Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Necepljenim otrokom prepoved vrtcev in šol, dovoli se pa marihuana

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th avgust 2018, 03:49 pop

“Bolj pomembno kot represija je to, da se javnost ozavesti o pozitivnih kot negativnih posledicah,” so zapisali iz SMC v predlogu, da bi pred volitvami liberalizirali rabo konoplje za izboljšanje počutja državljanov. Skoraj hkrati so v predlogu spremembe zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga tudi vložili v zadnjem tednu, zapisali, da celo represija z globami, ki znašajo do 400 evrov, ne pomaga, da bi dovolj staršev cepilo svoje otroke in so zato nujni bolj brutalni ukrepi.

Stroka, ki jo vlada kar spregleda?

Je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc s stroko zaspala ali poslanci SMC in DeSUS predvolilno prehitevajo znanost? Foto: DZ

Otroci bodo ostali pred vrati vrtcev, država pa bo onemogočila tudi poznejše šolanje necepljenih otrok na področju vzgoje, izobraževanja, zdravstva ali socialnega varstva, ostro sankcioniranje otrok za neposlušnost staršev predlaga 34 poslancev koalicijskih SMC Mira Cerarja in DeSUS Karla Erjavca, ki imata skupaj sicer 46 poslancev. Poslancev tretje vladne stranke, SD Dejana Židana, ni med podpisniki. Menda zadnje dni v SMC tako bliskovito zbirajo podpise za množico sprememb zakonov, da vseh še prebrati ni bilo mogoče in zato iz SD niso podpisali. Liberalizacijo konoplje, češ da je javnost mogoče ozavestiti, da se bodo ljudje le razumno drogirali, predlaga le največja stranka, ki se je pridružila stranki Piratov. O tem, koliko in kako široko (ali le v zdravstvene ali tudi v rekreativne namene) dovoliti marihuano, so v preteklosti tekmovali na bolj skrajni levi, torej Levica in SD. Vstop SMC v to dogajanje tik pred volitvami je nekoliko presenetljiv. A veliko resnejše bodo posledice, če bo res uzakonjeno, da necepljeni otroci ne smejo v vrtce.

Da bi otrokom, ki niso cepljeni, prepovedali tudi osnovno šolanje si poslanci dveh največjih vladnih strank (SMC in DeSUS) niso drznili predlagati. To bi bila že kar očitna kršitev ustavne ureditve, ki od oblasti zahteva, da mora zagotoviti osnovno šolanje otrok in nikjer ne določa, da to ne velja za tiste, ki se izogibajo cepljenju. V predlogu, da bi necepljene otroke izločili iz vrtcev in poznejšega šolanja, se poslanci sklicujejo na stroko, kar je nekoliko nenavadno. Če bi bilo res nujno ukrepanje države zaradi strokovnih razlogov, bi zakon zanesljivo morala pripraviti njihova vlada in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in to ne tik pred iztekom mandata državnega zbora, ko bo zaradi kampanje, ki bo med odločanjem parlamenta v polnem razmahu, težko razumno odločati. V Evropi je obvezno cepljenje neobičajno. Praviloma je odločanje za cepljenje prostovoljno.

Tudi posledice obsežnih migracij

Je pa lani julija po nujnem postopku obvezno cepljenje otrok uvedla Italija zaradi skoraj pet tisoč okužb z ošpicami, štirje primeri so bili smrtni. Italija se sooča z obsežnim migrantskim valom, ki prinaša tudi dodatne okužbe, hkrati pa tudi s precej razširjenim uporom proti cepljenju. Le na slednje opozarjajo predlagatelji iz koalicije, ki trdijo, da se tudi v Italiji necepljeni otroci ne bodo smeli vpisati v vrtce in šole, zagrožene pa so tudi visoke kazni. Obvezno je cepljenje proti 14 boleznim. Z začetkom letošnjega leta je obvezno cepljenje uvedla tudi Francija, zaradi širjenja ošpic in upadanja precepljenosti, trdijo predlagatelji. Cepljenje je tam obvezno proti enajstim boleznim, necepljeni ne bodo smeli v vrtce, šole… Koalicijski poslanci tudi pri Franciji ne omenjajo, da bi kakšna tveganja prinašali migranti. Nekaj o tem, da ni čisto brez povezave, najdete v povezanem članku tukaj. Po zadnjih podatkih je bilo lani največ okužb z ošpicami v Romuniji 8.274, Italiji 4.885, Nemčiji 919, Grčiji 968, v Franciji 77, na Švedskem 27, v veliki Britaniji 62…

Da ni čisto nepovezano z migracijami pokaže grafika o pojavljanju ošpic na milijon prebivalcev:

Predlagatelji ponujajo v gradivih drugo grafiko o precepljenosti, ki je takšna:

Po nobeni od grafik trenutno nismo posebej ogrožena država. Na kolegiju predsednika državnega zbora pa je večina predstavnikov strank prejšnji teden že odločila, da bo parlament na zadnji redni seji pred volitvami, ki bodo aprila glasoval, ali otroci, ki niso cepljeni, pa za to ni zdravstvenih razlogov, ki bi jih potrdil pediater, res ne bodo smel v otroški vrtec in pozneje v določene srednje šole in fakultete.

Proti krajšanju le SDS, vsi drugi za

Starši, ki bi odklonili obvezno cepljenje otrok iz nemedicinskih razlogov, pa bi po tem predlogu zakona morali obvezno na individualna svetovanja in izobraževanja, ki jih bo organiziral nacionalni inštitut za javno zdravje. Odločanje poteka po skrajšanem postopku, ki onemogoča resne strokovne razprave različnih strokovnjakov. Naglici v parlamentu je nasprotoval Jože Tanko (SDS), ki je opozoril, da večina s tem krši poslovnik in opozoril: “Ne razumem, zakaj se nekdo ne bi mogel vpisati eno fakulteto, na drugo pa bi se lahko, tudi če ni cepljen. V teh primerih gre, po mojem, za neustavne rešitve.” Pobudnike je Tanko, ki je bil edini proti skrajšanemu postopku, opozoril še, da so precej šlampasti: “Mislim, da pa niste popravili glob, ki so še vedno v tolarjih.”

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Za odločanje po skrajšanem postopku na zadnji redni seji zbora pred volitvami, ki bo aprila, so glasovali predstavniki SD, SMC, Levice, NSi in DeSUS.

O “travi”, kjer stavijo na prepričevanje in ne na represijo, so iz SMC zapisali: “Z uvedbo sistema licenc za gojenje in pridelavo, ter predelavo in prodajo kanabisa za tržne namene se želi uporabnikom kanabisa omogočiti legalen nakup tako samega kanabisa kot tudi izdelkov iz kanabisa.” Pri cepljenju pa so zaznali učinke “fake news” efekta. Tako ga opišejo:

V predlogu zakona med drugim opozorijo, da je precepljensot v Sloveniji iz več kot 95 odstotkov leta 2007 lani padla na 92,3, v Ljubljani pa celo pod 89 odstotka.

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu