Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vojakom po 300 evrov dodatka za slab zrak v Sarajevu, diplomatom ne

(Last Updated On: 15/03/2017)
image_pdfimage_print

Od oktobra 2015 do aprila lani so slovenski vojaki v Sarajevu prejemali po 300 evrov dodatka mesečno, ker je bil zrak v tem mestu zelo onesnažen.

Naši diplomatski predstavniki, ki v Sarajevu dihajo enak zrak, pa dodatka po zagotovilih zunanjega ministrstva  niso dobivali. Veleposlanik v Sarajevu je trenutno Iztok Grmek.

Vojakov v BiH ni veliko. Čisto točne številke, koliko vojakov je bilo prejšnjo zimo v Sarajevu, ki so dodatek za otežkočeno dihanje dobivali, niso dostopne.

Presežene mejne vrednosti onesnaženja je v Sarajevu takrat  ugotovil Federalni instituta za zdravje BiH. Iz ministrstva pa so to predstavili tako:

Vojaki dobili, ataše ne

Trenutno je v Sarajevu kakšnih 13 vojakov, od tega štirje v poveljstvu Nata v Sarajevu. V preteklosti jih je bilo kdaj v Bosni tudi nekaj več.

Ministrica Andreja Katič (SD) je dodatke za onesnažen zrak določila po uredbi iz leta 2008, ki pravi:

Ti dodatki so posebnost le za vojake. Ne dobijo jih niti vsi iz obrambnega ministrstva. Že vojaški ataše, ki v BiH zastopa našo državo, dodatka ni dobival.

Je pač diplomatski predstavnik in ti morajo marsikaj prenesti, tudi slabši zrak.

Podoben dodatek, a ne za dihanje, po 300 evrov za posebne pogoje bivanja, dobivajo vojaki na Kosovu. Višje, po 600 evrov, pa v Iraku, Afganistanu in na Maliju.

Vojakom pripadajo tudi dodatki za nevarnost na območju. Ti so za BiH denimo 500 evrov, za Kosovo in Irak po 600 evrov, za Afganistan in Mali pa po tisoč evrov.

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: