Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Popravki: Z leve zafušali kazni, tudi za posojilo SDS!

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2018, 12:09 dop

Popravek zakonodaje o financiranju strank po skrajšanem postopku, da bi lahko darila ali posojila, ki presegajo zakonske omejitve, pa tudi druge prekrške, ostreje kaznovali, je včeraj predlagalo 14 poslancev SMC. Prvi je predlog podpisal Jani Möderndorfer, zadnji pa predsednik državnega zbora Milan Brglez. Pravzaprav predlagajo popravek ureditve, da bi obveljale kazni, ki so že v zakonu, a so jih pri naglem reformiranju ureditve leta 2013 in 2014 tako zafušali, da ne veljajo.

Ko se SLS in NSi ustrelita v koleno

Kazni, ki so narobe zapisane in jih poskušajo popraviti, so, da stranka izgubi celo letno ali pol letno dotacijo. Za velike stranke je to izjemno visoka kazen.  Iz državne ravni stranke trenutno dobivajo letno toliko dotacij:

Ni nujno, da se je napaka leta 2013 in 2014 zgodila povsem naključno. Skupina poslancev SMC predlaga popravljanje napake pri kaznih celo po skrajšanem postopku, kar je nenavadno za zakon, ki določa finančno poslovanje strank. Tik pred uradno volilno kampanjo se takšni zakoni sploh ne bi smeli spreminjati.

O tem zakonu bi po predlogu predsednika Brgleza odločali celo na aprilski seji parlamenta, torej tik pred začetkom uradne volilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami.

Naglica in odločanje tik pred volitvami sta sporni, ker je naglica pri odločanju (čeprav takrat najprej celo po rednem postopku), razlog, da je ta pomemben zakon takšno sračje gnezdo. Zagrešile so ga leta 2013 in 2014 koalicijske stranke PS Zorana Jankovića, Desus Karla Erjavca, SD Dejana Židana in DL Gregorja Virnata. Bilo je v času vlade Alenke Bratušek. Projekt sta iz opozicije podprli NSI Ljudmile Novak in SLS Franca Bogoviča. Proti je bila le SDS Janeza Janše.

Ena večjih novosti leta 2013 je bila, denimo, da je zakon dovolil le enega organizatorja kampanje za eno politično stranko in absolutno prepovedal prispevke vseh drugih pravnih oseb temu organizatorju za kampanje ali sicer strankam. Da tega niso dobro premislili, se je pokazalo hitro, ko sta na evropskih volitvah leta 2014 skupaj nastopili NSi in SLS, SLS pa ne bi smela nič prispevati za skupno kampanjo, ker so si to (sami) zelo odločno prepovedali in določili tudi resne denarne kazni za kršilce.

Na vrat na nos so zato (že prepozno) v državnem zboru tik pred volitvami leta 2014 krpali bedasto ureditev. In to tako, da so dovolili SLS, da lahko denar za kampanjo nakaže na redni račun NSi (ne pa na volilnega). Za volilnega, kar bi bilo pravilno, bi namreč morali spreminjati drug zakon. Hkrati so si dovolili še pretakanje denarja za strokovno pomoč poslancem na račune strank, kar je bil najbrž glavni razlog spremembe. Leta 2016 je ta novost posameznim strankam na račune prinesla toliko:

Po tej spremembi zakona o strankah, s katero so si te pridobile nov vir denarja, so se spremenili členi in so kazenske določbe začele kazati neobstoječe dele zakona, odstavke, ki jih v zakonu več ni.

Nekoliko propagandni predlog SMC

Vajo zdaj ponavlja skupina poslancev SMC; že spet namerava popravljati zakon tik pred volitvami. V zakon so leta 2013 zapisali, da za večje prekrške (denimo nedovoljena darila) stranke izgubijo dotacije iz državnega proračuna za leto ali za manjše prekrške (denimo nedovoljena posojila) za pol leta. Te dotacije pa so glavni vir za delovanje velikih strank. A člen so, zaradi hitrih popravkov pozneje tik pred volitvami, zapisali tako genialno, da se ne nanaša na nič. In tudi kazni zato ni mogoče izreči.

To zdaj poskušajo na hitro popraviti poslanci SMC. Najbrž nekoliko tudi, da bi obrnili pozornost na posojilo, ki ga je SDS najela pri državljanki BiH, ki se je izkazalo za učinkovito propagandno sredstvo proti tej stranki v največjih medijih, s katerimi SDS tradicionalno ni v najbolj zglednih odnosih. Deloma tudi, ker jih lastniško obvladuje levice. Posebej visoka kazen SDS zaradi posojil ne bo doletela, ker so v zakonu kazni slabo določili.

Ni jih določala SDS. Je pa bil že leta 2013 pomemben poslanec zdaj prvopodpisani pod popravke Jani Möderndorfer (SMC). Leta 2013 je bil v takrat vladajoči PS.

SDS je bila edina proti reformi ureditve financiranja strank.

Sprememba, če bo uzakonjena, bo veljala le za ravnanja v prihodnje, ustava prepoveduje, da bi zakoni lahko kaznovali ravnanja za nazaj. Na posojila v preteklosti se torej ne bo nanašalo.  Če bi v prihodnje kakšna stranka pri fizični osebi najela previsoka posojila, pa bi po predlogu popravka lahko izgubila pol letne dotacije. Za hujše prekrške, denimo za nedovoljena darila, ki jih ne podarijo v dobrodelne namene, pa celo za celo leto.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Napako v zakonu so poslanci, ki bi jo popravili, sami opisali tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (10)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu