Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec tudi po Delu padel z vrha

Print Friendly, PDF & Email

Aprila je Marjan Šarec s stranko LMŠ padel z vrha po rezultatih meritev javnega mnenja vseh treh televizij. Prvi je prejšnji mesec ostal le po meritvi za Delo. Rezultati raziskav Mediane za POPTV in Parsifala SC za NOVOTV so na vrh prejšnji mesec postavili SDS Janeza Janše, raziskava Ninamedije za TVSLO pa SD Dejana Židana. Zdaj je Šarec s prvega mesta padel tudi po raziskavi, katere rezultate je danes objavilo Delo. Prehitela ga je SDS Janeza Janše. Podobno kot po meritvah za Novo24TV in POPTV je SD Dejana Židana s 12,7 odstotka že kar krepko zadaj.

SDS na vrhu, a delež ni visok

A delež, ki ga je na vrhu po Delu dosegla SDS Janeza Janše s 20,8 odstotka ni visok: podoben je rezultatu prejšnjih volitev, ko je moral Janša sredi kampanja v zapor in je SDS po tem dosegla krepko slabši rezultat kot na treh volitvah pred tem.  Raziskave javnega mnenja so precej nezanesljiv kazalec dogajanja. Pogosto je slišati očitke, da so bolj oblika ustvarjanja kot merjenja javnega mnenja. Razlike med rezultati različnih raziskav so tudi dramatične in jih ni mogoče pojasniti z naglimi spremembami javnega mnenja. Iz rezultatov različnih raziskav sem, da jih lahko primerjamo medsebojno (in z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej ne vem, ne bom voli, ne grem na volitve. Te deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank prerazporedil. Grafičen prikaz dogajanja za velike stranke po vseh raziskavah v letošnjem letu je po tem preračunu takšen:

Tudi po Delu po začasne porastu po odstopu šefa vlade precej pada popularnost SMC Mira Cerarja. Že aprila je, se zdi, učinek odstopa nekoliko izzvenel. Po Delu sta višji delež od SMC s 5,7 odstotka  zbrala Levica Luke Meseca s 7,7 in NSi Mateja Tonina s 6,9 odstotka. Nižje je le še DeSUS Karla Erjavca, ki je s 4,4 odstotka tik nad pragom.

Izvirna raziskava dela iz katere črpam podatke za preračune in primerjave je dostopna tukaj.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu