Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor zadržan do priznanja Palestine

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 31st maj 2018, 09:44 dop

Iz urada predsednika republike Boruta Pahorja so javnosti danes poslali sporočilo predsednika republike o postopkih priznavanja Palestine, ki jih sproža zunanji minister Karl Erjavec (Desus), vlada pa formalno državnemu zboru še ni predlagala, da bi tam to storili.

Sporočilo predsednika republike predstavljam v celoti:

“Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podpira diplomatsko priznanje Palestine v okoliščinah, ko bi to priznanje pripomoglo k ureditvi dvostranskih vprašanj z Izraelom in ne k njihovemu zaostrovanju. Ocenjuje, da v tem trenutku nismo priče takim okoliščinam.

Po njegovem mnenju bi morala biti v mirnem reševanju bližnjevzhodnih vprašanj skupna zunanja politika Evropske unije bolj ambiciozna in vplivna kot doslej. Pri sklenitvi »jedrskega sporazuma« z Iranom je že dokazala svoje znanje in vplivnost.

Predsednik Pahor si tudi v osebnih pogovorih z voditelji izraelskih in palestinskih oblasti prizadeva, da bi obe strani sprejeli t.i. »rešitev dveh držav«. Meni, da je prišlo v zadnjem času do poslabšanja razmer in zaupanja, ki bi sicer ob močni in enotni podpori mednarodne skupnosti omogočale tako rešitev. Zato je zadržan do enostranskih ukrepov, ki razmer ne izboljšujejo in poglabljajo nezaupanje.”

Ali na predlog Levice, ki poskuša to doseči že več let, priznati Palestino, bo prihodnji teden odločal odbor za zunanjo politiko, ki vodi Jožef Horvat (NSi). Odločanje o priznanju Palestina je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC)  že uvrstil na dnevni red februarske seje državnega zbora.

Za predlog SDS, da bi to umaknil, je na Brglezovem kolegiju od predstavnikov strank glasoval le predstavnik SDS Jože Tanko.

Vlada je decembra zunanjemu ministru Karlu Erjavcu (Desus) naložila, da do seje odbora za zunanjo politiko, na kateri bodo poslanci razpravljali ali priznati Palestino, na srečanjih z zunanjimi ministri k usklajenemu delovanju povabi še države članice EU, ki še niso priznale Palestine ter pojasni razloge in potek procesa priznanja tudi visokemu predstavniku Izraela. Pogovore je Erjavec opravil, a – kot je povedal – na zahodu Evrope številni podpirajo Erjavčeva prizadevanja za priznanje Palestine, a pridružil se jim ne bo nihče.

Več o Erjavčevih poskusih lahko najdete na povezavi tukaj.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu