Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Erjavec za priznanje Palestine na zahodu Evrope ne najde nikogar

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 31st maj 2018, 09:44 dop

Vlada je decembra zunanjemu ministru Karlu Erjavcu (Desus) naložila, da do seje odbora za zunanjo politiko, na kateri bodo poslanci konec januarja razpravljali ali priznati Palestino, na srečanjih z zunanjimi ministri k usklajenemu delovanju povabi še države članice EU, ki še niso priznale Palestine ter pojasni razloge in potek procesa priznanja tudi visokemu predstavniku Izraela. Pogovore je Erjavec opravil, a – kot je povedal Erjavec – vsi podpirajo prizadevanja Slovenije za priznanje Palestine, a pridružil se jim ne bo nihče.

Erjavec je ocenil, da bo po decembrskem preobratu v koaliciji in vladi državni zbor Palestino priznal marca ali aprila. Torej tik pred parlamentarnimi volitvami.

V Evropi bomo sami šli proti ZDA in Izraelu

Načrti parlamenta so sicer drugačni.  O priznanju Palestine namerava državni zbor odločati februarja. Na programu dela za februar je to zapisano tako:

Minister Erjavec in predsednik Palestine Abbas. Foto: MZZ

K usklajenemu ravnanju je po sklepu vlade Erjavec moral pozvati kar večino države Evropske unije. Izjema so Švedske in Vatikan, ki sta Palestino že priznala  in države nekdanje vzhodne Evrope, ki so Palestino priznale še kot socialistične. Ta teden je, kot so sporočili iz zunanjega ministrstva, zunanje ministre EU k priznanju Palestine pozval kar predsednik Palestine Mahmoud Abbas, ki so ga v Bruslju gostili na neformalnem kosilu zasedanja Sveta za zunanje zadeve. Že prej je bil gost evropskih zunanjih ministrov izraelski premier Benjamin Netanyahu.

Pogovor zunanjih ministrov držav Evrope s Mahmoudom Abbasom so iz zunanjega ministrstva opisali tako:

“Predsednik Abbas je izpostavil pomembno vlogo EU v mirovnem procesu in potrebo po zagotavljanju širšega večstranskega okvirja za njegov napredek. Poudaril je tudi pomen medpalestinske sprave in države članice EU pozval k priznanju Palestine.”

Po vrhu v Bruslju je minister Erjavec povedal, da je pozval ministre Avstrije, Nemčije, Italije, Španije ali Francije, da se nam pridružijo pri priznanju Palestine, kar namerava februarja na predlog stranke Levica storiti Slovenija. Predloga vlade, ki bi bil bolj običajen od pobude opozicijske stranke, še ni, ga pa vlada napoveduje. Erjavec je po vrhu sporočil, da pričakuje, da nam bodo druge Evropske države morda sledile pozneje, priznanje Palestine pa se mu zdi prava odločitev.

Minister meni, da nam ne pretijo tako hude zunanje politične posledice, da tega ne bi smeli storiti.

Kaj menite o priznanju Palestine lahko odgovorite v anketi:

Bi priznali državo Palestino?

Loading ... Loading ...

Erjavec za rešitev “v smislu dveh držav”

[sociallocker id=10707][/sociallocker] Ministrov nastop v Bruslju so iz ministrstva povzeli tako:

“Minister Erjavec je v razpravi poudaril predanost Slovenije k iskanju rešitve bližnjevzhodnega mirovnega procesa v smislu dveh držav. Obsodil je nadaljevanje širjenja naselbin in pozval k spoštovanju mednarodnega prava. Izpostavil je krhkost mirovnega procesa ter pozval k nadaljevanju aktivnosti EU, ki so usmerjene v zagotavljanje nadaljevanja mirovnega procesa vključno s krepitvijo sposobnosti Palestine in aktivnem vključevanju ostalih mednarodnih partnerjev. V ločenem bilateralnem pogovoru sta predsednik Abbas in minister Erjavec pregledala stanje bilateralnih odnosov in izmenjala poglede na trenuten položaj bližnjevzhodnega mirovnega procesa, položaj v Gazi in na Zahodnem bregu ter stanje medpalestinske sprave.”

Solistično priznanje Palestine so iz vlade zadnja leta zavračali, ker bi Bližnjemu vzhodu ne koristilo, za našo državo pa bi pomenilo težave in škodo. Precej zanesljivo bo denimo poslabšalo odnose z ZDA in Izraelom. Obe državi sta pomembna gospodarska in politična partnerja slovenske države.

Več o slovenskem političnem spopadanju za priznavanje Palestine zadnja leta lahko najdete v povezanih tekstih https://spletnicasopis.eu/2018/01/18/spopad-na-slovenski-levici-za-palestino/ in https://spletnicasopis.eu/2018/01/02/novo-leto-bo-cerar-zaostril-odnose-z-zda-in-izraelom/.

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu