Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Goljufije: Prepovedano komunalno darilo Türku

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th januar 2018, 10:34 dop

To je prekršek neznatnega pomena in zato ne bo postopka, je sodišče odločilo o podarjenih 1.500 evrov za kampanjo bivšemu predsedniku Danilu Türku. Podarilo jih je podjetje Eko-park iz Lendave.

Eko-park je bil v lasti občine Lendava. Takšnim je zakon prepovedoval financiranje kampanj.

Če podjetja v državni lasti plačujejo kampanje tistim, ki vladajo državi, smo vzorčni primer hudo koruptivne države.

Povrhu krepko več kot pol vseh svojih prihodkov podjetje Eko-park dobi od države. Celotne prihodke in delež državnih nakazil po podatkih KPK prikazuje grafika:

A po pritožbi računskega sodišča si je sodišče premislilo in ukrepalo. Organizatorju volilne kampanje nekdanjega predsednika Türka Romanu Ferenčaku je za nedovoljen prispevek izreklo: opomin.

Opomin so poslali tudi občinskemu podjetju iz Lendave, ki je plačalo, kar ne bi smelo. Vodi ga od leta 2008 Jožef Gerenčer.

Gerenčer ni le direktor tega komunalnega podjetja. Je tudi izvoljeni občinski svetnik. Politik torej. Kam sodi, kaže uradni dokument iz zadnjih lokalnih volitev.:

 

Sodna praksa: Od opomina do 5.000 evrov globe

Gerenčer je tudi predsednik lokalnega odbora SMC v Lendavi.

Z računskega sodišča so se ponovno pritožili, da je opomin za nedovoljeno financiranje kampanje pomembnega politika z denarjem občinskega podjetja, preblaga kazen.

Neuradno je slišati ocene, da bo primer na koncu zaradi sodnih zapletov zastaral. Od trenutka, ko je bil denar podarjen, minevajo več kot štiri leta. Tako kratek pa je tudi zastaralni rok.

Posnetek spletne strani SMC kaže predsednika DZ Milana Brgleza na slovesnosti ob prazniku občine Dobrovnik decembra lani. Ob Brglezu je predsednik odbora SMC Lendava Jože Gerenčer.

Blaga reakcija sodišča, ko so vpleteni pomembni politiki, je nenavadna. Parlament je, da bi onemogočil korupcijo, ob prepovedi, da denarja politikom ne smejo podarjati podjetja v državni lasti, v času teh postopkov dodal prepoved za vsa zasebna podjetja in pravne osebe, denimo društva, da bi zmanjšal tveganje korupcije.

Prepoved financiranja kampanj za zasebna podjetja nikakor ni običajna v Evropski uniji.

Preganjamo tisto, česar drugod ne, tistega, kar pa bi morali, pa ne.

Blaga kazen za Ferenčaka in Gerenčerja dramatično odstopa od kazni, ki jo je za sto evrov prikrite usluge za kampanjo mariborskega župana Andreja Fištravca sodišče naložilo društvu, ki ga vodi Rosvita Šeruga: pet tisoč evrov globe. Več o tem je dostopno na povezavi tukaj.

O tej globi, ker se je Šeruga pritožila, še poteka sodni spor. Podobno pravdanje še ni končano za manjšo globo 600 evrov, ki jo je sodišče naložilo organizatorju Fištravčeve kampanje Darku Berliču, za isti greh.

Prikrito posojilo Factor banke

Posnetek kaže obisk poznejšega organizatorja kampanje Andreja Fištravca pri predsedniku republike Danilu Türku

Med zanimivosti Türkove kampanje na volitvah pred skoraj že petimi leti, ki so jih opazili revizorji računskega sodišča, ob darilu Eko-parka sodi še, da je Ferenčak predvolilni račun odprl pri Factor banki, ki je bila pozneje z velikansko državno dokapitalizacijo ukinjena. Dejansko pa pripojena slabi banki.

Ta banka je za Türkovo kampanjo posodila 27.406 evrov, ki jih je Ferenčak napačno prikazal kot svoje lastno posojilo, čeprav je bil denar neposredno z banke nakazan na predvolilni račun za Türkovo kampanjo.

Na volitvah po tej kampanji je dotedanjega predsednika presenetljivo premagal sedanji predsednik Borut Pahor.

Ferenčak v poročilu tudi ni navedel, da Pošti Slovenije v državni lasti ni pravočasno poravnal računa za 50.000 evrov. Teh računov ni poravnal niti v 90 dneh od opravljene storitve.

O postopkih, ki zaradi kršitev potekajo proti različnim organizatorjem volilnih kampanj, so iz računskega sodišča sporočili:

“Doslej so bile precej različne sodbe. Od tega, da je sodišče postopek ustavilo, ker je ocenilo, da gre za prekršek neznatnega pomena. Do tega, da je izreklo opomine, pa tudi globe (npr. 4.500 evrov).  Zlasti v primerih, ko je sodišče reklo, da naj bi šlo za prekršek neznatnega pomena, smo se praviloma pritožili mi, če je določilo globo, pa običajno stranke. Vendar nobena od zadev še ni preverjena pred vrhovnim sodiščem, tako imamo doslej samo sodbe 1. stopnje. Šele po presoji vrhovnega sodišča pa bi lahko vedeli, kakšno “vrednost” ima spoštovanje teh pravil.”

Kakšni so bili stroški uradnih predsedniških kampanj pred petimi leti kaže preglednica.

Pri Milanu Zveru je navedeno število volivcev v prvem krogu, pri Danilu Türku in Borutu Pahorju pa v drugem:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu