odprtju nove ambasade na Irskem in kandidaturi veleposlanice na Madžarskem Ksenije Škrilec za veleposlanico v Avstriji je za zaprtimi vrati razpravljal odbor za zunanjo politiko državnega zbora (OZP).

Med rotacijo veleposlanikov, ki ravno poteka, se na tuje seli ves vrh zunanjega ministrstva Karla Erjavca: njegov generalni sekretar Stanislav Vidovič in obe državni sekretarki (namestnici) Darja Bavdaž Kuret in Sanja Štiglic

Zoprnija med obiskom madžarskega zunanjega ministra

Na posnetku zunanji minister Karl Erjavec (desno) v pogovoru z vodjo poslanske skupine SD Matjažem Hanom. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Kandidatura Škrilčeve že nekaj časa dviguje prah. Na Madžarskem se zadnja leta ni posebej izkazala. Med poslanci je slišati, da je sporno, ali je Škrilčeva, ki velja za bolj povprečno uradnico, primerna za Dunaj.

Tam delo ni preprosto, saj imamo z Avstrijo razvejane in zapletene odnose, ki velikokrat prerastejo tudi v notranjepolitične spopade.

Predsednika odborov za zunanje zadeve Jožef Horvat (NSi) in za zadeve EU Kamal Izidor Shaker (SMC) sta sprejela ministra za zunanje zadeve Madžarske Pétra Szijjárta, ki je na obisku v Sloveniji. Zaslišanje Škrilčeve pred odborom so zaradi tega pomembnega obiska tudi nekoliko preložili.

Že prej je odbor razpravljal o kandidatura izkušenega veleposlanika Rada Genoria za Bruselj.

Horvat: Kje je koncept?

Zunanji minister Karl Erjavec bi parlamentu moral najprej predstaviti koncept, kje vse in zakaj potrebujemo dodatne ambasade, je predsednik OZP Jože Horvat (NSi) že pred časom opozoril, da ga čudi le serija Erjavčevih predlogov za nove ambasade, ki za državo ne pomenijo le dodatnih priložnosti, povzročili bodo tudi dodatne stroške.

Predsednik odbora za zunanje zadeve Jožef Horvat (NSi) je z rokovanjem pozdravil ministra za zunanje zadeve Madžarske Pétra Szijjárta. Ob njem predsednik odbora za zadeve EU Kamal Izidor Shaker (SMC). Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac.

Marca je odbor za zaprtimi vrati tako že požegnal novi ambasadi v Združenih arabskih emiratih v Abu Dabiju in v Maroku v Rabatu, odboru pa se je za zaprtimi vrati že predstavila tudi Kristina Radej, sedanja začasna odpravnica poslov za Iran in Pakistan, ki bo veleposlanica na novi ambasadi v Iranu.

Vrh ministrstva odhaja na tuje

Ko gre za veleposlanike na običajnih ambasadah smo sredi postopkov obsežne rotacije, ki se zgodi vsaka štiri leta. Če se ne zaplete s soglasji, bo na najpomembnejšem veleposlaništvu v Washingtonu postal ambasador Stanislav Vidovič, ki ima nekaj težav z opozicijsko SDS, ki mu očita, da bi naj delal za SDV. Vidovič podpore poslancev SDS za zaprtimi vrati ni dobil. Član zunanjepolitičnega odbora, v katerem so predstavitve, je tudi predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša.

Trditve, da bi naj pred osamosvojitvijo delal za SDV, je Vidovič zanikal. Vidovič je generalni sekretar zunanjega ministrstva in član SMC od ustanovitve. Do srede leta bo v ZDA državo še zastopal Božo Cerar.

V Berlinu bo veleposlanik postal nekdanji predsednik SLS Franci But. Zdaj je tam  Marta Kos Marko. Kosova je sestra Draga Kosa. V času vlade Janeza Drnovška, ko je bil Kos pomemben kriminalist, je bila direktorica urada za informiranje, v zgodovino pa se je vpisala tudi, ker je s plačilom oglasov proti desnici kot zasebnica sodelovala v volilni kampanji pred volitvami leta 2008.

V Budimpešto bo odpotoval Robert Kokalj, na Slovaško Gregor Kozovinc, v Bosno Zorica Bukinac.

Sedanja državna sekretarka Darje Bavdaž Kuret bo pri OZN v New Yorku nadomestila Andreja Logarja, na Kosovo bo po neuradnih podatkih najbrž odpotoval Bojan Bertoncelj, druga državna sekretarka na ministrstvu Sanja Štiglic pa bo odpotovala v nizozemski Haag, je slišati povsem neuradno iz vlade in parlamenta.

Na tuje, ko je do volitev le še leto, odhajata obe Erjavčevi državni sekretarki (namestnici) in generalni sekretar, kar sproža kar nekaj govoric.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu